Valutec toimittaa kuivaamot Junnikkala Oy:n uuteen Oulun sahaan

Facebook
15.02.2022 | Teollisuus

Valutec toimittaa Oulun sahaprojektiin kolme TC-kanavakuivaamoa siirtovaunujärjestelmin. Kuivaamoiden asennukset alkavat vuoden 2023 keväällä.

– Hankimme TC-kanavakuivaamon Valutecilta Kalajoen sahallamme vuonna 2018, ja meillä on hyvät kokemukset siitä. TC-kanavakuivaamo mahdollistaa suuren kapasiteetin ja sopeutuu hyvin tuotannossa tapahtuviin muutoksiin. Se on nopeampi ja tehokkaampi tapa kuivata puuta korkealla kuivauslaadulla ja matalammalla energiankulutuksella, sanoo Junnikkala Oy:n toimitusjohtaja Kalle Junnikkala.

Valutecille Oulun sahan tilaus on viimeisin Junnikkalalta kauan kestäneen yhteistyön aikana.

– Olemme tehneet yhteistyötä monta vuosikymmentä ja heidän valintansa on meille suuri kunnia, sanoo Mikko Pitkänen, Valutec Oy:n paikallisjohtaja.

TC-kanavakuivaamo on mukautuva ja tehokas

– Tällä hetkellä myymme TC-kanavakuivaamoja kaikkialle markkina-alueillemme. Tämä on seurausta tuhansista tuotekehitystunneista, joissa olemme tutkineet, testanneet ja uudelleenkeksineet kuivaamon jokaisen osan, vaikka alkuperäinen TC-kuivaamo oli käytössä jo vuonna 1927, Pitkänen kertoo.

Suuri teknologinen harppaus uuden sukupolven TC-kanavakuivaamoissa on sen vaihekohtainen ilmaston ja ilmankierron ohjaus. Integroitu simulaattoritekniikka antaa käyttäjälle suuren vapauden valita sahatavaran mitat kuivattavaksi, mikä optimoi prosessit ja mahdollistaa suuren kapasiteetin.

Junnikkalalle toimitettavat TC-kanavakuivaamot ovat 10-vaiheisia ja kuivaavat koko sahan tuotannon. Kuivaamot rakennetaan ruostumattomasta teräksestä ja varustetaan lämmöntalteenottojärjestelmillä sekä painoraameilla minimoimaan rimakuorman yläkerrosten muotovikaa.

Suljettu kierto

Oulun projektissa poikkeavaa aikaisempiin Valutecin TC-kanavatoimituksiin on suljetun kierron periaate. Junnikkalan uusi saha käyttää kuormien liikutteluun siirtovaunujärjestelmää perinteisten trukkien sijaan.

– Sen jälkeen kun tukkipuu on syötetty sahalinjaan, trukki koskee sahatavaraan seuraavan kerran vasta sitten, kun se nostetaan paketoinnista valmiina nippuna, Mikko Pitkänen mainitsee.

Sahatavaran kuivaus on laatukriittinen, energiaintensiivinen osa sahauksen prosessia ja kun laatu ja ympäristöön liittyvät vaatimukset kasvavat, nousee se tarkastelun keskipisteeseen.

– Uusi TC-kanavakuivaamo yhdistää suuren jatkuvan kapasiteetin, joka mahdollistaa energiatehokkuuden lämmöntalteenotto- ja siirtovaunujärjestelmän kanssa, sanoo Pitkänen.

Simulointi tukee ohjausjärjestelmää

Toimitus sisältää myös Valutecin ohjausjärjestelmä Valmatics 4.0:n. Se sisältää tekoälyä, joka aistii ja mukauttaa kuivausprosessia kuivattavalle tuotteelle sopivaksi. Integroituna ohjausjärjestelmään on Valusim-simulaattori. Ohjausjärjestelmän ja simulaattorin yhdistelmä optimoi kuivausohjelmien kapasiteetin, laadun ja sähköenergian suhteen.

Satavuotias Valutec on kuivaamoteknologian edelläkävijä

Valutecin tavoitteena on tuottaa asiakkailleen lisäarvoa maailman edistyneimmillä puutavarankuivausjärjestelmillä. Valutecin ratkaisuilla puutavaran kuivaus voidaan tehdä tehokkaasti ja tarkasti lopputuloksen ollessa tasaisesti laadukas, jolloin kuivattua raaka-ainetta on mahdollista käyttää esimerkiksi tavanomaista vaativampiin CLT-tuotteisiin.

– Tarjoamme energiatehokkaat ja älykkäät kuivaamoratkaisut monenlaisiin tarpeisiin. Asiakkainamme on sekä pienemmän volyymin sahureita että usean sahalaitoksen yhtiöitä, joilla yhden laitoksen kapasiteetti voi olla miljoona kuutiota, kuvailee Valutecin paikallisjohtaja Mikko Pitkänen.

TC-kanavakuivaamo vastaa nykyajan sahateollisuuden vaatimuksiin

– Monilla alan yhtiöillä tuotevalikoimaan kuuluu paljon muutakin kuin kuivaamoja, mutta me olemme strategisena valintana keskittyneet pelkästään kuivaamoihin ja niiden ohjausjärjestelmiin, Pitkänen toteaa.

Valutec valmistaa sekä kamari- että kanavakuivaamoja. Valutecin lippulaivatuote on TC-kanavakuivaamo. TC on lyhenne ruotsin sanasta tvärcirkulation, joka tarkoittaa poikittaiskiertoa. Toimintaperiaatteena on syöttää puutavarakuorma kanavan pituussuunnassa eri vyöhykkeiden läpi samalla kun ilmaa puhalletaan poikittaissunnassa. Kuivaamon ilmaa voidaan säätää vyöhykkeillä erikseen, joten TC-kanava mahdollistaa kapasiteetin ja joustavuuden yhdistämisen parhaan laadun tuottamiseen.

– Sahateollisuudessa tuote-eräkohtaiset kuutiomäärät ovat olleet pienenemään päin, mikä on johtanut siihen, että erilaisia eriä on kuivattavana samaan aikaan. Perinteisellä 1- tai 2-vaiheisella kanavakuivauksella ei voida kuivata erilaisia eriä yhtä aikaa, mutta TC-kanava siihen pystyy.

Laatua ja tehokkuutta älykkäällä ohjausjärjestelmällä

Pitkälle kehitetyn Valmatics 4.0 -ohjausjärjestelmän avulla saha pystyy parantamaan laatua, kapasiteettia ja energiatehokkuutta. Sahan vanha ohjelmisto voidaan korvata Valmatics 4.0:lla, mikä avaa mahdollisuuksia myös kuivaamon rautapuolen kehittämiseen, sillä älykkäästä järjestelmästä näkee kuivausprosessin etenemisen yksityiskohtaisesti.

– Tällöin paljastuu, missä vaiheissa on parannettavaa. Ohjausjärjestelmän päivityksen jälkeen monilla asiakkailla on herännyt tarve uudistaa esimerkiksi puhaltimet tai lämpötilan mittausjärjestelmät.

Ohjausjärjestelmään integroituun simulaattoriin on ladattu dataa sadoistatuhansista mittauksista. Tältä pohjalta kuivausprosessien laskenta voidaan suorittaa erittäin tarkasti alusta loppuun.

– Valmatics 4.0:ssa on simulaattorimalleina sekä kamari- että kanavakuivaus, mikä on ainutlaatuista. Simuloidulla ohjauksella voidaan havaita optimaalisimmat kuivausasetukset, kun tavoitellaan tiettyä kuivausaikaa tai laatutasoa, Pitkänen sanoo.

– Simulaattoriteknologialla käyttäjä pystyy simuloimaan jatkuvasti uusia kuivauskaavoja, mikäli tarve vaatii. Älykästä kuivausta olemme jo kehittäneet askelen pidemmälle. Mukautuva kuivauksen ohjaus on vielä toistaiseksi käytössä vain kamarikuivaamoiden ohjauksessa.


Valutecin paikallisjohtaja Mikko Pitkänen

Globaali toimija

Ruotsalainen Valutec-konserni täyttää vuonna 2022 sata vuotta. Konserni panostaa huomattavan paljon – vähintään 5 % liikevaihdostaan – tuotekehitykseen ja puun kuivauksen tutkimiseen.

– Valutec toimii ympäri maailmaa havupuuvyöhykkeen maissa. Vahvoja alueita ovat Keski-Eurooppa, Venäjä, Suomi ja Ruotsi. Pohjois-Amerikan markkinat ovat hyvässä kasvussa, Mikko Pitkänen mainitsee.

valutec.fi
facebook.com/ValutecAB/

[email protected]
Puh. +358 757 56 1401

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä