Pohjois-Ruotsissa useita miljardiluokan investointeja

Facebook
02.09.2022 | Teollisuus

Barentsin alueen investointipotentiaali yltää 178 miljardiin euroon Lapin kauppakamarin julkaiseman selvityksen mukaan. Mm. Pohjois-Ruotsi tarjoaa teollisuusrakentajille ja alihankkijoille nyt paljon mahdollisuuksia, joihin liittyen Tornion kaupunki tarjoaa oman osaamisensa ja infransa niiden saavuttamiseksi. Tornion kaupungissa toimivilla yrityksillä on jo vuosikymmenten kokemus ja osaaminen Barentsin alueen teollisista hankkeista, varsinkin Pohjois-Ruotsin ja -Suomen osalta.

Aivan Ruotsin rajalla sijaitseva Tornio tarjoaa hyvät mahdollisuudet päästä mukaan Pohjois-Ruotsissa käynnissä oleviin teollisuuden miljardi-investointeihin.

– Seuraavien vuosien aikana Pohjois-Ruotsissa tehdään teollisia investointeja noin 48 miljardin euron arvosta. Mukana on paljon sekä kaivosinvestointeja että vihreää teollisuutta, Business Tornion yrityskehittäjä Hannaleena Posti kertoo.

Kauppakamarin teettämän tutkimuksen mukaan, jossa on selvitetty investointeja Ruotsin puolella, käy ilmi, että siellä on vahvasti mukana erityisesti kaivoshankkeita sekä useita terästehdashankkeita, kuten H2 Green Steelin tulevaisuuden teollisuuden ja vedyn ympärille tulevia investointeja, Business Tornion toimitusjohtaja Marko Alamartimo toteaa.

Alamartimo mainitsee, että tälläkin hetkellä Torniossa toimivat pk-yritykset näkevät, että Torniosta on keskivertoa paremmat mahdollisuudet operoida Ruotsin puolelle, koska markkinat sijaitsevat todella lähellä. Vain parin tunnin ajomatkan säteellä löytyy jo valtava määrä investointeja.

– Meillä pitkään toimineet yritykset ovat olleet mukana käytännössä kaikissa aiemmissa Pohjois-Suomen ja -Ruotsin kaivoshankkeissa. Torniossa näin ollen on jo pitkät perinteet Ruotsin puolella tapahtuvan liiketoiminnan osalta sekä poikkeuksellisen hyvä Ruotsin markkinan tuntemus.

Logistisesti optimaalinen Tornio

Tornion vahvuuksiin kuuluu sen logistinen sijainti. Torniossa on oma satama, toimiva raidelogistiikka sekä hyvät tieverkkoyhteydet.

– Olemme osa Euroopan laajuista TENT-T -ydinverkkokäytävää. Kun raja ylittyy tässä Tornio-Haaparanta seudulla, Tornio on yksi näistä ydinverkkokäytävistä. Tämä mahdollistaa käytännössä sen, että täältä on logistiset yhteydet Eurooppaan satamien, rautatien ja tieverkoston kautta. Tämä mahdollistaa yrityksille kansainvälistä toimintaa huomattavan helposti, Alamartimo mainitsee.

Tornion alueen vahvuuksista ovat päässeet hyötymään tähän mennessä erityisesti teräsrakentajat, teollisuuspalveluiden tuottajat, rakentajat sekä logistiset toimijat. Tähän odotetaan kuitenkin muutosta lähitulevaisuudessa.

– Ruotsissa ollaan tekemässä nyt isoja teollisuuden investointeja, josta esimerkkinä Skellefteåån rakentunut iso akkutehdas. Nyt siellä tarvitaan alueelle sijoittuneille ja sijoittuville ihmisille asuntoja, joten siellä alkaa vetämään nyt talonrakentamiseen liittyvä liiketoiminta. On tärkeää ymmärtää, että iso teollinen investointi tuo alueelle aina paljon muutakin. Kun metalliteollisuus on ensin kantanut hedelmää, sen jälkeen meidän muutkin vahvat toimialat pääsevät osallisiksi näistä kasvun mahdollisuuksista. Tästä esimerkkinä Tornion talorakentamisosaaminen, Posti kuvailee.

Tontteja teollisuuden tarpeisiin

Tornion teollisuustonttivalikoima on erittäin hyvä ja alueelle on erittäin hyvät mahdollisuudet sijoittaa suuriakin yksiköitä nopeasti.

– Vuosien varrella meillä on tehty paljonkin yritysalueiden kehittämiseen liittyviä toimenpiteitä. Torniossa on useita erilaisia alueita yrityksille, on teollisuuden, kaupan ja teknisen kaupan alueita, joiden lisäksi meillä on ns. perinteistä teollisuusaluetta. Kromilaakson laajentaminen on kaavoituksen osalta käynnistetty, joten sinne saadaan sopimaan vielä lisää teollisuutta. Lisäksi meille on valmistunut kaavoitus Arctio-teollisuuspuistoalueesta, joka on tarkoitettu erityisesti raskaalle teollisuudelle. Lisäksi meillä on alueita erityisen suurta tilaa vaativalle teollisuudelle, Alamartimo kertoo.

Yritysten osaamista markkinoidaan suoraan hanke- ja investointiyhtiöille

Business Tornio on koonnut klusterin, johon kuuluu noin 20 torniolaista teollisuusyritystä. Yhtiö toteuttaa klusteriin kuuluville yrityksille yhteismarkkinointia, jonka kautta näiden miljardihankkeisiin pääsyn mahdollisuutta pyritään parantamaan.

– Olemme koonneet yrityksiä, jotka toimivat teräsrakentamisen, teollisuuspalveluiden, suurnostojen ja kuljetusten sekä rakentamisen osalta. Markkinoimme tätä kokonaisklusteria mm. Pohjois-Ruotsin potentiaalisille asiakkaille. Tämä on yksi niistä merkittävistä eduista, jonka yritys saa sijoittuessaan Tornioon, Alamartimo painottaa.

Markkinointia tehdään etulinjassa suurhankkeiden hanke- ja investointiyhtiöihin, kun nämä suunnittelevat tulevaa investointia. Business Tornio pyrkii nostamaan markkinoinnissaan esille yritystensä vahvaa osaamista ja kymmenien vuosien kokemusta vastaavanlaisista investoinneista. Torniosta löytyy myös paljon kapasiteettia toteuttaa näitä asioita.

– Autamme yrityksiämme myös paikallisen byrokratian kanssa, joka liittyy Ruotsin puolella operointiin ja mahdollisen tytäryhtiön perustamiseen. Olemme nyt noin puolen vuoden ajan tarjonneet kansainvälisyyspakettia, jolla tähdätään erityisesti Ruotsin markkinoille. Haluamme tehdä kansainvälistymisen yritykselle ja yrittäjälle mahdollisimman helpoksi, Posti painottaa.

Insinöörisuunnittelu- ja konsultointitoimistoille olisi tilausta

– Ns. perinteisempien torniolaisten menestyjätoimialojen lisäksi tänne voisi olla järkevää sijoittaa vihreään siirtymään ja tulevaisuuden energiamuotoihin liittyvää liiketoimintaa.

Myös insinöörisuunnittelu- ja konsultointitoimistojen sijoittuminen Tornioon, voisi avata yrityksille uusia ovia myös Ruotsin puolelle. Tässä on tarjolla molemmin puolin rajaa kaksikielistä työvoimaa, joka voisi olla yksi kilpailuetu toiminnan kehittämisessä. Näkisin että meillä voisivat menestyä myös automaatio- ja sähköalalla toimivat yritykset, sillä automaation ja sähkön tarve varmasti kasvaa myös tulevaisuudessa, Alamartimo toteaa.

– Tulevaisuus on otettu uusilla yritysalueilla jo huomioon, uuden ajan energiaan ja uusiin teknologioihin on täällä paikat jo valmiina. Olemme nähneet, mitä Ruotsissa on tapahtunut viimeisen vuosikymmenen aikana ja miten asiat ovat siellä edenneet. Näemme hyvin läheltä miten teollisuutta, uutta teknologiaa, sähkömuotoja on Ruotsin puolella lähdetty tekemään, Posti kertoo.

Barentsin alueen investointipotentiaali nousee 178 miljardiin euroon

Lapin kauppakamarin julkaiseman selvityksen mukaan Barentsin alueen investointipotentiaali yltää 178 miljardiin euroon. Investoinneista 86 miljardia kohdistuu teollisiin hankkeisiin, 50 miljardia energiahankkeisiin, 34 miljardia infrastruktuurihankkeisiin, 4 miljardia matkailuun sekä 6 miljardia euroa muihin hankkeisiin. Selvityksessä kerrotaan, että suuri osa alueen teollisista investoinneista liittyy vihreän siirtymän toteuttamiseen. Teollisella sektorilla korostuvat panostukset hiilineutraaliin teräkseen, akkujen valmistamiseen sekä näissä tarvittavien mineraalien louhintaan. Energiasektorilla on isossa roolissa puolestaan tuulivoiman rakentaminen.

Invest In -hanke

Alamartimo kertoo, että Business Tornion teollisuuden ja kaupan näkökulmasta tehty Invest In -hanke päättyy lokakuun lopussa. Hankkeen aikana on oltu proaktiivisesti yhteydessä potentiaalisiin sijoittautujiin sekä investoreihin.

– Tärkeimmät käynnissä olevat hankkeet ovat tällä hetkellä Metsä Fibre, H2 Green Steel sekä LKAB:n sulatto. Kiirunassa on ajankohtaista kaivokseen liittyvät asiat ja sen edelleen kehittäminen. Yksi osa-aluekokonaisuus on Northvoltin uusi akkutehdas, jota meidän alueen yritykset ovat olleet mukana tekemässä. Torniolaiset yritykset ovat olleet jo vuosikymmeniä mukana tämän kaltaisissa hankkeissa Ruotsissa ja Norjassa.

Alamartimo mainitsee, että Ruotsissa ja Norjassa toimineet torniolaiset yritykset ovat saaneet hyvää kokemusta ja referenssejä akkutehdashankkeista sekä vedyn teolliseen hyödyntämiseen liittyvistä hankkeista.

– Erityisesti meille sijoittuvat suunnittelu- ja konsultointitoimistot voisivat hyötyä meidän yrityksillä jo olemassa olevasta tietotaidosta mm. akkutehdashankkeisiin liittyen, Posti toteaa loppuun.

www.businesstornio.fi
Facebook
LinkedIn
[email protected]
+358 40 090 2212

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä