Pyydä tarjous

Bauerilla putkille lisää ikää

"Haapaniemenkatu 12:n taloyhtiö sai lisää ikää putkilleen, kun laittoi vuonna 2004 Bauerin", kertoo isännöitsijä Reino Kvick. Yhtiö oli jo harkitsemassa putkiremonttia.
"Haapaniemenkatu 12:n taloyhtiö sai lisää ikää putkilleen, kun laittoi vuonna 2004 Bauerin", kertoo isännöitsijä Reino Kvick. Yhtiö oli jo harkitsemassa putkiremonttia.
18.02.2022 | Yrityselämässä tapahtuu, Rakentaminen

Kuopiolainen Asunto Oy Haapaniemenkatu 12 laittoi Bauerin vedenkäsittelyjärjestelmän lämmitys- ja käyttövesiverkostoonsa vuonna 2004. Viileisiin asuntoihin palasi mukava tasainen lämpö ja lämpöpattereiden huoltokäynnit ja termostaattien vaihdot loppuivat. Käyttövesiverkostoa uhannut remontti on siirtynyt jo 18 vuodella.

Vuonna 1956 valmistuneen 48-asuntoisen, viisikerroksisen ja kaksirappuisen talon yläkerran asunnoista alkoi tulla vuosituhannen vaihteessa valituksia, että lämpöpatterit eivät lämpiä kunnolla.

- Ensiksi nostimme menoveden lämpötilaa, mikä poisti yläkerrosten ongelman, mutta alakerrosten asunnot ylikuumenivat. Uusimme myös termostaatteja, ilmasimme pattereita sekä huuhtelimme lämmitysverkoston, mutta mitkään toimet eivät auttaneet. Lämmityksestä alkoi tulla melko kallista, kertoo taloa jo 28 vuotta isännöinyt Reino Kvick.

Taloyhtiö alkoi etsiä muita ratkaisuja. Vuonna 2001 isännöitsijä ehdotti ongelman poistajaksi Bauerin vedenkäsittelylaitetta, joka oli tuolloin vielä melko uutta Suomessa. Kolme vuotta harkittuaan yhtiö päätyi hankkimaan Bauerin ensiksi lämmitysverkostoon ja pian myös käyttövesiverkostoon.

Lämmöt tasaantuivat, putkiremontti siirtyi

Kaikki huoneistot alkoivat lämmetä tasaisesti, kun lämpöpattereissa kiertävä vesi alkoi puhdistua sakan tarttuessa suodattimeen. Alussa suodatin piti vaihtaa puhtaaseen kuukausittain, myöhemmin on riittänyt pari kertaa vuodessa.

Kun Bauer asennettiin käyttövesiverkostoon, yhtiö toivoi sen siirtävän putkiremonttia, koska sakkaumista aiheutuneet vuodot jäävät pois. Putkiremonttiin oltiin 2000-luvun alussa jo varautumassa uusimalla pohjaviemärit ja saunaosaston käyttövesiputket, ja hieman myöhemmin myös linjasäätöventtiilit ja -sulut, mutta Bauerin hankittuaan yhtiö tuli tulokseen, ettei putkiremontilla ole kiire, koska putkissa ei ollut pistesyöpymiä.

Talon putkimateriaali on myös kestävää laatua, ja Bauerin asentaminen on vielä jatkanut niiden ikää.

- Huomattavasti nuorempiakin putkia on jo monin paikoin korjattu, sillä materiaaleissa on ollut isoja eroja, isännöitsijä tietää.

Yhtiön toive on toteutunut; käyttövesiputkien remontti on siirtynyt jo lähes kaksi vuosikymmentä, ja lämmitysverkosto toimii edelleen moitteettomasti.

Pieni kustannus talon vuosibudjetissa

Kokemuksensa valossa isännöitsijä näkee, että Bauer hyödyttää erityisesti sellaisia taloyhtiöitä, joissa putket ovat piilossa ja vuotojen korjaus vaatisi rakenteiden purkua.

- 1970-luvulle asti putket laitettiin seinien sisään, siksi vuotojen korjaaminen on vaikeaa. Bauer liuottaa sakkaumat ja pitää putket puhtaina ja vähentää näin vuotoriskejä. Ja tuo se käyttömukavuuttakin, kun putkitukoksien pelossa veden painetta ei tarvitse nostaa, Kvick miettii.

Hänestä Bauer on hintansa hankkinut, eikä se taloyhtiön vuosibudjettiin suhteutettuna ole muutenkaan merkittävä kustannus.

- Varsinkin lämmityspuolella näen vaikutuksen selvästi, sillä lämmönkulutus on laskenut. Myös uudiskohteiden väki pitäisi saada ymmärtämään, että Bauer kannattaa asentaa jo uuteen taloon, hän sanoo.

Teksti ja kuvat: Anna-Liisa Pekkarinen

Muita uutisia