Veisto investoi maalaamon laajennukseen

Vuoden 2022 lopulla valmistuneen 2450 neliön laajennuksen myötä kokoonpanokäyttöön saatiin reilusti lisää tilaa.
Vuoden 2022 lopulla valmistuneen 2450 neliön laajennuksen myötä kokoonpanokäyttöön saatiin reilusti lisää tilaa.
02.03.2023 | Teollisuus, Yrityselämässä tapahtuu

Veisto Oy on viime vuosina investoinut aktiivisesti ja uusinut tehtaansa konekantaa. Osasyynä investointeihin on, että yritys on saanut maailmalta lisää markkinaosuuksia.

Veisto Oy:n uusin investointiprojekti tuo lisää tilaa ja kapasiteettia tehtaan maalaamorakennukseen. Investointi on osa yrityksen Sahakonetehdas 2025 -hanketta, jolle ELY-keskus on myöntänyt rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR). Laajennuksen rakennustyöt aloitettiin tammikuussa 2023 ja uudet tilat on tarkoitus ottaa käyttöön marraskuussa 2023. Laajennuksen kokonaisala on 1300 m², jossa sijaitsevat uusi teräsraepuhaltamo sekä maalauskammio oheislaitteineen.

- Uusi maalauskammio on suunniteltu etenkin isojen runkokappaleiden käsittelyyn, mutta tilaan tulee lisäksi rata, jolloin sitä pystytään hyödyntämään myös pienempien kappaleiden maalauksessa. Laajennuksen lähtökohta on lisätä maalaamon kapasiteettia sekä parantaa työskentelyolosuhteita entisestään, isompien tilojen, tehostetun valaistuksen sekä entistä paremman ilmanvaihdon ja pölynkeräyksen kautta. Kapasiteetin nostamisen myötä aliurakoinnin tarve vähenee, jolloin myös tuotantoprosessin hallittavuus paranee, toimitusjohtaja Markku Rautio kertoo.

Koneinvestoinnit edistävät myynnin kasvua sekä tuotannon tehokkuutta ja lisäävät tuotantokapasiteettia

Veisto Oy:n varatoimitusjohtaja Tuomas Halttunen kertoo, että Veisto sai viime vuonna päätökseen isoja investointeja.

- Veisto on seitsemän vuoden aikana investoinut 35 miljoonaa euroa Mäntyharjun konepajaan. Kun sahakoneita on myyty isoja määriä jo monena vuosikymmenenä, niin sen myötä tulee varaosa- ja terätarvetta, johon meidän täytyy vastata investoimalla, Halttunen toteaa ja jatkaa:

- Iso investointiprojekti, Sahakonetehdas 2025 -hanke alkaa olla loppusuoralla. Pari vuotta sitten totesimme, että tarvitsemme lisää tilaa ja lisää tuotantolaitteita. Vuoden lopussa saimme 2450 neliötä uutta hallitilaa, mikä on tällä hetkellä kokoonpanokäytössä. Uusia työstökoneita otettiin käyttöön, kaksi Burchard+Weber MCC800 työstökeskusta ja kaksi Gildemeisterin monitoimisorvia.

- Investoinnit osuivat hyvää vaiheeseen, saimme nostettua kapasiteettia. Viime vuosi oli meille myynnillisesti liikevaihdollinen ennätysvuosi ja kiireet jatkuvat sekä tänä että ensi vuonnakin, Halttunen kertoo.

Halttunen arvioi, että komponenttien kovimmat kustannuspaineet ovat toivottavasti nähty.

- Komponenttien saatavuus on pysynyt meillä yllättävän hyvänä. Meidän pitkät ja hyvät kumppanuudet ovat vaikuttaneet asiaan.

Loppukesästä 2022 Veiston konepajalla otettiin käyttöön kaksi identtistä Burkhardt+Weberin toimittamaa MCC800-koneistuskeskusta.

Veisto toimitti Rauman projektin sahalinjan

Halttunen sanoo, että Rauman sahalinjan toimittaminen on ollut Veistolle merkittävä projekti.

- Rauman sahalinja on tällä hetkellä tuotannollisessa käytössä. Käytännössä olemme todenneet, että kaikki odotukset, mitä olemme maailman moderneimmalle sahalinjalle asettaneet, on saavutettu, Halttunen toteaa tyytyväisenä.

- Veisto teki viime vuonna Suomessa kolme muuta isoa projektia. Teimme Haapavedellä Ha-Sa Oy:n uuden pienpuu sahalinjan. Versowoodin Vierumäen tehtaalle teimme mittavan ison sahalinjan modernisaation, missä sahalinjan loppupää korvattiin SL250 pelkkahakkurilla ja jakosahalla. Keitele Timberin Keiteleen sahalle valmistui uusi sahalinja, jossa Veiston vanha SL200 2.2 linja korvattiin uudella, nopeammalla ja modernimmalla sahalinjalla. Tänä vuonna käynnistyy monta isojen sahalinjojen projektia, ensimmäisenä käynnistyy maaliskuussa Tervolan Saha ja Höyläämö Oy:lle SL250 2.2 sahalinja ja Koskisen Oyj:lle Järvelään SL250 3.3.sahalinja ja vapun aikaan Kuhmo Oy:lle SL250 3.3 linja. Kesällä lähtee Junnikkala Oy:n Oulun tehtaalle SL250 3.3. linja. Vuoden vaihteen jälkeen lähtee Kajaaniin Pölkky Oy:lle vastaava sahalinja. Näiden lisäksi toimitamme sahakoneita mm. Pohjois-Amerikkaan ja Ruotsiin, Halttunen kertoo.

Oma konepaja tukee tuotteiden korkeaa laatua ja toimitusvarmuutta

Veisto työllistää tänä päivänä yli 280 henkeä. Tänä vuonna henkilöstömäärä tulee nousemaan lähemmäs 300. Kiireisenä aikana käytämme myös paljon alihankinta kokoonpanoa ja asennustyövoimaa, Halttunen kertoo ja jatkaa:

- Kaikki valmistus voidaan tehdä yrityksen omassa nykyaikaisessa konepajassa, jossa on moderni konekanta ja korkea automaation taso. Tämän ansiosta tuotteiden valmistustarkkuus ja tuotantotehokkuus ovat alan huippua.

Veisto kasvanut vuosien varrella globaaliksi sahakonetoimittajaksi

Halttusen mukaan sahatavaran markkinatilanne ja tuotantomäärät ovat kasvussa.

- Tällä hetkellä maailmassa kulutetaan sahatavaraa historiallisesti kaikkien aikojen korkeimmalla tasolla. Korkeat sahausmäärät maailmassa vaikuttavat suoraan meidän myyntimääriimme. Koneiden menekki on ollut hyvä ja myymme paljon varaosia ja etenkin teriä.

- Erottaudumme kilpailijoistamme innovatiivisten ja korkealaatuisten tuotteiden lisäksi sillä, että meillä on laaja markkina-alue. Olemme tehneet toimituksia 35 maahan ja sitä kautta on kehittynyt osaamista ja kokemusta eri markkina-alueiden tarpeista, mitä voimme hyödyntää myös suomalaisilla sahoilla.

Halttunen sanoo, että maailmalla pärjätään suomalaisella osaamisella ja valmistuksen laadulla.

- Täytyy olla syvällinen, hyvä ymmärrys puupuolen asioissa. Hyvää kumppanuutta osoittaa, että useiden asiakkaidemme kanssa olemme tehneet yhteistyötä jo vuosikymmenten ajan. Yksi tärkeä tuotekehityksen osa-alue tulee pitkäaikaisten kumppanuuksien kautta. Teemme usein asiakkaiden kanssa projekteja, joissa tietoisesti tehdään tuotekehitystä ja yhdessä kehitetään uusia ratkaisuja, Tuomas Halttunen toteaa.

Vuonna 2023 Veistolla käynnistyy useita isoja sahaprojekteja ympäri Suomea. Vuoden ensimamäiset
toimitukset suuntaavat kohti Tervolan Saha ja Höyläämö Oy:n sahalaitosta.


Edelläkävijä uuden sahausteknologian kehittämisessä ja soveltamisessa

Perinteikäs perheyritys Veisto Oy suunnittelee ja valmistaa HewSaw-merkkisiä sahatavaran tuotantolinjoja Mäntyharjulla, Järvi-Suomen sydämessä. Veiston maine maailman parhaiden sahakoneiden valmistajana on kiirinyt kauas yrityksen syntysijoilta ja tehtaalta lähtevät sahalinjat kaikkialle maailmaan, missä sahataan puuta. Noin 80 % yrityksen tuotannosta viedään ulkomaille. Suomen lisäksi tärkeimpiä vientialueita ovat Ruotsi, Baltia, Pohjois-Amerikka, Keski-Eurooppa ja eteläisen pallonpuoliskon istutusmetsävyöhykkeet, joka on kasvava markkina-alue.

Veisto Oy on kasvanut vuosikymmenten varrella globaaliksi sahakonetoimittajaksi ja kehittänyt ratkaisuja, jotka tekevät sahauksesta kannattavaa kaikissa olosuhteissa. Innovatiivinen HewSaw-sahausteknologia tarjoaa toimivan ratkaisun erilaisiin sahaustarpeisiin niin Suomessa kuin maailmallakin. Kansainvälisesti, kotimaisuutta vaalien Veisto Oy:n HewSaw-tuotteille on myönnetty Avainlipputunnus, joka kertoo tuotteen ja palvelun korkeasta kotimaisuusasteesta.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä