Recionin Ylivieskan tehdas muuttuu moderniksi yritystoiminnan keskittymäksi

Facebook
17.09.2021 | Teollisuus

Tuleva teollisuuden uusi keskittymä Ylivieskassa avaa yrityksille uusia mahdollisuuksia menestyä. Recion toimii rakenteilla olevassa verkostossa veturiyrityksenä. Alueella jo toimivan Recionin rinnalle tulee uusia alan toimijoita, jotka hyötyvät alueen sijainnista, Recionin kone-, tila- ja palveluresursseista, raaka-ainehankinnoista sekä eri toimijoiden välisistä synergioista. Hankkeessa on tiiviisti mukana myös Ylivieskan Kehityspalvelut YTEK sekä Ylivieskan kaupunki.

Tavoitteena on Recionin Ylivieskan tehtaan edelleen kehittäminen sekä uusien yritysten sijoittuminen osaksi R-teollisuuspuistoa. Päämääränä on myös monipuolistaa alueen elinkeinorakennetta ja luoda uusia yrityksiä ja työpaikkoja sekä edistää ja tukea alueen investointeja. Uusia työpaikkoja arvioidaan syntyvän noin 100 seuraavien vuosien aikana.

Recionin tarkoituksena on luoda uusi alueellinen, erilainen metalliteollisuuden keskittymä, joka sijoittuu ja rakentuu Recionin omistamalle 10 hehtaarin tontille sekä sen välittömään läheisyyteen. Recionin Ylivieskan tehdas muuttuu moderniksi yritystoiminnan keskittymäksi, jossa yrittäminen, tieto- ja taitopääoma yhdistyvät uudella tavalla palvelemaan tulevaisuuden liike-elämän ja teollisuuden tarpeita. Teollisuusaluetta kuvaavia asioita jatkossa ovat mm. teknologiateollisuus ja uuden sukupolven tuotantoteknologia i4.0 sekä kiertotalous ja akkujen kierrätysteknologia.

Recion Oy suunnittelee sekä valmistaa asiakasräätälöityjä tuotteita ja vaativia putkistoratkaisuja asiakkailleen voimalaitoksiin ja prosessiteollisuuteen. Recion on yksi pitkäaikaisimmista ja monipuolisimmista vaativien putkistoratkaisujen valmistajista

Pohjois-Euroopassa. Recionilla on myös vuosikymmenten kokemus mm. kuumasinkityksestä. Recionilla löytyy asiantuntemusta tavanomaisista toimituksista aina vaativiin teknisiin ja turvallisuusvaatimukset täyttäviin toimituksiin asti.

– Meillä on Helsingin Konalassa suunnittelu sekä projektinhallinto ja Ylivieskassa toimii tuotantolaitoksemme, tehdas, jossa valmistamme asiakasräätälöityjä putkistokomponentteja ja muita tarvittavia tuotteita. Olemme Pohjoismaiden ainoa toimija, jolla on näin laaja sertifikaattipohja, joten voimme mennä jopa ydinvoimaloissa kuumallekin puolelle tekemään hitsauskunnossapitoa sekä tuotteita, Recion Oy:n operatiivinen johtaja Jari Salo kertoo.

Yritykset ovat olleet Salon mukaan kiinnostuneita R-teollisuuspuisto tarjoamista mahdollisuuksista.

– Meillä on yhteydenottoja yrityksiltä, joilla on selkeästi tarpeita ja niitä käydään nyt läpi. Siellä on muunmuassa alueellisia toimijoita, joiden tilat ovat käymässä pieniksi. Lisäksi tässä on laajempikin dimensio, johon tarvitaan tilaa.

YTEK Oy:n toimitusjohtaja Sampo Siik täsmentää, että kyseessä on akkujen kierrätystoimintaan liittyvä asia.

– R-teollisuuspuisto antaa hyvän mahdollisuuden Ylivieskaan sijoittuville teknologiateollisuuden yrityksille, joille voimme tarjota tuotantotiloja. Meillä toimii täällä myös Centria-ammattikorkeakoulu, mistä löytyy hyvin vahvaa robotiikka-, konenäkö- ja automaatio-osaamista. Centrian tiloihin on tulossa myös tuotekehityksessä hyödynnettäviä tiloja. Pystymme tarjoamaan jatkossa tiloja sekä tuotekehityspuolelle että tuotantotilaoja R-teollisuuspuistosta.

Ylivieskassa on menossa tällä hetkellä myös akkujen kierrätysteknologiaan ja akkujen kierrättämiseen liittyviä laaja-alaisia EU-hankkeita, jotka tuovat tulevaisuudessa uutta yritystoimintaa Ylivieskaan. R-teollisuuspuisto tulee olemaan oleellinen osa tätä yritystoiminnan osa-aluetta ja se siten tukee osaltaan Ylivieskaan sijoittuvia kiertotalouden toimijoita. Myös Centrian ammattikorkeakoulun rooli jatkossa korostuu erityisesti uuden sukupolven tuotantoteknologian i4.0 käyttöönotossa.

– Meille on tulossa isoja hankkeita, pilottilaitoksia ja kaiken kruunaa akkujen kierrätyslaitos joskus tulevaisuudessa, Siik avaa.

Recionin fasiliteetit ja vahvuudet myös R-teollisuuspuistoon sijoittuvien hyödynnettävissä

– Yritykset, joiden kanssa tehdään nyt tarkasteluita, ovat esittäneet kiinnostustaan jo aiemmin, nyt tällä hetkellä käydään läpi heidän tarkempaa tilantarvettaan. Käytännössä sopivatko jo olemassa olevat tilat, vai tarvitaanko alueelle uudisrakennus tai tai rakennuksia, Salo esittelee.

Recionilla on myös halu tarjota tiettyjä palveluita alueelle sijoittuville yrityksille, liittyipä se materiaalin hankintaan tai laatuasioihin. Erilaisia laitteita ja koneita voidaan vuokrata tai antaa alueelle sijoittuvien yritysten käyttöön. Valmista teollista infraa löytyy hyvin monentyyppiseen toimintaan. Alueella on voimassa olevat ympäristöluvat ja niitä voidaan tarvittaessa laajentaa hyvinkin helposti.

– Kaikki mitä tulee raskaampaan valmistavaan teollisuuteen, meiltä löytyy valmiuksia joka lähtöön, Salo toteaa.

Siik lisää, että tällainen lähtötilanne on merkittävästi parempi, kuin tontilla jolla infraa ei ole vielä valmiina.

– Sijoittumisen kannalta tämä on helppo ratkaisu, koska näin päästään heti ensimmäisestä päivästä lähtien keskittymään liiketoiminnan tekemiseen, Salo lisää.

Recionin tarjoamat palvelut Ylivieskan R-teollisuuspuistossa

Konepajapalvelut:

  • Induktiotaivutus
  • Kuumamuovaus
  • Metallien lämpökäsittely
  • Koneistus
  • Hitsauspalvelut

Yleiset palvelut:

  • Hankintakonsultaatio
  • Laatukonsultaatio sekä tuotelaadun että toiminnan laadun kehittäminen
  • Suunnittelupalvelut
  • NDT-Tarkastuspalvelu
  • Pintakäsittelypalvelut
  • Trukki- ja materiaalinkäsittelypalvelut
  • Laitoshuolto- sekä kunnossapitopalvelut
  • Käytettävissä oleva kaasuverkko

Yhteystiedot:

Ylivieskan Kehityspalvelut YTEK
Toimitusjohtaja Sampo Siik
p. 040 682 2190
[email protected]

Recion Oy
COO Jari Salo
p. 050 543 4998
[email protected]

Artikkeli on julkaistu Teollisuusuutiset -lehdessä 3/2021.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä