Pyydä tarjous

Teknologiateollisuudelta iso panostus tekoälyn kehittämiseen

Digipalvelut
11.12.2023 | Teollisuus, Yrityselämässä tapahtuu

– Tekoäly on tällä hetkellä nopeimmin kehittyvä yleiskäyttöinen teknologia, ja sen hyödyntäminen on ratkaisevan tärkeää suomalaisten yritysten kilpailukyvylle. Tekoälyn tarjoamiin mahdollisuuksin on tartuttava nyt, painottaa Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jaakko Hirvola.

Teknologiateollisuus ry investoi kymmenen miljoonaa euroa tekoälyn hyödyntämisen vauhdittamiseen Suomessa. Panostuksen tavoitteena on lisätä tekoälyn käyttöönottoa ja kehittämistä suomalaisissa teknologiayrityksessä, vahvistaa soveltavaa tutkimusta sekä houkutella tekoälyosaajia Suomeen. Lisäksi Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö lahjoittaa 3,2 miljoonaa Aalto-yliopiston uuden tekoälytutkimuksen keskuksen perustamiseen.

Teknologiateollisuuden kymmenellä miljoonalla tuetaan huippuosaajien rekrytointeja yritysten ja yliopistojen yhteisprojekteihin, rahoitetaan yritysten tekoälyhankkeita ja niihin liittyviä ylempien korkeakoulututkintojen lopputöitä sekä perustetaan yritysvetoinen tekoälyverkosto.

Teknologiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jaakko Hirvola.

Tuottavuutta, osaajia ja uusia liiketoimintamalleja

Tekoälyn avulla yrityksissä voidaan parantaa tuottavuutta ja kannattavuutta sekä luoda uusia liiketoimintamalleja. Varsinkin laajojen kielimallien kehitys on viime aikoina ollut nopeaa. Teollisuudessa soveltamismahdollisuuksia löytyy myös esimerkiksi koneoppimisessa, uusien materiaalien kehittämisessä, autonomisissa järjestelmissä sekä teollisten prosessien ja ennakoivan huollon kehittämisessä. Investoinnin toivotaan vauhdittavan tekoälyn käyttöönottoa erityisesti pk-yrityksissä.

– Toivomme, että oma panostuksemme toimii katalyyttina investoinneille myös muilta toimijoilta, Hirvola sanoo.

– Olemme Euroopassa jääneet jälkeen tekoälyinvestoinneissa verrattuna USA:han ja Kiinaan. Tekoälyosaamisen vahvistaminen on aivan olennaisessa roolissa Suomen talouden kestävän kasvun takaamisessa.

Teknologiateollisuus haluaa investoinnillaan paitsi vauhdittaa tekoälyn hyödyntämistä yrityksissä myös lisätä yritysten ja yliopistojen yhteistyötä soveltavassa tutkimuksessa sekä houkutella kansainvälisiä huippuosaajia Suomeen.

– Suomen tekoälytutkimus on Euroopan kärkitasoa valituilla tutkimusaloilla, kuten koneoppimisessa. Vuorovaikutusta yritysten kanssa on kuitenkin tarpeen kasvattaa. Tämän lisäksi tarvitsemme lisää kansainvälisiä huippuosaajia uusien maailmanluokan ratkaisujen kehittämiseksi, Hirvola toteaa.

Teknologiateollisuus ry valmistelee hankkeen käytännön toteutusta yhdessä yritysten ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Hakusivusto yrityksille ja opiskelijoille avautuu lähikuukausina.

Teksti- ja kuvalähde: Teknologiateollisuus