Pyydä tarjous

Aarikka siirsi puutuotteiden valmistuksensa Suomeen, omistaja Martinex haluaa tukea kotimaisia perheyrittäjiä

Aarikan kynttilänjaloista Keisarinna, Tsaaritar ja Ruustinna saavat muotonsa nyt Suomessa Sorvi-Poikien käsissä.
Aarikan kynttilänjaloista Keisarinna, Tsaaritar ja Ruustinna saavat muotonsa nyt Suomessa Sorvi-Poikien käsissä.
13.01.2022 | Yrityselämässä tapahtuu

Piensisustustuotteista ja koruista tunnetun Aarikan tuotantoa on siirretty Suomeen. Puusta ja pyöreästä muodosta tunnetun designbrändin kynttilänjalkojen valmistus on aloitettu marraskuussa Pohjois-Pohjanmaalla Sievissä, kun Aarikka löysi kotimaiseksi kumppanikseen Sorvi-Pojat Oy:n. Aiemmin tuotteet valmistettiin Virossa. Tuotteiden pintamaalaus siirtyy niin ikään Suomeen, Helsingin kalustemaalaukseen.

– Tällä hetkellä kaikki Aarikan mallistoon kuuluvat kynttilänjalat, kuten Keisarinna, Tsaaritar ja Ruustinna, tehdään Sievissä, ja tulevaisuudessa myös Prinssi- ja Linna-kynttiläjalat sekä pässien vartalot ja isojen tonttujen osat, kertoo toimitusjohtaja Riia Sandström Aarikka Oy:stä.

Raisiolainen perheyritys Martinex osti Aarikan osakekannan vuonna 2017. Aarikka on jatkanut toimintaansa Martinex Oy:n tytäryhtiönä.

– Martinexille perheyrityksenä on iso asia tukea pieniä, suomalaisia perheyrityksiä. Samalla voimme vähentää myös tavaroiden kuljettamista ja tehdä toiminnastamme entistä vastuullisempaa.


Aarikka Oy:n toimitusjohtaja Riia Sandströmille on tärkeää tukea kotimaisia perheyrityksiä.

Laadukas raaka-aine ja ammattitaitoinen työjälki varmistavat laatuvaatimusten täyttymisen

Perheyritys Sorvi-Pojat Oy on toiminut Sievissä 51 vuoden ajan.

– Pappani perusti yrityksen ja sen ensimmäiset tuotteet olivat sorvatut kengänpohjat, kertoo yrityksen nykyinen omistaja, toimitusjohtaja Antti Konttila.

Vuosikymmenten varrella Sievissä on sorvattu monenlaisia tuotteita, kuten pöydänjalkoja Ikealle ja potkukelkan osia Eslalle.

– Aarikka on meille mielenkiintoinen uusi design-asiakas, jonka tuotteiden valmistamisessa koko ketjun yhteispelin pitää toimia, jotta jälki on täydellistä, Konttila kertoo.

Aarikan laatuvaatimuksiin lukeutuu lopputuotteen huipputason hionta, joka varmistetaan käyttämällä laadukasta raaka-ainetta. Koivu on Aarikan tuotteiden pääraaka-aine, ja Sorvi-Pojat käyttää valmistuksessa pääosin kotimaista puuta.

– Koivu vaatii hitaan kuivaamisen, ettei puuhun tule värivikaa tai halkeamia. Lisäksi tuotteen tekeminen vaatii ammattitaitoa aina aihion liimaamisesta puuosien sorvaamiseen. Jos sorvausjälki on huonoa, ei tuotteesta tule maalaamallakaan hyvää, Konttila sanoo.

Sievistä tuotteet jatkavat pintakäsittelyyn Helsingin kalustemaalaukseen

Aarikan tuotteiden pintakäsittelyt tekee niin ikään suomalainen perheyritys, Helsingin kalustemaalaus. Yrittäjä Maiju Sammalvaara kertoo, että yrityksen toiminta on alkanut automaalaamona jo vuonna 1967 ja laajentunut myöhemmin myös kalustemaalaukseen.

– Design-tuotteet ovat meille jo ennestään tuttuja muun muassa erilaisista julkisen puolen rakennus- ja sisustusprojekteista.

Sammalvaara rummuttaa mielellään suomalaisen työn puolesta, ja oli iloinen Aarikan päätöksestä kotiuttaa työtä Suomeen.

– Arvostan päätöstä erityisesti näin pienyrittäjänä. On myös ollut ilo huomata, että Aarikka ei ole kasvoton konserni: he ovat käyneet tapaamassa meitä täällä henkilökohtaisesti ja nähneet tuotteidensa pintakäsittelyvaiheita.

Työllistävä vaikutus ja tuotteiden toimitusvarmuus tärkeitä arvoja yrittäjille

Aarikan tuotannon siirtymiselle Sieviin on Sorvi-Pojille yrityksen työllisyyttä tukeva vaikutus. Tällä hetkellä yritys työllistää neljä työntekijää.

– Tuotannon kasvaessa pystymme vuonna 2022 palkkaamaan kaksi uutta työntekijää, Konttila sanoo.

Tuotteiden valmistus Suomessa nostaa Aarikan Riia Sandströmin mukaan kustannuksia, mutta arvo on myös kotimaisen kumppanin myötä tuleva toimitusvarmuus ja logistiikkaketjujen lyhentyminen.

– Sievistä tuotteet matkaavat Helsinkiin maalattavaksi, jonka jälkeen osat saapuvat jälleen Turun seudulla olevaan työkeskukseen kokoonpanoa ja pakkausta varten. Sen jälkeen kynttilänjalat ovat valmiita lähtemään kauppoihin.
Suomalaisen tuotteen ostaminen synnyttää lisää työtä Suomeen.

– On laskettu, että jos jokainen suomalainen ostaisi 10 eurolla kuussa lisää suomalaisia tuotteita tai palveluita, syntyisi vuodessa 10 000 työpaikkaa. Kotimaisen tuotteen tai palvelun valitseminen on myös vastuullisuusteko, Sandström sanoo.