Somotec Oy – työkoneiden myynnistä teollisuuden asiantuntija- ja palveluyritykseksi

Somotec Oy on "täyden palvelun talo" teollisuuden kunnossapidossa. Toiminnassa korostuu kestävät ratkaisut, vastuullisuus sekä ympäristöystävällinen elinkaariajattelu.
Somotec Oy on "täyden palvelun talo" teollisuuden kunnossapidossa. Toiminnassa korostuu kestävät ratkaisut, vastuullisuus sekä ympäristöystävällinen elinkaariajattelu.
14.06.2023 | Teollisuus

Somotec on kulumisen- ja korroosioneston sekä korjaushitsauksen erikoisammattilainen ja alansa johtava toimija. Yritys ratkoo tehtaiden, laitteiden ja monenlaisten prosessi- ja tuotantolinjojen kulutuskestävyyden ja kunnossapidon haasteita 40 vuoden kokemuksella. Lisäksi he toimittavat hitsauslisäaineita ja juotteita, panssariterästuotteita, ruostumattomien terästen peittausaineita ja -tarvikkeita sekä termisiä pinnoitteita omasta tukkukaupastaan, Hitsaajan Kaupasta.

Somotec Oy on vuonna 1983 perustettu kuopiolainen perheyritys, joka työskentelee päättäväisesti kohti kestävämpää tulevaisuutta. Somotecille se tarkoittaa paitsi yksittäisten tuotteiden pitkää ikää, myös kestävää palvelua. Toiminnan kulmakivinä ovat kestävät asiakassuhteet, elinkaariajattelu ja kumppanuus.

Toiminnan taustalla vuosikymmenien tietotaito

Somotecin pitkä historia on täynnä mielenkiintoisia vaiheita, mutta yksi asia on kuitenkin ollut alusta asti selvää: halu auttaa ja ratkoa teollisuusasiakkaiden ongelmia.

– Kunnossapito on auttamisen halua. Se on ongelmanratkaisua, eli todella psyykkistä hommaa. Päätösten tekeminen on kuluttavaa ja usein myös vaikeaa, ja siinä me Somotecilla haluamme ihmisiä auttaa, kertoo Somotecin toimitusjohtaja ja yrittäjä Olli Riihiluoma.

Alunperin Somotec keskittyi teollisuustyökoneiden myyntiin Kuopion alueella. Kun yritys aloitti vuonna 1989 hitsauslisäaineiden maahantuonnin, perehtyi Riihiluoma myös ruostumattomien terästen peittausprosesseihin.

– Minun peittauksen tietotaito on tullut Euroopan päämiehiltämme sekä konepajoilta. Heidän omien tehtaiden tuotanto, tuotekehitys ja -tutkimus sekä valtava metallurginen ammattitaito on oikeaa tietoa, jota ei ole kirjoitettu oppikirjoihin. Imin kaiken mahdollisen itseeni ja päivitän tietojani edelleen jatkuvasti, koska aina tulee jotain uutta.

Hitsaus- ja peittauspuolen rinnalle syttyi 1990-luvulla uusi kiinnostuksen kohde: terästen kulutuskestävyys. Panssariterästä oli käytetty Suomessa jo kymmeniä vuosia, mutta Somotecin valikoimaan oli juuri saatu tuote, jossa järkevä hinnoittelu ja kestävyys olivat tasapainossa.

– Eräässä projektissa asiakkaan käyttämä kulutusteräs ei kestänyt abrasiivisen kulutuksen haastetta. Somotecilla opiskeltiin juuri panssariteräksen ominaisuuksia ja tuotetietoutta. Koulutuksen perusteella usko uuteen tuotteeseen oli kova ja se piti paikkansa. Siitä alkoi Somotecin kahdeksan vuotta kestänyt tie asiakkaan kulutuskestävyyden kehittämisessä. Asiakkuus oli merkittävä juuri siksi, että se antoi varmuuden panssariteräksestä tuotteena.

Huipputuote syntyi pitkän pohdinnan tuloksena

Somotecilla oli halu kehittää ja valmistaa oma panssariteräsratkaisu. Nyt pohjalla on parikymmentä vuotta näkemystä ja neljä vuotta aktiivista kehitystyötä. Näin syntyi Durmax®-panssariteräsratkaisu sekä kokonainen Durmax-tuotesarja, jota Somotec markkinoi ja myy teollisuuden kunnossapitoon. Riihiluoma kertoo, että Durmax-panssarilevyjä sekä -panssariterästuotteita on ilo myydä, koska luotto omaan tuotteeseen on sataprosenttista.

– Kestävyyteen vaikuttaa koko valmistusprosessista johtuvat seikat, muun muassa kovapinnoitteen tiiviys ja kovuus, karbidijakauma, seostuminen ja pinnan tasaisuus. Eli koko hitsausprosessin hallitseminen sekä levyn viimeistely. Durmaxissa olemme ottaneet kaiken huomioon. Siitä muodostuu asiakkaalle uskomatonta lisäarvoa, Riihiluoma vakuuttaa.

– Hioimme valmistusprosessia viimeiseen asti. Tasainen laatu ja kestävyys syntyy huolellisella työllä. Esimerkiksi yhden panssariteräslevyn valmistukseen menee aikaa noin 17 tuntia ja kovahitsaustäytelankaa kuluu 170 kiloa. Näin voimme parantaa kuluvien osien kestävyyttä jopa 5-10 kertaiseksi Durmax-panssariterästuotteidemme avulla, kertoo Somotecin tilaus- ja toimitusketjupäällikkö Kalle Riihiluoma.

Tulevaisuuteen kuuluu suuria suunnitelmia ja järkevää kasvua

Somotec on perheyritys, jossa perhe on vahvuus ja voimavara. Olli Riihiluoman lapset Ellinoora ja Kalle ovat kasvaneet yrityksen mukana. He ovat nähneet Somotecin kehityksen ja muutoksen aitiopaikalta ja kasvaneet yrittäjyyteen. Heidän taustalla on myös vahvaa alan tietämystä, ymmärrystä sekä monimuotoista osaamista.

– Somotecin porukka on tiiviisti hitsautunut yhteen ja jokaisella on oma selkeä rooli projekteissa: Ollilla työnjohdollinen, Kallella käytännöllinen ja minulla hallinnollinen. Rooleista huolimatta suunnittelemme projektikokonaisuuksia paljon yhdessä. Mitä projektissa tapahtuu, millainen kohde on, mitä sinne tarvitaan. Luemme kohteen tekniset piirustukset sekä prosessikuvaukset, teemme suunnitelmat, valitsemme projektitiimin ja tilaamme tarvittavat tuotteet, selventää asiakaspalvelupäällikkö Ellinoora Riihiluoma ja jatkaa:

– Somotecin palveluliiketoimintaa sekä asiantuntija- ja koulutuspuolta kehitetään jatkuvasti vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin. Esimerkkinä tästä on meidän KestoRatkaisu, joka on täysin räätälöitävissä oleva kunnossapidon asiantuntijapalvelu, johon kuuluu kulumisen ja korroosion eston sekä korjaushitsauksen projektit. Asiakas saa juuri sen mitä tarvitsee: asiantuntijuutta, ongelmanratkaisua, suunnittelua, kohderäätälöidyt tuotteet ja niiden käyttökoulutuksen sekä hitsaus-, asennus- ja peittauspalvelua. KestoRatkaisun avulla asiakas välttyy yllättäviltä korjaus- ja uushankintakustannuksilta. Tuotteiden pitkä elinkaari onkin meille kunnia-asia, siksi KestoRatkaisu liputtaa aina elinkaariajattelun puolesta. Oikeat tuotteet oikeassa paikassa käytettynä tuovat säästöjä pitkällä aikavälillä. Nimensä mukaisesti palvelu on ennen kaikkea kauaskantoinen ratkaisu.

Lisätietoa meistä ja palveluistamme:

www.somotec.fi

fi.linkedin.com/company/somotec

www.facebook.com/SomotecOy/

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä