Pyydä tarjous

TAKK on ollut monialainen ammatillinen kouluttaja ja työelämän kehittäjä jo 60 vuoden ajan

Hitsausalan kouluttajan Vesa Mäenpään mukaan rekrykoulutuksista on tullut yrityksille erittäin nopea ja tehokas tapa saada pätevää työvoimaa. Kuva: TAKK
Hitsausalan kouluttajan Vesa Mäenpään mukaan rekrykoulutuksista on tullut yrityksille erittäin nopea ja tehokas tapa saada pätevää työvoimaa. Kuva: TAKK
11.04.2022 | Teollisuus, Yrityselämässä tapahtuu, Koulutus ja opiskelu

Tänä vuonna pyöreitä vuosia täyttävässä Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksessa, TAKKissa opiskelee vuosittain yli 11 000 aikuista. Monialainen ammatillinen oppilaitos tarjoaa koulutusta 80 eri tutkintoon, ja lisäksi valikoimissa on lisä- ja täydennyskoulutusta. TAKKin erikoisuutena ovat erilaiset rekrytoivat koulutukset, joita toteutetaan joustavasti yhdessä työnantajien kanssa. Työelämän nopean muutoksen ymmärtäminen ja tarpeita vastaavan koulutuksen järjestäminen ovatkin TAKKin tekemisen ytimessä. Ratkaisuja työelämän tarpeisiin etsitään eri keinoin.

- Kauttamme valmistuu ja valmentautuu vuosittain tuhansia opiskelijoita. Tiivis yritysyhteistyö takaa sen, että kauttamme on mahdollista löytää uusia urapolkuja. Työvoimakoulutus on ollut meillä pitkään toiminnan vankka kivijalka, nykyisin rinnalle ovat kirineet myös muut koulutusmuodot kuten oppisopimuskoulutus ja omaehtoinen koulutus.

- Haluamme tarjota yrityksille ja organisaatioille liiketoiminnan ja henkilöstön osaamisen kehittämispalvelut räätälöidysti ja joustavasti. Koko TAKKin monipuolinen osaaminen on käytössänne, kertoo Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen kouluttaja Vesa Mäenpää.

Työelämäyhteys merkittävässä asemassa

Vuosikymmeninen ajan TAKKilla on ollut tiivis yhteys elinkeinoelämään, ja opetuksessa on korostunut työn kautta oppiminen sekä henkilökohtainen opetus ja ohjaus. Opiskelut on voinut aloittaa joustavasti ympäri vuoden, ja koulutuksia on toteutettu ja toteutetaan yhteistyössä yritysten ja muiden työnantajien kanssa. Erityisesti viime vuodet ovat olleet vauhdikkaan kasvun aikaa yrityskohtaisissa koulutusten täsmätoteutuksissa, ns. rekrykoulutuksissa.

Kone- ja metallitekniikan hitsauspuolella kouluttajana työskentelevä Vesa Mäenpää kertoo, että rekrykoulutuksista on tullut erittäin nopea ja tehokas tapa saada pätevää työvoimaa.

- Koulutuksessa etsitään ja koulutetaan työntekijöitä yhteistyössä yritysten kanssa ja juuri heidän tarpeisiin. Koulutusten kesto vaihtelee yleensä muutamasta kuukaudesta vuoteen.

Kansainvälisen hitsausneuvojan IWS-koulutus on hyvä esimerkki TAKKin mahdollisuudesta järjestää koulutusta, jolla yritykset voivat vastata sekä säädösten että kilpailun tuomiin vaatimuksiin.

- Kuuden kuukauden koulutuksessa on 32 lähipäivää. Lisäksi edellytetään opiskelua omalla ajalla. Koulutukseen sisältyy myös viisi vaativaa tenttiä, joiden suorittamisen jälkeen saa sertifikaatin oikeudesta tehdä hitsauksen laatu- ja koordinointityötä. Kansainvälisen pätevyyden hankkinut hitsausneuvoja vastaa hitsauksen perustuotannosta ja toimii yhdessä yrityksen hitsausinsinöörin sekä huoltoinsinöörien kanssa hitsaustuotannon kehittäjänä. Hän on yrityksen hitsauskoordinoija, joka huolehtii omalta osaltaan kilpailukyvyn kannalta tärkeästä laadunvarmistuksesta. Hitsausneuvoja hallitsee materiaalit sekä tuntee standardit ja säädökset. Hän osaa vastata myös asiakaan esittämiin vaatimuksiin ja on tarvittaessa asiantunteva sopimusneuvottelija, esittelee Vesa Mäenpää.

Yritysten apuna

Kouluttautuminen on aina investointi opiskelijaan itseensä mutta myös yritykseen. Oman ammattitaidon ylläpitäminen ja päivittäminen on monille työyhteisöille toiminnan kannalta elintärkeää. Lisärekrytoinnit ja osaavan työvoiman saatavuus voivat myös tuottaa suuriakin haasteita.

- Me pystymme kartoittamaan henkilöstön osaamisen ja koulutustarpeen, jonka pohjalta teemme koulutussuunnitelman. Meihin kannattaa ottaa yhteyttä, niin kerromme lisää palveluistamme, korostaa Mäenpää.

www.takk.fi