Lahti Aqua tarjoaa vesihuoltopalvelut vastuullisesti ja toimintavarmasti jo yli sadan vuoden kokemuksella

Facebook
08.05.2024 | Teollisuus

Lahti Aqua Oy tuottaa vesihuoltopalvelut 147 000 ihmiselle ja yritykselle. Lahden lisäksi Lahti Aqua on operoinut vuoden 2008 vuoden alusta lähtien Hollolassa ja vuoden 2023 alusta Iitissä. Lisäksi Lahti Aqua on vuodesta 2020 lähtien johtanut vettä Orimattilan Pennalaan. Vuoden 2025 alussa Lahti Aqua ryhtyy hoitamaan myös Heinolan vesihuoltoa.

Toimintamallissa kuntien vesilaitokset työntekijöineen ovat siirtyneet Lahti Aqualle, jonka tuottamat vesihuoltopalvelut käsittävät laadukkaan asiakaspalvelun, veden hankinnan ja jakelun, jätevesien johtamisen ja käsittelyn sekä näiden toimintojen yllä- ja kunnossapidon sekä kehittämisen.

Verkostot ovat edelleen kuntien omistuksessa ja kunnat päättävät vesihuoltomaksujen suuruuden. Lahti Aqua pystyy reilun 80 työntekijän voimin tarjoamaan kunnille kustannustehokasta vesihuoltoa ja turvaamaan henkilöstön riittävyyden kaikissa vesihuollon tilanteissa.

Lahti Aquan asiakkaat juovat talousvetenään 100-prosenttisesti pohjavettä

Lahden seudulla sijaitsevien pohjavesialueiden määrä on valtakunnallisesti merkittävä, ja siksi Lahti Aquan asiakkaat juovat talousvetenään 100 prosenttisesti pohjavettä. Lahti saa vetensä pääasiassa itä-länsisuuntaisen Salpausselän ja pohjois-eteläsuuntaisen pitkittäisharjun muodostamasta pohjavesialueesta, niin kutsutusta Vesijärvi-Laune -ruhjeesta. Soraharjut ovat niin tehokkaita suodattimia, että niiden puhdistamat sade- ja sulamisvedet kävisivät vaikka sellaisenaan juotavaksi. Veden mikrobiologisen turvallisuuden varmistamiseksi vettä kuitenkin desinfioidaan UV-valolla ja desinfiointikemikaalilla.

Lahdessa ja lähialueilla muodostuu pohjavettä kaikkiaan noin 100 000 m³ vuorokaudessa, josta Lahti Aquan asiakkaille virtaavan puhtaan veden määrä on päivittäin yli 25 000 m³. Lahtelaiset käyttävät vettä keskimäärin 110 litraa vuorokaudessa asukasta kohden.

Pohjavesien suojelu on erityisen merkittävää Lahdessa ja Hollolassa, koska asutus ja teollisuus sijaitsevat pääosin käyttövesivarojensa päällä. Pilaantuessaan pohjavesi puhdistuu ja uusiutuu hyvin hitaasti.

Verkoston kunto vaikuttaa olennaisesti talousveden laatuun

Turvallinen ja korkealaatuinen vesihuolto näkyy asiakkaille moitteettomana vedenlaatuna sekä häiriöttömänä vedenjakeluna. Lahti Aquan operoimilla alueilla oli vuoden 2023 lopussa kunnossapidettävää vesihuoltoverkostoa reilut 3100 km.

Oikein kohdistetut saneerausinvestoinnit turvaavat toimivan vesihuollon, johon Lahti Aqualla on varauduttu. Lahti Aqua huomioikin vesihuoltopalveluita ympäryskuntiin tuottaessaan kuntien tarpeet, jolloin vesihuoltoinfraa sitoudutaan kehittämään yhteistyössä pitkällä aikavälillä. Näin toimimalla voidaan varmistua, että saneerausinvestoinnit kohdistetaan verkoston kriittisimpiin osiin, vedenjakelukatkokset ovat mahdollisimman vähäisiä ja asiakkaat tyytyväisiä vesihuoltopalveluihinsa.

Jätevedenpuhdistus on merkittävä ympäristöteko

Toimivalla jätevedenpuhdistusprosessilla Lahti Aqua käsittelee asumisessa ja teollisuudessa syntyvät jätevedet ympäristöluvan mukaisesti viimeisintä teknologiaa hyödyntäen. Lahti Aqualla on yhteensä neljä jätevedenpuhdistamoa, joilla käsitellään yhteensä noin 35 000 kuutiota jätevettä päivittäin.

Lahti Aquan jätevesipuhdistamot poistavat 98 % orgaanisesta aineesta ja fosforista sekä yli 70 % typestä. Jäteveden käsittelyprosessin viimeisenä vaiheena purkuvedet hygienisoidaan tehokkaasti EU:n uimavesidirektiivin vaatimusten mukaiselle tasolle ja takaisin luonnon kiertokulkuun.

Puhdistusprosessissa erotettua lietettä käsitellään Kariniemen ja Ali-Juhakkalan puhdistamoilla mädättämöissä. Niissä lietteen orgaaninen aines hajoaa suurimmaksi osaksi biokaasuksi, jota hyödynnetään lämmitysenergiana. Tuotetusta energiasta noin 70 % käytetään puhdistamoiden lämmitykseen ja loput johdetaan Lahti Energian kaukolämpöverkkoon. Puhdistamoilta kuivattu liete toimitetaan Lahti Aquan tytäryhtiö Labio Oy:lle kompostoitavaksi. Kuivattua lietettä ja biojätteitä kompostoitaessa syntyy multaa, jota käytetään viheralueiden rakentamisessa.

www.lahtiaqua.fi

Facebook | Instagram | X

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä