Vedenjakelun digitalisaatio on jo täällä

Älykkään Effectio-vesimittarin asennus. Kuva Jonna Kalliomäki.
Älykkään Effectio-vesimittarin asennus. Kuva Jonna Kalliomäki.
17.09.2021 | Teollisuus

Effection paristokäyttöiset, langattomat ja ultraäänimittaukseen perustuvat IoT-vesimittarit tarjoavat monenlaisia hyötyjä. Effectio Oy:lle konfiguroidut Axioman vesimittarit ovat erittäin tarkkoja ultraäänivesimittareita, jotka sisältävät monipuoliset ja kehittyneet automaattiset hälytystoiminnot sekä etäluennan vakiona. Uuden elektroniikan ansiosta mittarit kuluttavat erittäin vähän sähköenergiaa ja mittarin kaksi paristoa takaavat pitkän, noin 16 vuoden toiminta-ajan normaalikäytössä.

Etäluennan luentaväli on vapaasti säädettävissä ja tarkimmillaan luentaa voidaan tehdä jopa minuutin välein, mutta tunti- ja vuorokausitason luentavälit riittävät useimmille asiakkaille. Effection vesimittareiden putkikoot ovat DN15–DN100 ja suojausluokat IP65 sekä IP68. Vesimittareissa on kierre- tai laippakiinnitys.

– Mittareista voidaan saada monipuolista dataa, joten ne konfiguroidaan aina käyttökohteen mukaan. Esim. meillä Suomessa mittarin pakkashälytys todella tärkeä asia. Mittari antaa hälytyksen myös takaisinvirtauksesta. Mittarit tulevat meille Suomen olosuhteisiin optimoiduilla asetuksilla, siksi puhutaan Effectio-mittareista. Olemme Axioman mittareiden ainoa partneri ja maahantuoja Suomessa, Jari Makslahti kertoo.

Vesilaitoksille ja alimittaukseen

– Etäluettavia vesimittareita voidaan hyödyntää monipuolisesti. Meillä on tältä osin kaksi isompaa asiakassegmenttiä, ensinnäkin kunnalliset vesilaitokset, jotka mittaavat omakotitalo-, liiketila- tai kerrostalokohteiden vedenkulutusta. Toinen merkittävä segmentti on alimittaus, jolloin jokaisen huoneiston vedenkulutus mitataan erikseen ja asukkaat maksavat vedestä oman kulutuksensa mukaisesti.

Makslahti mainitsee Effection vesimittareiden hyödyiksi niiden etäluettavuuden sekä pitkän toiminta-ajan paristoilla.

– Etäluettavuus tuo lukuisia etuja sekä kustannustaloudellisesti että mahdollisten vuotojen paikallistamisen näkökulmasta. Koska etäluettavat mittarit toimivat paristoilla, ei niille tarvitse rakentaa myöskään erillistä sähkönsyöttöjä, josta tulee jo itsessään säästöä.

Järjestelmä hyödyntää langatonta IoT-radioteknologiaa

– Vesimittari välittää keräämänsä datan langattomaan IoT-verkkoon, jonka kautta data tallentuu pilvipalveluun, mistä data viedään edelleen asiakkaan tietokantaan, jonka jälkeen ne ovat hyödynnettävissä esim. isännöintitoimiston ohjelmiston kautta. Vesimittarit saadaan integroitua saumattomasti asiakkaan ohjelmistoon, Makslahti kuvailee.

Ultraääneen perustuva, vesiputken ulkopinnalta tapahtuva mittausmenetelmä on äärimmäisen tarkka, eikä siinä ole samanlaista kulumisen ja likaantumisen riskejä kuin vanhoissa mekaanisissa mittareissa.

Vedenjakelun digitalisaatio voi tuoda merkittäviä säästöjä

Effection langattomaan teknologiaan perustuvia ultraäänivesimittareita on käytössä jo noin 40 kunnan alueella.

– Välillä asiakkaalta voi olla hankalaa saada täsmällistä tietoa vedenkulutukseen liittyen. Langattomat ultraäänivesimittarit lähettävät kulutuslukemat päivittäin, joten laskutus tapahtuu aina todellisen kulutuksen mukaan. Puhutaan vedenjakelun digitalisoinnista.

Makslahti kertoo, että langattoman mittausteknologian ansiosta myös runkoputkien vuotokohtien paikallistaminen ja havaitseminen helpottuu.

– Jos laskutus kertoo, että jonkin asuinalueen kulutus on pienempää kuin tuotettu vesimäärä, silloin voidaan epäillä ohivuotoa. Tässä kohtaa vesimittarista tulee tärkeä työkalu – toki langattomien ultraäänivesimittareiden kattavuus tulisi tässä tilanteessa olla niin suuri, että näitä asuinaluelohkoja pystytään muodostamaan.

Effection vesimittarit hyödyntävät LoRa-teknologiaa sekä NB-IoT-teknologiaa

LoRa (Long Range) on johtava langaton IoT radioteknologia maailmalla ja Suomessa, päätelaitteiden ja sovellutusten määrä kasvaa voimakkaasti koko ajan. LoRa-teknologia soveltuu erinomaisesti kaikenlaisten sensoreiden, antureiden ja mittareiden datan siirtämiseen langattomasti. Radioliikenne voi olla myös 2-suuntaista. Radio toimii myös sisätiloista jopa kellareista suoraan LoRa-verkkoon ilman mitään välivahvistimia. LoRa-teknologian ehkä suurin etu on kuitenkin se, että se on avoin standardi, ja jokainen voi valita itselleen parhaiten sopivan verkkoratkaisun.

– NB-IoT teknologian vesimittarit tulevat saataville loppuvuodesta 2021. Parhaillaan on menossa mittarin lopputestaukset sekä tuotantolinjan rakennustyöt, tuotanto alkaa näillä näkymin jo marraskuussa, summaa Makslahti.

www.effectio.fi

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä