Forssan kaupungissa on tekemisen meininki

Facebook
05.09.2022 | Teollisuus, Yrityselämässä tapahtuu

Järkivihreä Forssa on edelläkävijä kiertotalouden ja teollisen kiertotalouden ekosysteemialueena. Kanta-Hämeessä sijaitseva kaupunki lupaa tehdä parhaansa, että yritysten sijoittuminen alueelle olisi mahdollisimman helppoa.

Forssa on 33 000 asukkaan seutukeskus yrityselämässä sekä palveluissa. Forssa tunnetaan rakennustuoteteollisuuden, elektroniikan, graafisen alan, metallin, elintarviketeollisuuden sekä ympäristöalan yritystoiminnasta ja osaamisestaan. Järkivihreä Forssa -kaupunkistrategia painottaa monipuolista elinkeinorakennetta ja innovatiivisia teknologiaratkaisuja, ympäristöystävällisyyttä ja kestävää kehitystä unohtamatta.

Forssan Yrityskehitys Oy on koko Forssan seutua palveleva elinkeinoyhtiö, joka aktiivisella otteellaan parantaa yrityksien toimintaedellytyksiä, kannattavuutta ja kasvua sekä lisää seudullista elinvoimaa ja vetovoimaa. Forssan seudulla toimii kansainvälistymisen suhteen eri vaiheissa olevia yrityksiä, joista osa on jo tottunut toimimaan ja menestymään kansainvälisillä markkinoilla. Forssan Yrityskehitys Oy:n rooli yritysten kansainvälistymisessä on kokoava ja mahdollistava.

Vuosittainen Frush- Circular Economy kiertotaloustapahtuma

– Meillä on vuosittain järjestetty iso Frush-kiertotaloustapahtuma www.frush.fi. Seuraavan kerran tapahtuma järjestetään 27.4.2023. Jotta tähän on päästy, olemme koonneet useamman vuoden ajan alan toimijoita ja mahdollistaneet verkoston syntymisen. Envitech-alueen välittömässä läheisyydessä sijaitsee uusi Ratasmäen alue, joka on valmiina erilaisia yritysten sijoittumisia varten, Forssan Yrityskehitys Oy:n yrityskehittäjä Satu Nurmi esittelee.

– Tällä hetkellä Ratasmäen alueelle on sijoittunut kierrätettäviä elintarvikepakkauksia valmistava Jospak Oy. Alueella on jo valmiiksi tehtyä infraa teollisuus-, logistiikka- ja varastorakennusten korttelialuetta varten.

Nurmi painottaa myös Forssan kaupungin joustavuutta päätöksentekopolitiikan suhteen, mikä helpottaa yritysten alueelle sijoittumista.

– Envor Groupilla on Envitech-alueella monipuolista kierrätystoimintaa. Jo ennen kiertotaloussanan keksimistä, sitä on tehty ja kehitetty täällä Forssan seudulla. Teollisen ekosysteemin synty on mahdollistunut raaka-ainevirtojen keskinäisestä hyödyntämisestä,Forssan Yrityskehitys Oy:n isännöitsijä Eva Salminen toteaa.

– Tämä järkivihreä toimintatapa sekä pohdinta vastuullisen ja resurssiviisaan alueellisen tekemisen suhteen oli jo olemassa vuonna 2010.

Envitech-alue tarjoaa ympäristöliiketoiminnan sivuvirtoja

Forssan kaupungin Envitech-alueella toimivat Envor Group sekä LHJ Group, joilla on alueella monenlaista jätteenkäsittely- ja jatkojalostustoimintaa. Ekosysteemiin kuuluvat myös Uusioaines ja Saint-Gobain Finland Oy / Isover.

– Tämä alue kiinnostaa yrityksiä jotka hyödyntävät jo alueella toimivan ympäristöliiketoiminnan sivuvirtoja.

Forssan seudun muita merkittäviä teollisia aloja ovat metalli- ja elintarviketeollisuus. Alueella toimivat HK Scan ja Atria. Lisäksi seudulla on panostettu ruokaekosysteemiin ja lähiruoan tuotantoon hankintarenkaineen. LUKEn tutkimuslaitos ja Boreal Kasvinjalostus tarjoavat toimivaa elintarvikealan tutkimusyhteistyötä.

Seudulla mahdollisuus uusiutuvan energian lisätuotantoon

– Envitech-alueella sivuvirroista pystytään tuottamaan uusiutuvaa energiaa. Biokaasua voidaan tuottaa jo nyt enemmän, kuin mitä täällä kulutetaan tällä hetkellä, Nurmi mainitsee.

Forssasta löytyy myös teollisuustason vesiliittymiä sekä aurinko- ja tuulienergian tuotantoa. Nurmi lisää, että veden lisäksi Forssasta löytyy myös elintarvikevettä ja kaupungin jätevesilaitos on modernisoitu vuonna 2016, hyödyntäen tämän päivän teknologiaa.

Mukana edelläkävijäkuntien verkostossa

Forssan kaupunki kuuluu FISU-verkostoon (Finnish Sustainable Communities). Kyseessä on edelläkävijäkuntien verkosto, joka tavoittelee hiilineutraalisuutta, jätteettömyyttä ja globaalisti kestävää kulutusta vuoteen 2050 mennessä. Verkoston koordinaattoreina toimivat Motiva ja Suomen Ympäristökeskus SYKE, muodostaen FISU-kuntia tukevan palvelukeskuksen.

– Olemme hyväksyneet verkoston tavoitteet. Tällä hetkellä toimenpiteitä tälle lupaukselle päivitetään Forssan kaupungin kiertotalouden tiekarttaan, Nurmi mainitsee.

Forssasta löytyy kestävän tulevaisuuden koulutusosaamista

Forssassa toimivat Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) ja Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä (LHKK), joilla on pitkät juuret teollisten yritysten osaamisen vahvistamisessa ja räätälöidyissä koulutusratkaisuissa. HAMK Forssan yksiköstä löytyy valtakunnallisesti ainoa kestävän kehityksen tutkintokoulutus sekä biotalousinsinöörin koulutusohjelma.

– LHKK on ensimmäisenä Suomessa saavuttanut OKKA- säätiön “kestävän tulevaisuuden” -sertifikaatin, Nurmi mainitsee.

Muuttajapalvelu helpottaa alueelle sijoittumista

– Forssan Yrityskehityksen ylläpitämä muuttajapalvelu auttaa töiden perässä seudulle muuttavia asunnon löytämisessä, sekä päivähoitoon, koulutukseen ja puolison työnsaantiin liittyvissä kysymyksissä.

Forssan Yrityskehitys Oy:n kotisivuilla on myös Toimitilapörssi, mistä löytyvät alueen vapaat toimitilat sekä osa tonttitarjonnasta.

Forssa on osa kasvukolmiota

Forssassa on 35 000 asukkaan talousalueen keskus, joka sijaitsee keskellä Etelä-Suomea valtateiden 2 ja 10 risteyksessä. Yli puolet suomalaisista asuu 150 km:n säteellä Forssasta ja Suomen suurimmat kaupungit ovat vain tunnin ajomatkan päässä. Myös lentokentät ja tärkeimmät satamat ovat nopeasti saavutettavissa. Alue sijaitsee energian ja tietoliikenteen solmukohdassa. Keskeinen sijainti antaa kuljetuksiin merkittäviä säästöjä ja pienentää yrityksen hiilijalanjälkeä.

On tärkeää sijoittaa yritystoiminta sinne, missä se on saavutettavuuden ja logistiikan kannalta optimaalista. Tervetuloa keskelle teollisen kiertotalouden ekosysteemiä kaupunkiin, jonka strategia on jo vuosia perustunut järkivihreään resurssiviisauteen.

www.fyk.fi
www.linkedin.com/company/forssanyrityskehitysoy
www.facebook.com/forssanyrityskehitys/
www.instagram.com/forssanyrityskehitys/

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä