Ympäristöystävälliset PANOLIN-hydrauliöljyt ovat mineraaliöljyjä suorituskykyisempiä

Facebook
20.10.2022 | Teollisuus, Yrityselämässä tapahtuu

Ajotek Oy maahantuo ympäristöystävällisiä voiteluaineita, jotka hajoavat luonnossa hyvin tehokkaasti, jättäen jälkeensä vain noin 2 % myrkyttömiä lisäaineita, lähinnä fosforia ja rikkiä. Ympäristö- ja kustannushyötyjä tarjoilevat PANOLIN-hydrauliöljyjen pitkä käyttöikä sekä niiden lyömätön suorituskyky.

– Meidän hydrauliöljymme hajoaa luonnossa bakteereiden ja muiden pieneliöiden toimesta. Hajoamisprosessin nopeus riippuu lämpötilasta ja maaperästä. Myös vesistössä olevat pieneliöt kykenevät hajottamaan PANOLIN-hydrauliöljyn sen mahdollisesti päätyessä vesistöön. Ei ole kuitenkaan tarkoitus jättää näitäkään öljyjä luontoon, vaan helposti kerättävä hävitetään asianmukaisesti, tuotteiden maahantuonnista vastaava Pentti Murremäki toteaa.

Murremäki jatkaa kertoen, että PANOLIN öljytuotteilla on OECD 301B -sertifikaatti, joka määrittelee, että tuotteen pitää maastoon joutuessaan hajota yli 60 % 28 päivässä tietyissä olosuhteissa. Öljy siis hajoaa kokonaan suhteellisen nopeasti ympäristöön joutuessaan. Se ei ole myrkyllistä maaperän ja vesistön pieneliöille.

– Mineraaliöljyistä jää 10–90 % hajoamatta. Pohjaveteen joutuessaan muutama desilitra mineraaliöljyä pilaa miljoona litraa vettä. Se on akuutisti myrkyllistä vesieliöstölle ja kroonisesti myrkyllistä jopa nisäkkäille.

Tyydytetty synteettinen esteri on ominaisuuksiltaan lyömätön

PANOLIN öljytuotteet ovat tyydytettyjä synteettisiä estereitä, jotka poikkeavat ominaisuuksiltaan merkittävästi tyydyttämättömistä estereistä.

– Synteettisiä estereitä ei useinkaan erotella toisistaan, mutta tyydyttämätön on huomattavasti tyydytettyä huonompi voiteluaine. Synteettinen esteri on tässä tapauksessa rasvahapon ja alkoholin kemiallinen reaktio, josta syntyy esteriä ja vettä. Kun vesi poistetaan, jäljelle jää tyydytetty esteri, joka tuntuu kädellä öljymäiseltä.

Murremäki mainitsee, että PANOLIN tuotteilla ei ole mitään tekemistä 90-luvulla surullisen kuuluisiksi tulleiden bioöljyjen kanssa, mikä tarkoitti lähinnä kotimaista rypsiöljyä.

– Toimin tuohon aikaan hydrauliikkapuolen tuotepäällikkönä ja meille tuli korjaukseen paljon hydrauliikkapumppuja ja -moottoreita. Silloin heräsi kysymys, että olisiko tarjolla mitään parempaa ainetta. Aloin tutkimaan aihetta ja löysin sveitsiläisen PANOLIN Ag:n. PANOLIN tuotteita on valmistettu ja käytetty Euroopassa jo vuodesta 1983 lähtien, eikä niissä ole ollut mitään ongelmia. Mekin olemme ehtineet myymään PANOLIN tuotteita jo vuodesta 1998 lähtien.

PANOLIN yrityksenä

PANOLIN Ag on vuonna 1949 perustettu sveitsiläinen voiteluainevalmistaja, jolla on ympäristöystävällisistä voiteluaineista jo 39 vuoden kokemus. Tuoteperheisiin on pyritty kehittämään kaikki eri alojen laitteissa ja koneissa tarvittavat voiteluaineet, öljyt ja rasvat, jotka kaikki ovat ympäristöä säästäviä ja laitteiden hiilijalanjälkeä pienentäviä.

Hydrauliöljy jota yleensä ei tarvitse vaihtaa koskaan

Ajotekin päätuote, PANOLIN HLP SYNTH, on ainoa Bosch Rexrothin ja monen konevalmistajan hyväksymä bioöljy.

– Meidän hydrauliöljyn vahvuus on sen pitkä käyttöikä. Meillä on ns. lifetime filling, eli kun se laitetaan uuteen koneeseen, öljyä ei yleensä tarvitse vaihtaa koskaan. Näillä metsä- ja kaivukoneilla on ajettu 20 000–30 000 tuntia samalla hydrauliöljyllä ja Lontoon maailmanpyöräkin pyöri 100 000 tuntia ilman öljynvaihtoa. Tämä on merkittävä hyöty, koska mineraaliöljyä suositellaan vaihdettavaksi vain 2000–4000 tunnin välein. Tämän ansiosta koneen öljykustannukset putoavat murto-osaan mineraaliöljyyn verrattuna. PANOLIN HLP SYNTH öljyn öljyanalyysi tehtaan laboratoriossa 1000 tunnin välein tai kerran vuodessa on maksuton. Meidän tuotteemme voitelukykykin on mineraaliöljyä parempi, Se parantaa hydrauliikan hyötysuhdetta ja vähentää siten polttoaineen kulutusta.

Kuvassa vasemmalla Ajotekin Pentti Murremäki ja oikealla yrityksen uutta sukupolvea edustava Juha Murremäki Ajotekin varastolla.

Merkittävästi vähemmän ympäristökuormitusta

– Hiilidioksidipäästöistä puhutaan koko ajan. Mineraaliöljyt vaihdetaan 2000-4000 käyttötunnin jälkeen. Osa poltetaan, osa kierrätetään ja loppu häviää jonnekin. Meidän hydrauliöljyämme joutuu käsittelemään vain noin kymmenesosan edelliseen verrattuna. Puhumattakaan mineraaliöljyn valmistuksen ja kuljetuksen aiheuttamista päästöistä. Meidän ympäristöystävällisiä öljyjä käyttämällä säästetään myös uusiutumattomia luonnonvaroja.

Ajotekin maahantuomiin PANOLIN hydrauliöljyihin luottavat myös tunnetut suomalaiset yritykset, kuten Ponsse, Junttan, Logset, Mantsinen, KFS Finland, SRV ja YIT sekä laivapuolella RMC ja Helsinki Shipyard, Terramare ja Wasa Dredging.

– Maanrakennusurakoitsijoita ajatellen, bioöljyn käytöstä saa lisäpisteitä urakkakilpailuissa, Murremäki huomauttaa loppuun.

www.ajotek.fi

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä