Valutecilta edelläkävijän kuivaamotekniikkaa Junnikkala Oy:lle Ouluun sekä Kuhmo Oy:lle

Facebook
10.02.2023 | Teollisuus

Valutec toimittaa kuivaamoratkaisut Junnikkala Oy:n uudelle sahalle Ouluun sekä Kuhmo Oy:lle.

– Molemmat ovat meille merkittäviä projekteja, toteaa Valutec Oy:n paikallisjohtaja Mikko Pitkänen.

TC-kanavakuivaamot hoitavat koko tuotannon

Junnikkalan sahalle Valutec toimittaa TC-kanavakuivaamoja, jotka ensimmäistä kertaa Suomessa tulevat ns. suljettuun kiertoon, eli prosessin aikana rimakuormia ei siirrellä trukilla, vaan kuormien liikutteluun käytetään siirtovaunujärjestelmää.

– Sen jälkeen kun tukkipuu on syötetty sahalinjaan, trukki koskee sahatavaraan seuraavan kerran vasta sitten, kun se nostetaan paketoinnista valmiina nippuna, Mikko Pitkänen kuvailee.

– Ainutlaatuista Junnikkalan kuivaamotoimituksessa on myös se, että uuden sahan koko tuotanto tullaan kuivaamaan Valutecin TC-kanavakuivaamoissa. Toimitamme kolme kuivaamoa, joiden asennukset alkavat kevään 2023 aikana.

TC-kanavakuivaamossa yhdistyvät kamarikuivauksen laatu ja joustavuus kanavakuivauksen tehokkuuteen.

TC-kanavakuivaamo on mukautuva ja tehokas

– TC-kanavaa voidaan luonnehtia siten että siinä on kamarikuivauksen laatu ja joustavuus yhdistettynä kanavakuivauksen tehokkuuteen, Mikko Pitkänen tiivistää.

TC-kanavakuivaamo (tvärcirkulation = poikittaiskierto) on erittäin joustava ratkaisu sahatavaran kuivaamiseen. TC-kanavakuivaamo mahdollistaa erilaisen mallin koko sahan suunnitteluun verrattuna perinteiseen ajatteluun, jonka mukaan sahan tuotannon kuivaamiseen tarvitaan erilaisia kuivaamotyyppejä.

– Nollasta alkaen rakennettava greenfield-saha voidaan toteuttaa aivan eri tavalla kuin mihin ennen on totuttu. Kaiken ytimessä on joustava ja tehokas TC-kanava, Pitkänen korostaa.

– Olemme olleet mukana Junnikkalan Oulun sahan konseptin suunnittelussa jo alkumetreiltä ja pystyneet siten tarjoamaan osaamisemme asiakkaan käyttöön. Valutecille tämä on tärkeä näyteikkuna, joka näyttää suuntaa tuleville greenfield-sahahankkeille.

Erilaisia eriä samaan aikaan

Kun TC-kanavassa on esimerkiksi 10 vaihetta, kuten Junnikkalan uudella sahalla, jokaisessa vaiheessa voidaan kuivata yhtä tiettyä tuotetta haluttuun loppukosteuteen saakka.

TC-kanavakuivaamoissa on vaihekohtainen ilmaston ja ilmankierron ohjaus. Integroitu simulaattoritekniikka antaa käyttäjälle suuren vapauden valita kuivattavan sahatavaran mitat, mikä optimoi prosessit ja mahdollistaa suuren kapasiteetin. Sahatavaran mukaan suunniteltu TC-kanavakuivaamojen käyttö mahdollistaa myös energiansäästön.

– Kuivaus voidaan tehdä suunnitellusti ohuesta sivulaudasta aina paksuimpaan lankkuun. Tuotetta voi olla kerralla vähäisempi määrä kuin perinteisessä 1- tai 2-vaihekanavassa. TC-järjestelmä pystyy vaivatta sopeutumaan myös dimensiojakauman muutoksiin, Pitkänen toteaa.

Älykäs ohjausjärjestelmä optimoi prosessin

Junnikkala Oy:n Kalajoen sahalla on ollut muutaman vuoden ajan käytössä Suomen ensimmäinen TC-kanavakuivaamo.

– Uskon, että heidän hyvä kokemuksensa siitä on todistanut, että TC-kanavakuivaamolla pystytään tekemään tehokkaita kuivaussuorituksia, Mikko Pitkänen arvelee.

Junnikkalan sahalle asennettavat TC-kanavakuivaamot on varustettu älykkäällä Valmatics 4.0 -ohjausjärjestelmällä, joka osaa mukauttaa kuivausprosessia kuivattavalle tuotteelle sopivaksi. Integroituna ohjausjärjestelmään on Valusim-simulaattori. Ohjausjärjestelmän ja simulaattorin yhdistelmä optimoi kuivausohjelmien kapasiteetin, laadun ja sähköenergian suhteen. Valmatics 4.0:sta löytyvät simulaattorityökalut myös 2-vaihe- ja kamarikuivaamoille.

– Tarjoamme asiakkaalle myös koulutuksen TC-kanavakuivaamoihin ja Valmatics 4.0:n käyttöön, Pitkänen huomauttaa.

Kuivaamon sisällä oleva välitaso.

Kuhmo Oy:lle OTC-kanavakuivaamoja

Kuhmo Oy:n sahalle Valutec toimittaa OTC-tyyppisiä kanavakuivaamoja. OTC-kanavakuivaamo (Optimized Two-stage Continuous) on suunniteltu erityisesti lautojen ja lankkujen tuotantoon. Kuivaamotyyppi minimoi myös järeämmän puutavaran halkeilun vaaran. Asennukset Kuhmossa ovat parhaillaan alkamassa.

– Nämäkin kanavat ovat luonnollisesti täysin automaattisia ja sisältävät Valmatics 4.0 -ohjausjärjestelmän. Päivitämme kaikki Kuhmon sahan Valutec-kuivaamot käyttämään Valmatics 4.0:aa, Mikko Pitkänen kertoo.

Uudet kuivaamot ovat jatkumoa Kuhmo Oy:n tuotantolaitosten mittavalle modernisoinnille, jota yhtiö on 2020-luvulla toteuttanut.

OTC-kanavat on mitoitettu sivulautamitoituksella, joten lämpötehoa on riittävästi tehokasta kuivaamista varten. Kuorman siirto on kustomoitu automaattiseksi Kuhmo Oy:tä varten. Toimitukseen sisältyy laatua parantavia yleisesti käytettyjä lisävarusteita, kuten painoraamit ja altanostajat.

Parempaa energiatehokkuutta

Hukkalämmön talteenotto sisältyy sekä Junnikkalan että Kuhmon kuivaamotoimituksiin.

– Se säästää lämpöenergiaa keskimäärin 10–15 %. Lämmön talteenotto on valinnainen, mutta nykypäivänä se jätetään harvoin Suomessa pois, Pitkänen mainitsee.

Molemmissa toimituksissa kuivaamoiden puhallinmoottorit ovat ABB:n uusinta teknologiaa edustavat SynRM-moottorit. Moottorit ovat pienihäviöisiä ja yksinkertaisia huoltaa koska niissä ei käytetä magneettisia materiaaleja eikä muitakaan harvinaisia maametalleja. SynRM-moottoreilla saavutetaan paras mahdollinen hyötysuhdeluokka IE5, joten niiden energiatehokkuus on huippuluokkaa.

Tuotekehityksellä lisäarvoa asiakkaille

Mikko Pitkäsen mukaan sahat pohtivat, kuinka ne voisivat käyttää kallista energiaa entistä järkevämmin. Valutec-konserni tarjoaa ratkaisuja ja kehittää jatkuvasti tuotteidensa energiatehokkuutta eteenpäin.

– Veden haihduttaminen vaatii aina tietyn verran lämpöä, mutta lopputulokseen vaikuttaa myös puhallettavan kuivausilman määrä. Laadun ja kapasiteetin osatekijöitä voidaan parantaa automatiikalla ja osaavalla suunnittelulla, jotka ovat Valutecin vahvuuksia.

Satavuotias Valutec-konserni panostaa liikevaihdostaan huomattavan paljon, 4–5 %, tuotekehitykseen ja puun kuivauksen tutkimiseen.

– Teemme jatkuvasti paljon työtä löytääksemme asiakkaitamme hyödyttäviä innovaatioita.

– Viimeisimmät pari vuotta ovat olleet hyvän kasvun aikaa Suomessa ja muuallakin. Tällä hetkellä meillä on Suomeen suunnittelussa tai asennuksessa peräti 15 kuivaamoa, joista kahdeksan TC-kanavakuivaamoita. Olemme kiitollisia siitä, että kysyntä on kohdistunut meidän tuotteisiimme, Mikko Pitkänen toteaa.

valutec.fi
facebook.com/ValutecAB/

Puh. +358 757 56 1401

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä