Stora Enson Oulun tehtaalle palkataan tänä vuonna 300 uutta työntekijää

Kuva Oulun tehtaan ensimmäiseltä muunnetulta linjalta, jossa nyt valmistetaan aaltopahvin pintakartonkia eli kraftlineria. Kuvalähde: Stora Enso
Kuva Oulun tehtaan ensimmäiseltä muunnetulta linjalta, jossa nyt valmistetaan aaltopahvin pintakartonkia eli kraftlineria. Kuvalähde: Stora Enso
10.02.2023 | Teollisuus

Stora Enso ilmoitti lokakuussa 2022 investoivansa noin miljardi euroa Oulun tehtaan toisen tuotantolinjan muuntamiseen suuren mittaluokan kuluttajapakkauskartonkilinjaksi. Investointi tukee konsernin uusiutuvien pakkausten kasvustrategiaa lisäämällä kapasiteettia kasvavissa pakkaussegmenteissä. Tuotannon muunnetulla koneella arvioidaan käynnistyvän vuoden 2025 alkupuolella.

Oulun tehdas muunnettiin aaltopahvin pintakartongin valmistukseen vuonna 2021. Nyt myös toinen käytöstä poistettu paperilinja muunnetaan moderniksi ja joustavaksi kuluttajapakkauskartonkilinjaksi, jolla valmistetaan taivekartonkia ja päällystettyä valkaisematonta kartonkia. Linjan vuosikapasiteetti tulee olemaan 750 000 tonnia. Kartonkien loppukäyttökohteita ovat elintarvike- ja juomapakkaukset erityisesti pakaste- ja kylmätuotteille sekä kuivatuote- ja pikaruokapakkaukset. Kohdemarkkinoita ovat pääasiassa Eurooppa ja Pohjois-Amerikka.

Kokonaisinvestointi on noin miljardi euroa vuosina 2022–2025. Kun koko kapasiteetti on täydessä käytössä, investoinnin odotetaan saavuttavan Packaging Materials -divisioonan kannattavuustavoitteen eli 20 prosentin operatiivisen sidotun pääoman tuoton (ROOC). Vuosittaiseksi liikevaihdoksi arvioidaan noin 800 miljoonaa euroa.

- Investointi on iso askel eteenpäin Euroopan markkinoilla ja tekee Oulun yksiköstämme suuren mittaluokan tehtaan, joka parantaa sekä kuluttajapakkauskartonkien että aaltopahvin pintakartonkien eli kraftlinerien kannattavuutta ja kilpailukykyä. Muunnettu linja tulee olemaan Euroopan kustannuskilpailukykyisin taivekartonkikone ja mahdollistaa tuotannon optimoinnin ja kasvun muillakin tehtaillamme, sanoo Packaging Materials -divisioonan johtaja Hannu Kasurinen.

Investointi tukee Stora Enson vastuullisuussitoumuksia

Investoinnin jälkeen tehtaalla valmistetaan uusiutuvia ja kierrätettäviä materiaaleja, jotka korvaavat pakkauksissa esimerkiksi muovia ja alumiinia. Se edistää kiertotaloutta lisäämällä Packaging Materials -divisioonan tuotevalikoiman kierrätettävyyttä. Myös laajuuden 1 ja 2 kasvihuonekaasupäästöt pysyvät alhaisella tasolla, sillä jo Oulun tehtaan ensimmäinen tuotesuunnan muutos vuonna 2021 vähensi niitä 80 prosentilla.

Investointi työllistää merkittävästi Oulun alueella

Investointi tuo Oulun tehtaalle noin 300 uutta työpaikkaa, sisältäen tukitoiminnot, ja työllistää lisäksi epäsuorasti noin 1 500 henkilöä. Haku Oulun tehtaan ensimmäisiin kunnossapidon ja tuotannon tehtäviin on jo avautunut.Työntekijöitä rekrytoidaan Oulun tehtaalle kahdessa vaiheessa. Ensimmäinen vaihe on helmikuussa, jolloin tehtaalle haetaan noin 40 henkilöä kunnossapitoon ja tuotannon operaattorin tehtäviin. Toinen vaihe käynnistyy maalis-huhtikuussa tänä vuonna. Tehtaan toimihenkilörekrytoinnit ovat myös jo käynnissä.

- Tarjoamme tehtaalla myös omaa, kattavaa koulutusta, jotta tehtaalla työskentelisi moniosaajia. Esimerkiksi suurella osalla nykyisestä tuotantohenkilöstöstä on sekä kunnossapidon että prosessioperaattorin koulutus, sanoo Stora Enson Oulun tehtaanjohtaja Juha Mäkimattila.

Toisen paperilinjan muunnos tulee siirtämään osan nykyisestä henkilöstöstä tuleville tuotantolinjoille, joten uutta henkilöstöä haetaan koko tehtaalle erilaisiin tehtäviin. Koska tehtaalla valmistetaan kartonkia korkealaatuisiin elintarvikepakkauksiin, työtehtäviin tarvitaan erilaisia peruskoulutuksia.

- Oulun avautuvat työpaikat antavat erinomaisen mahdollisuuden edistää työyhteisön monimuotoisuutta, kuten ikärakennetta, sukupuolijakaumaa ja kokemustaustaa. Uskomme, että erilaiset ihmiset luovat yhdessä parempaa työyhteisöä, edistävät innovaatioita ja auttavat meitä kehittämään ja kehittymään, sanoo Stora Enson Packaging Materials -divisioonan henkilöstöjohtaja Sonja Salmi.

Lähde & lisätietoja:
Satu Härkönen
Viestintäjohtaja, Suomen mediasuhteet
Puh. 040 832 7458

Stora Enso on pakkaus‑, biomateriaali‑, puutuote‑ ja paperiteollisuuden uusiutuvien tuotteiden maailmanlaajuinen toimittaja osana biotaloutta. Lisäksi Stora Enso on yksi maailman suurimmista yksityisistä metsänomistajista. Uskomme, että kaikki, mikä tänään valmistetaan uusiutumattomista materiaaleista, voidaan huomenna valmistaa puusta. Stora Enso työllistää noin 22 000 henkilöä. Vuonna 2021 Stora Enson liikevaihto oli 10,2 miljardia euroa. Stora Enson osakkeet noteerataan Nasdaq Helsingissä (STEAV, STERV) ja Nasdaq Tukholmassa (STE A, STE R). Lisäksi Stora Enson ADR‑todistuksilla (SEOAY) käydään kauppaa Yhdysvalloissa.

storaenso.com

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä