ABO Windin hankekehitystyö on kovassa vauhdissa

Pajuperänkankaan ja Illevaaran tuulipuistot valmistuivat alkuvuodesta 2024. Seuraavaksi ovat vuorossa Ylivieskan Urakkanevalle sekä Pyhäjärven Hautakankaalle rakenteilla olevat tuulipuistot. Näiden lisäksi yhtiöllä on hankekehitysputkessa huimat 20 tuulipuistokohdetta. 
Pajuperänkankaan ja Illevaaran tuulipuistot valmistuivat alkuvuodesta 2024. Seuraavaksi ovat vuorossa Ylivieskan Urakkanevalle sekä Pyhäjärven Hautakankaalle rakenteilla olevat tuulipuistot. Näiden lisäksi yhtiöllä on hankekehitysputkessa huimat 20 tuulipuistokohdetta. 
08.04.2024 | Yrityselämässä tapahtuu, Rakentaminen

ABO Windin toteuttamat Haapajärven Pajuperänkankaan ja Hyrynsalmen Illevaaran tuulipuistokohteet valmistuivat tammikuussa 2024. Vaikka molemmat tuulipuistot ovat jo tuotannossa, jäljellä on vielä touko-kesäkuussa tehtävät viimeistelytyöt, joihin kuuluu alueiden maisemoinnit sekä louhosten aitaukset.

Hyrynsalmella sijaitseva Illevaaran tuulivoimapuisto myytiin saksalaiselle rahastoyhtiö Encavis AG:lle. Suurempi kauppa tehtiin syyskuussa, kun Pajuperänkankaan 14-turbiininen tuulivoimapuisto myytiin L&G NTR Clean Power (Europe) -rahastolle. Rahasto on Legal & General Investment Managementin (LGIM) ja irlantilaisen NTR:n yhteinen yritys. ABO Windin vuosi oli kaikkiaan menestyksekäs, sillä myytyjen tuulivoimapuistojen kokonaisinvestointien arvo oli lähes 200 miljoonaa.

Runsaasti uusia hankkeita

Suomen osaltaABO Windillä on hankekehityksessä yhteensä 5,4 gigawatin verran tuulivoimaa. Seuraavat Pohjanmaata koskevat hankkeet alkavat Ylivieskassa Urakkanevalla ja Pyhäjärven Hautakankaalla. Urakkanevan tuulipuiston rakentaminen alkaa 2025 syyspuolella ja se tulee käsittämään yhteensä yhdeksän tuulivoimalaa. Samaisena vuonna aloitetaan myös 11 tuulivoimalan hanke Pyhäjärven Hautakankaalla, jonka rakennusluvat ovat nyt haussa. Molempiin tuulipuistoihin tullaan asentamaan Vestaksen V162 -tuulivoimalat ja hankkeiden on tarkoitus valmistua vuoden 2026 aikana.

Kolmas suunnitteilla oleva tuulipuisto tulee rakentumaan Kolsa–Juvansuon alueelle, joka sijaitsee Mynämäen ja Laitilan raja-alueella. Siellä on olemassa oleva kaava, mutta valitukset ovat vielä käynnissä. Kohteeseen rakennetaan 11 tuulivoimalaa ja se tulee käynnistymään mahdollisesti vuoden 2026 aikana.

Edellä mainittujen lisäksi ABO Windillä on hankekehitysputkessa 20 hanketta mm. Reisjärvellä, Oulaisissa, Kalajoella, Pielavedellä, Kannonkoskella, Purmossa ja Kajaanissa. Osa näistä on varsin isoja kokonaisuuksia. Esimerkiksi Kajaanissa samalla hankealueella on huimat 60 tuulivoimalaa, Kannonkoskella 40 voimalaa ja Purmossa 40 voimalaa.

– Hankekoot kasvavat, mutta haasteena on verkkoliittymien kapasiteetti. Joudumme itse rakennuttamaan uutta sähkönsiirtoinfraa, koska alueella ei ole enää riittävän kokoista voimajohtolinjaa näin mittaville hankkeille, ABO Windin vanhempi rakennuspäällikkö Arto Pyhtinen kertoo.

Tuulivoimalla tuotetaan jopa 18 % Suomen energiatarpeesta

– Tuulivoimalla saadaan tuotettua jo aika suuri osa Suomen energiatarpeesta. Jos vuorokauden kokonaistarve olisi 12–15 gigawattia, tuulivoimalla saadaan tuotettua suotuisissa tuuliolosuhteissa jopa 6 gigawattia vuorokaudessa. Tuulivoimalla saatiin katettua viime vuonna yli 18 % Suomen kokonaisenergiatarpeesta, joten se on tällä hetkellä maan kolmanneksi suurin sähköntuotantomuoto, Pyhtinen mainitsee.

Suomen Tuulivoimayhdistyksen antamien tietojen mukaan, tuulivoiman tuotanto kasvoi viime vuonna 25 % (1280 MW) ja kasvu tulee jatkumaan tänäkin vuonna, vaikkakin se hieman maltillistuu. Tällä hetkellä Suomessa on 1601 toimivaa tuulivoimalaa, joista viime vuonna rakennettiin 212 kpl.

– Olemme rakentaneet Suomeen ABO Windin toimesta tuulivoimaa 11 puistoon 460 megawatin edestä, Pyhtinen kertoo.

ABO Windin nimi muuttuu ABO Energyksi

ABO Windin on toiminut Suomessa jo 10 vuotta ja tuota kymmenvuotistaivalta juhlitaan toukokuussa. ABO Wind -konserni tulee muuttamaan toukokuussa myös nimensä ABO Energyksi.

– Nimenmuutoksen taustalla on yhtiön laajentunut energiatuotevalikoima, johon kuuluu nyt myös aurinkovoima, akkuenergiavarastot sekä vety. Suomessa liiketoimintamme ydin on edelleen maatuulivoima ja uutena mukaan kytkeytyvät tuulivoimaan liittyvät akku- ja vetyhankkeet. Yhtiön henkilöstömäärä Suomessa on kasvanut 58 työntekijään ja maailmanlaajuisesti työntekijöitä on jo yli 1200. Keskitymme toiminnassamme vastuullisuuteen, pieneen hiilijalanjälkeen sekä luonnon monimuotoisuuden huomioimiseen, Pyhtinen vakuuttaa.

ABO Wind -konsernin hurja kasvutahti jatkuu

ABO Wind AG rikkoi edellisvuoden ennätykset ja tähtää 50 miljoonan euron vuositulokseen lähivuosina. Uusiutuvan energian hankekehitykseen ja rakentamiseen erikoistunut kansainvälinen ABO Wind AG kasvatti liikevaihtoaan 29 prosenttia ja tulostaan 11 prosenttia vuonna 2023. Suomen kaksi myytyä tuulivoimapuistoa Pajuperänkangas ja Illevaara siivittivät maakohtaisen liikevaihdon 63 miljoonaan euroon ja nettotuloksen 4,7 miljoonaan euroon.

ABO Wind Groupin liikevaihto kasvoi 299,7 miljoonaan euroon ja nettotulos oli kaikkien aikojen suurin 27,3 miljoonaa euroa. Yhtiö odottaa kasvun jatkuvan tulevina vuosina edelleen merkittävästi.

– Keskipitkällä aikavälillä tavoittelemme 50 miljoonan euron vuositulosta, toimitusjohtaja Karsten Schlageter sanoo.

www.abo-wind.fi

LinkedIn | Instagram | Facebook | X

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä