FreshWind luo optimaaliset olosuhteet teollisuuden tarpeisiin

Facebook
14.02.2022 | Teollisuus

Kotimainen FreshWind-korkeapainesumujärjestelmä on energiatehokas ja monipuolinen ratkaisu teollisuuden, varastojen, työtilojen ja suurten kiinteistöjen tarpeisiin, kuten pölynsidontaan, kosteustason vakiointiin, jäähdytykseen ja palosuojaukseen.

– FreshWindin korkeapainesumujärjestelmä räätälöidään kunkin asiakkaan tarpeiden mukaisesti. Voimme kustomoida järjestelmän oikeastaan kaikkialle, missä on pölyä ja missä tarvitaan ilmankostutusta, jäähdytystä ja lisää paloturvallisuutta, kiteyttää FreshWind Oy:n toimitusjohtaja Marjut Paljakka.

– Toimitamme järjestelmän avaimet käteen-periaatteella suunnittelusta asennukseen ja käyttökoulutukseen asti. Meiltä saa tarvittaessa myös varaosat ja järjestelmien huoltopalvelut. Asiakas saa siis kaiken tarvitsemansa yhdeltä toimittajalta.

– FreshWind-järjestelmissä käytetään korkeasta laadustaan tunnetun Danfossin valmistamia komponentteja, jotka ovat meillä myös kansainvälisesti varaosamyynnissä. Olemme myös yksi harvoista Danfossin valtuutetuista korkeapainepumppujen huoltoliikkeistä Euroopassa, Paljakka mainitsee.

Monipuoliset hyödyt

FreshWind-korkeapainesumujärjestelmä tuottaa tasaisen ilmankosteuden, jäähdyttää ilmaa, sitoo pölyä ja parantaa paloturvallisuutta. Yhdellä järjestelmällä saadaan siis monta hyötyä, vaikka järjestelmä hankittaisiin vain yhtä toimintoa varten.

– Monissa asiakaskohteissamme ilma on kuivaa, kuumaa ja pölyistä. Nämä yhdessä aiheuttavat lisääntyneen riskin tulipaloille ja pölyräjähdyksille, Marjut Paljakka kertoo.

FreshWind-korkeapainesumujärjestelmällä voidaan hoitaa kaikki nämä ongelmat. Korkealla paineella ilmaan sumutettu vesi lisää ilmankosteutta. Lisäksi pienet pisarat sitovat pölyä tehokkaasti.

– Vesi sitoo itseensä lämpöä haihtuessaan, eli FreshWind-järjestelmällä voidaan myös jäähdyttää tiloja, Paljakka lisää.

Kun ilma on kosteampaa, lämpötila alhaisempi ja pölypitoisuus pienempi, pienenee tulipalojen ja pölyräjähdysten riski huomattavasi, jolloin tilat ovat turvallisempia käyttää.

– Tärkeitä näkökulmia ovat myös henkilöstön työterveys ja työympäristön viihtyisyys. Kuiva ilma voi aiheuttaa hengitystieoireita sekä altistaa useille sairauksille ja infektioille.

– Varsinkin näin talvisaikaan sisäilma on usein kuivaa, joten useimmissa tiloissa tarvitaan tehostettua ilmankostutusta, Marjut Paljakka huomauttaa.

Ilmankosteudella voi olla vaikutus myös tuotteiden laatuun ja hävikkiin, sekä koneiden käyttöikään. Esimerkiksi sahalinjoille FreshWind on toimittanut terien vesivoiteluratkaisuja. Vesivoitelu pidentää huomattavasti terien käyttöikää ja parantaa työn laatua.

FreshWind on toimittanut ratakostutuslaitteistoja mm. puu- ja paperiteollisuudelle.

Kosteuttaa ilman mutta ei kastele pintoja

FreshWind-korkeapainesumujärjestelmä koostuu yhdestä tai useammasta korkeapainepumpusta, säätö- ja ohjausyksiköstä sekä haponkestävästä teräksestä valmistetusta putkistosta tai pienemmissä järjestelmissä korkeapaineletkuista.

Sumutus toteutetaan erikoissuuttimilla, joilla saadaan aikaan erittäin pieni pisarakoko. Joissakin kohteissa sumutus voidaan tehdä suutintukeilla, mutta FreshWindillä on myös omia, patentoituja päätelaitteita, joita voidaan käyttää kohteen edellyttämällä tavalla. Päätelaitteessa voi olla esim. puhallin ja oskillointitoiminto.

Järjestelmä kosteuttaa ilman nopeasti ja tehokkaasti. Korkeapainesumutuksen erittäin pieni pisarakoko, 10–40 mikrometriä (μm) takaa sen, ettei korkeapainesumutus kastele pintoja.

– Vesisumu on äärimmäisen hienojakoista ja haihtuu nopeasti ilmaan. Sumu ei kastele tuotteita, laitteita tai kalusteita, eikä se haittaa sähkölaitteiden toimintaa. Vesisumu myös vähentää staattista sähköä. Korkeapainesumutus sopii mainiosti myös esim. palvelinsaleihin, Marjut Paljakka toteaa.

Suurista teollisuustiloista julkistiloihin

FreshWind-korkeapainesumujärjestelmällä voidaan toteuttaa ns. tilakostutus, joka kattaa sisätilan koko ilmamassan. Prosessikostutus puolestaan kohdistuu aina tiettyyn prosessiin tai tuotantolinjastoon. FreshWind on suunnitellut ja toimittanut esimerkiksi puu- ja paperiteollisuudelle tarkkoja ratakostutuslaitteistoja. Kolmas toteutustapa kostutukselle on kanavakostutus.

Marjut Paljakka muistuttaa, että FreshWind ei ole pelkästään teollisen mittakaavan järjestelmätoimittaja, vaan tarjoaa laitteita myös pienempiin tiloihin ja julkiselle sektorille.

– Euroopan aluekehitysrahaston tukemalla hankkeella kehitimme Huminet-tuoteperheen, jonka laitteissa on samassa paketissa ilmanpuhdistus, -kostutus ja -suodatus.

– Kompaktin kokoiset FreshWind Huminet-yksiköt on helppo sijoittaa vaikkapa auloihin, odotustiloihin, kirjastoihin, avokonttoreihin – minne tahansa, missä halutaan pitää sisäilman laatu hyvänä.

Valttikorttina energiatehokkuus

FreshWindin toimintatapaan kuuluva asiakaskohtainen kustomointi on ratkaisevan tärkeää myös energiatehokkuuden kannalta.

– Kaikki lähtee oikeasta mitoituksesta. Sopivan tehokkailla pumpuilla ja moottoreilla sähköä ei kulu hukkaan ylisuuren tehon vuoksi. On syytä mainita, että Danfossin pumpuilla on markkinoiden paras hyötysuhde, jopa 95 %. Niiden sähköntarve on todella pieni.

– Danfoss-tuotteiden lisäksi käytämme lähituotantona Keski-Suomessa valmistettuja osia. Laadukkailla komponenteilla on pitkä käyttöikä ja vähäinen huollon tarve, joten elinkaari- ja materiaalikustannukset jäävät vähäisiksi. Samalla hiilijalanjälki pienenee, Marjut Paljakka painottaa.

– FreshWind-järjestelmien korkean energiatehokkuuden ansiosta niiden takaisinmaksuaika jää lyhyeksi. Takaisinmaksuajan pituus riippuu toki sovellutuksesta. Yleensä aika on alle kolme vuotta, mutta esimerkiksi lauhduttimien jäähdytyksessä se voi olla niinkin lyhyt kuin kaksi kuukautta.

Kasvava ja kansainvälistyvä yritys

FreshWind-järjestelmiä on toimitettu vuodesta 2006. Marjut Paljakan mukaan 20:ttä ikävuottaan lähestyvät järjestelmät ovat palvelleet käyttäjiään uskollisesti.

– Laadukkaista komponenteista valmistetuilla järjestelmillä on pitkä käyttöikä ja pieni huollon tarve. Useimmiten ainoastaan kuluvia osia, kuten suodattimia ja suuttimia, tarvitsee vaihtaa säännöllisesti. Pumppuihin saa varaosat nopeasti ja ne voidaan myös huoltaa meillä Jyväskylässä tai paikan päällä asiakkaan luona.

FreshWindin järjestelmätoimitusten rinnalle tulivat vähitellen huoltopalvelut ja varaosakauppa, joka nykyisin palvelee asiakkaita ympäri maailmaa.

– Viemme korkeapainesumutusjärjestelmiä myös ulkomaille. Tavoitteenamme on lisätä vientiä ja luoda kansainvälinen FreshWind-kumppaniverkosto, joka hoitaa asiakaspalvelun ja asennukset paikan päällä eri maissa.

– Meille perinteisesti vahva toimiala on sahateollisuus, mutta toimintamme laajenee ja kasvaa jatkuvasti myös kotimaassa. Olemmekin vahvistamassa projektinhallinnan ja suunnittelun osaamistamme alkuvuodesta 2022. Toimialoja, joilla korkeapainesumujärjestelmien kysyntä on kasvussa, ovat mm. jätteiden käsittely ja kierrätys sekä betonin tuotanto, toimitusjohtaja Marjut Paljakka kertoo.

freshwind.fi

facebook.com/FreshWindOy/

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä