Teknologiateollisuus ja Espoo käynnistävät hankkeen IT-osaajien rekrytoimiseksi Intiasta

Facebook
03.11.2023 | Teollisuus, Yrityselämässä tapahtuu

Teknologiateollisuus ry ja Espoon kaupunki aloittavat yhteistyön intialaisten IT-osaajien rekrytoimiseksi suomalaisyrityksiin. Tavoitteena on rakentaa uusi rekrytointiväylä, joka kattaa koko rekrytoinnin kaaren yritysten osaajatarpeiden kartoittamisesta intialaisten osaajien ja heidän perheidensä asettumiseen Suomeen. Hanketta vetämään palkattiin projektisuunnittelija.

– Teknologiateollisuuden yrityksistä on viestitty jo pidemmän aikaa, että pula osaajista on merkittävä kasvun este. Selvityksemme mukaan alan yritykset tarvitsevat kymmenen vuoden aikana jopa 130 000 uutta osaajaa, eikä tähän päästä ilman merkittävää kansainvälisten osaajien määrän kasvua, sanoo Teknologiateollisuuden johtava asiantuntija Eero Manninen.

– Päätimme yhdessä Espoon kanssa tarjota yhden ratkaisun tähän rakentamalla uuden rekrytointiväylän Intiasta Suomeen.

Intia valikoitui kohdemaaksi, sillä runsasväkisessä maassa on paljon suomalaisyritysten kaipaamia IT-alan osaajia. Maan kansallisena tavoitteena on paitsi nostaa korkeakoulutettujen määrää myös lähettää heitä ulkomaille töihin.

Lisäksi Intiassa on jo toimivat Work in Finlandin verkostot kansainvälisten rekrytointien tueksi.

– Keskeistä kansainvälisten huippuosaajien houkuttelussa on huolehtia hyvästä maahanmuuton kokemuksesta koko perheelle. Tähän pakettiin kuuluu sujuvien maahanmuuton prosessien lisäksi esimerkiksi lasten pääsy koulutukseen sekä puolison kotoutumisen ja urakehityksen mahdollisuudet. Tarvitsemme tähän avuksi julkisia toimijoita, ja onkin hienoa, että yhteiskumppanimme Espoon lisäksi monet muut julkiset toimijat ovat ilmaisseet halunsa tukea tätä, kiittää Manninen.

Loistava tilaisuus suomalaisyrityksille

Nyt käynnistyvä projekti keskittyy korkeakoulutettujen IT-osaajien rekrytoimiseen, mutta tavoitteena on kehittää rekrytointimalli, jota haluaisivat kopioida muutkin toimijat ja toimialat.

Teknologiateollisuuden ja Espoon hankkeeseen palkkaaman projektisuunnittelijan tehtävänä on kerätä yhteen suomalaisten teknologiayritysten osaamis- ja palvelutarpeita sekä käynnistää työ näihin tarpeisiin vastaavien osaajien rekrytoimiseksi Intiasta Suomeen.

Tavoitteena on tehdä prosessi yrityksille mahdollisimman helpoksi ja järjestää heille tukea sen eri vaiheissa. Kansainvälisten IT-osaajien rekrytoimisesta kiinnostuneiden yritysten kannattaakin nyt olla hereillä.

– Jos yritys tarvitsee IT-osaajia ja on valmis rekrytoimaan myös muita kuin suomenkielisiä, tässä olisi erinomainen tilaisuus! mainostaa Manninen.

Julkinen ja yksityinen yhteistyössä

Espoo on mukana projektissa niin Suomeen asettautumisen kuin yrityksille tarjottavien palveluiden näkökulmista.

– Espoo tuli mukaan projektiin, koska haluamme laajentaa toimintaamme proaktiiviseen osaajien houkutteluun ulkomailta ja kehittää siihen liittyviä palveluita tiiviissä vuoropuhelussa yritysten kanssa, sanoo Melissa Arni-Hardén Espoon kaupungin elinkeinopalveluista.

– Tähän asti toimintamme on keskittynyt Suomessa jo olevien kansainvälisten osaajien ja työnantajien yhteen saattamiseen sekä mahdollisimman hyvien asettautumisen ja kotoutumisen palveluiden tarjoamiseen niin maahanmuuttajille kuin heidän perheilleen. Intian ohella panostamme tulevina kuukausina myös osaajien houkutteluun Vietnamista yhteistyössä Work in Finlandin kanssa. Koska Espoo on nykyiselläänkin Suomen intialaisin kaupunki, on luontevaa lähteä mukaan myös Intiaan kohdistuvaan projektiin, Arni-Hardén kertoo.

Pyrkimyksenä on yritysten ja kaupungin yhteistyönä rakentaa koko työhön johtavan maahanmuuton kokonaisuus yritysten rekrytointitarpeiden täyttämisestä sujuvaan lupa-asioiden hoitoon ja asettautumiseen ja kotoutumisen tukeen koko perheelle. Myös Maahanmuuttovirasto on ollut mukana hankkeen valmisteluissa.

– Haluamme toimia vastuullisesti ja rakentaa koko paketin mahdollisimman toimivaksi kaikille osapuolille, korostaa Teknologiateollisuuden Manninen.

– Jos ja kun saamme tästä projektista hyviä tuloksia, ideaa saa mielellään kopioida, laajentaa ja ottaa käyttöön muillakin toimialoilla ja alueilla, hän vinkkaa.

Teksti- ja kuvalähde: Teknologiateollisuus ry

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä