Energiaa ja ympäristöä säästävät ratkaisut teollisuuteen FreshWind Oy:ltä

Pumppuyksiköt suunnitellaan ja valmistetaan asiakkaan tarpeiden mukaan.
Pumppuyksiköt suunnitellaan ja valmistetaan asiakkaan tarpeiden mukaan.
10.02.2023 | Teollisuus

FreshWind tarjoaa kustomoituja korkeapainesumujärjestelmiä teollisuusasiakkaille Suomessa ja ulkomailla.

– Järjestelmiämme käytetään pölynsidontaan, jäähdytykseen sekä ilman- ja prosessien kostutukseen. Samalla saadaan aikaan terveellisempi työskentelytila, ja paloturvallisuuskin paranee. Voimme räätälöidä järjestelmän teollisuuden tilojen ja prosessien mukaiseksi, jolloin ratkaisu on tehokkaasti toimiva ja energiaa säästävä, kiteyttää FreshWind Oy:n toimitusjohtaja Marjut Paljakka.

Valttikorttina energiatehokkuus

FreshWindin toimintatapaan kuuluva asiakaskohtainen kustomointi on energiatehokkuuden kannalta tärkeää.

– Kaikki lähtee oikeasta mitoituksesta, Paljakka korostaa.

FreshWind-järjestelmissä käytetään korkeasta laadustaan tunnetun Danfossin valmistamia komponentteja, jotka ovat FreshWindillä myös kansainvälisesti varaosamyynnissä. FreshWind on yksi harvoista Danfossin valtuutetuista korkeapainepumppujen huoltoliikkeistä Euroopassa.

– Sopivan tehokkailla pumpuilla ja moottoreilla sähköä ei kulu hukkaan ylisuuren tehon vuoksi. Danfossin pumpuilla on markkinoiden paras hyötysuhde, jopa 95 %. Niiden sähköntarve on todella pieni.

– Danfoss-tuotteiden lisäksi käytämme lähituotantona Keski-Suomessa valmistettuja osia. Laadukkailla komponenteilla on pitkä käyttöikä ja vähäinen huollon tarve, joten elinkaari- ja materiaalikustannukset jäävät vähäisiksi. Samalla hiilijalanjälki pienenee, Marjut Paljakka kertoo, ja lisää:

– FreshWind-järjestelmien korkean energiatehokkuuden ansiosta niiden takaisinmaksuaika jää lyhyeksi.

Asiakkaan tarpeisiin vastaava ratkaisu

Perinteisiä toimialoja, joille FreshWind korkeapainesumujärjestelmiä toimittaa, ovat mm. puu- ja paperiteollisuus, jätteenkäsittelylaitokset ja betonin tuotantotehtaat.

– Viime aikoina isoimmat projektimme on toteutettu voimalaitoksiin, joissa käyttötarkoituksina ovat useimmiten jäähdytys, pölynsidonta ja kostutus, Marjut Paljakka mainitsee.

– Toimitamme järjestelmän avaimet käteen -periaatteella suunnittelusta asennukseen ja käyttökoulutukseen asti. Meiltä saa tarvittaessa myös varaosat ja järjestelmien huoltopalvelut. Asiakas saa siis kaiken tarvitsemansa yhdeltä toimittajalta.

FreshWind-korkeapainesumujärjestelmällä voidaan toteuttaa ns. tilakostutus, joka kattaa sisätilan koko ilmamassan. Prosessikostutus puolestaan kohdistuu tiettyyn prosessiin tai tuotantolinjastoon. FreshWind on suunnitellut ja toimittanut esimerkiksi puu- ja paperiteollisuudelle tarkkoja ratakostutuslaitteistoja. Kolmas toteutustapa kostutukselle on kanavakostutus.

FreshWind pystyy toteuttamaan kokonaisvaltaisia ja vaativia ratkaisuja, jotka vastaavat asiakkaan tarpeisiin täsmällisesti.

– Meillä on vankka suunnittelukokemus, mikä mahdollistaa monipuolisen tuotekehityksen yhdessä asiakkaan kanssa, Paljakka toteaa.

FreshWind on toimittanut ratakostutuslaitteistoja mm. puu- ja paperiteollisuudelle.

Monipuoliset hyödyt

FreshWind-korkeapainesumujärjestelmä tuottaa tasaisen ilmankosteuden, jäähdyttää ilmaa, sitoo pölyä ja parantaa paloturvallisuutta.

– Monissa asiakaskohteissamme ongelmana on kuiva, kuuma ja pölyinen ilma. Nämä tekijät aiheuttavat lisääntyneen riskin tulipaloille ja pölyräjähdyksille. Liian kuiva ilma lisää myös staattisen sähkön aiheuttamia haittoja, Marjut Paljakka kuvailee.

Korkealla paineella ilmaan sumutettu vesi lisää ilmankosteutta. Mikrokokoiset pisarat sitovat pölyä tehokkaasti. Vesi sitoo itseensä lämpöä haihtuessaan, joten FreshWind-järjestelmä myös jäähdyttää tiloja ja prosesseja.

Kun ilma on kosteampaa, lämpötila alhaisempi ja pölypitoisuus pienempi, pienenee tulipalojen ja pölyräjähdysten riski huomattavasti. Tärkeitä näkökulmia ovat myös henkilöstön työterveys ja työympäristön viihtyisyys. Kuiva ilma voi aiheuttaa hengitystieoireita sekä altistaa useille sairauksille ja infektioille.

Ilmankosteudella on vaikutusta myös tuotteiden laatuun ja hävikkiin sekä koneiden käyttöikään. Esimerkiksi sahalinjoille FreshWind on toimittanut terien vesivoiteluratkaisuja. Vesivoitelu pidentää huomattavasti terien käyttöikää ja parantaa työn laatua.

– Voidaankin todeta, että optimaalinen ilmankosteus ratkaisee monta ongelmaa yhdellä kertaa, Marjut Paljakka sanoo.

Kosteuttaa ilman, mutta ei kastele pintoja

FreshWind-korkeapainesumujärjestelmä koostuu yhdestä tai useammasta korkeapainepumpusta, säätö- ja ohjausyksiköstä sekä haponkestävästä teräksestä valmistetusta putkistosta tai pienemmissä järjestelmissä korkeapaineletkuista.

Sumutus toteutetaan erikoissuuttimilla, joilla saadaan aikaan erittäin pieni pisarakoko, 10–40 mikrometriä (μm). Järjestelmä kosteuttaa ilman nopeasti ja tehokkaasti, mutta pienen pisarakoon ansiosta korkeapainesumutus ei kastele pintoja.

– Vesisumu on äärimmäisen hienojakoista ja haihtuu nopeasti ilmaan. Sumu ei kastele tuotteita, laitteita tai kalusteita, eikä se haittaa sähkölaitteiden toimintaa, huomauttaa Marjut Paljakka.

Koeteltua käyttövarmuutta

FreshWind-järjestelmiä on toimitettu vuodesta 2006. Marjut Paljakan mukaan 20. ikävuottaan lähestyvät järjestelmät ovat palvelleet käyttäjiään uskollisesti.

– Laadukkaista komponenteista valmistetuilla järjestelmillä on pitkä käyttöikä ja pieni huollon tarve. Ainoastaan kuluvia osia, kuten suodattimia ja suuttimia, tarvitsee vaihtaa säännöllisesti.

– Pumppuihin saa varaosat nopeasti, ja ne voidaan myös huoltaa meillä Jyväskylässä tai paikan päällä asiakkaan luona.

Kasvava ja kansainvälistyvä yritys

FreshWind on viime vuosina lisännyt palvelutarjontaansa ja laajentanut järjestelmätoimituksia uusille toimialoille.

– Järjestelmien lisäksi tarjoamme asennusvalmiita koneikkoja, mittaus- ja suunnittelupalveluja sekä konsultointia, Marjut Paljakka mainitsee.

Tästä vuodesta alkaen FreshWind hakee vahvaa kasvua myös ulkomaisilta markkinoilta. FreshWind-järjestelmiä on toteutettu jo useaan kohteeseen mm. Saksaan, Isoon-Britanniaan, Viroon ja Ruotsiin.

– Tavoitteenamme on seuraavan kolmen vuoden aikana lisätä systemaattisesti vientiä luomalla kansainvälinen FreshWind-kumppaniverkosto 2–4 EU-maahan. Kumppanien kautta huollot ja asennukset hoituvat paikallisesti, ja asiakkaita palvellaan kohdemaan omalla kielellä. Suunnittelu, projektinhoito ja valmistus säilyvät jatkossakin Suomessa.

– Kansainvälistä kasvua silmällä pitäen rekrytoimme riveihimme kielitaitoisia ja liiketoimintahenkisiä myynnin ammattilaisia. Mahdollisesti uusia projekti-insinöörejäkin tullaan tarvitsemaan jossakin vaiheessa, Marjut Paljakka vinkkaa.

freshwind.fi

facebook.com/FreshWindOy/

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä