"Business Joensuuhun voi ja kannattaa ottaa yhteyttä yrittäjän taipaleen kaikissa vaiheissa", korostaa toimitusjohtaja Tomi Haring

Business Joensuun toimitusjohtaja Tomi Haring lähdössä yritysvierailulle.
Business Joensuun toimitusjohtaja Tomi Haring lähdössä yritysvierailulle.
10.06.2022 | Yrityselämässä tapahtuu

Business Joensuun toimitusjohtajana maaliskuun puolivälissä aloittanut Tomi Haring on työnsä alkukuukausina ehtinyt tutustua jo n. 80 yritykseen ja yrittäjään.

– Kun vastaanotin työni, oli ajatuksenani päästä mahdollisimman nopeasti tutustumaan paikallisiin yrityksiin, yhteisöihin ja muihin sidosryhmiin kaikilla toiminta-alueemme paikkakunnilla eli Joensuussa, Polvijärvellä, Outokummussa, Heinävedellä ja Ilomantsissa, sekä Kontiolahdella ja Liperissä, joissa tuotamme osan yrityspalveluista.

– Olen tavannut yrittäjiä heidän omissa tiloissaan. Osan yritystapaamisista olen sopinut itse, osassa yrityksistä olen vieraillut kutsuttuna. Yritysvierailut ovat olleet hyviä ja valaisevia, vastaanotto on ollut positiivinen, Haring toteaa.

– Yrittäjien lisäksi olen tavannut paljon eri sidosryhmien ja yhteistyökumppaneiden, kuten oppilaitosten, rahoittajien ja edunvalvojatahojen, edustajia.

Pohjois-Karjalassa on ainutlaatuista osaamista

Tomi Haring on asunut Pohjois-Karjalassa vuodesta 1993, joten maakunta on periaatteessa tullut tutuksi, mutta siltikin yrityskentällä on tullut vastaan positiivisia yllätyksiä.

– Olen saanut tutustua yrityksiin, joiden olemassaolosta en etukäteen tiennyt. Maakunnassamme on ainutlaatuista osaamista, joka kestää kansallisen ja kansainvälisen vertailun.

Kriisien keskellä vahvaa luottamusta tulevaisuuteen

Yritykset ovat joutuneet toimimaan yli kaksi vuotta koronapandemian myllerryksessä, ja 24.helmikuuta Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

– Sodan alkaminen Ukrainassa tarkoitti monille maakunnan yrityksille pahimmillaan kymmenien prosenttien leikkausta liikevaihtoon yhdessä yössä, Tomi Haring kuvailee.

– Tilanteesta huolimatta valtaosassa yrityksistä vallitsee käsinkosketeltava positiivisuus, mikä on ollut ilo huomata. Ilmapiiri on sellainen, että kyllä tästäkin selvitään. Rehellisyyden nimissä on todettava, että kaikissa yrityksissä näkymät eivät ole yhtä luottavaiset, mutta tapaamistani yrittäjistä suuri enemmistö katsoo optimistisesti tulevaisuuteen, eikä ole heittänyt tai heittämässä kirvestä kaivoon.

Ennakkoluulottomia ratkaisuja

Tomi Haringin mukaan yritykset ovat lähteneet etsimään uudenlaisia ratkaisuja esimerkiksi logistisiin ongelmiin ja raaka-aineiden saatavuuteen.

– Nämä ongelmat ovat tietyillä toimialoilla vaivanneet jo pidemmän aikaa. Korona aiheutti komponenttipulaa, joka on osittain pahentunut viimeisimpien kuukausien aikana.

– Toiminta-alueemme yritykset ovat tottuneet siihen, että asiakkaita on etsittävä kauempaa, myös kotimaan rajojen ulkopuolelta. Tähän toimeen on nyt tartuttu entistä ponnekkaammin.

Yksi pohjoiskarjalaisten yritysten valttikortti ja erottautumistekijä on ollut rajan läheisyys ja Venäjä-osaaminen. Tomi Haring kertoo, että yritykset ovat kääntyneet nopeasti uuteen suuntaan.

– On ryhdytty aktiivisesti etsimään uusia markkinoita ja kehittämään omaa toimintaa. Esimerkiksi erilaisia digitaalisia työkaluja on koronan vuoksi otettu käyttöön jo aiemmin. Toiminnan kehittämisen moodi on ollut käynnissä pidempään, ja sota Ukrainassa on sitä entisestään kiihdyttänyt.

Yhteistyöllä pärjätään

Vaikeat ajat tiivistävät yhteistyötä yritysten välillä ja alueellisesti muutoinkin. Tomi Haring painottaa sisäisen ja ulkoisen yhteistyön tärkeyttä.

– Maakuntana Pohjois-Karjala on kohtalaisen pieni, ihmiset tuntevat täällä toisensa. Tämä seikka mahdollistaa niin halutessamme aidon maakunnallisen yhteistyön, joka tuottaa yhteistä hyvää.

– Yhteistyön edistämisessä näen Business Joensuulla olevan keskeisen roolin, koska me toimimme läheisesti yritysten kanssa, ja koska meillä on laaja sidosryhmäverkosto kunnista oppilaitosten ja rahoittajien kautta muihin kumppaneihin, Haring sanoo.

– Business Joensuu on solmukohdassa oleva tärkeä hubi, jolla on sekä omaa osaamista että yhteyksiä muihin osaajiin. Yksi keskeisistä tehtävistämme onkin saada yritysten toimintaedellytyksiin vaikuttavat tekijät toimimaan jouhevasti samaan suuntaan.

Apua kasvuun ja kansainvälistymiseen

Business Joensuu auttaa yrityksiä peruspalveluidensa kautta. Skaala alkaa aloittaville yrityksille tarkoitetuista palveluista, ja paletin toisesta päästä löytyvät omistajanvaihdoksiin liittyvät palvelut.

– Erityisesti tällaisina aikoina tarvitaan panostuksia kasvuun ja kansainvälistymiseen. Näissäkin asioissa asiantuntijamme voivat yrityksiä auttaa.

– Tiivistän mielelläni Business Joensuun yrittäjän polulle tarjoamat palvelut sanapariksi "rinnalla kulkeminen". Sitä tarvitaan, kun käydään kohti uutta ja tuntematonta.

Lähellä yrittäjää

Yksi keskeinen Tomi Haringin tavoite on saada vietyä Business Joensuun toimintaa lähemmäksi asiakasta eli yrittäjää.

– Yrittäminen on yksinäistä puuhaa, kun yrittäjän on keskityttävä arjen pyörittämiseen. Siihen rinnalle tarvitaan Business Joensuun kaltaista kanssakulkijaa, ehkä joissakin tilanteissa jopa unilukkaria tai haastajaa, jotta yritys osaa ottaa tarvittavia askeleita eteenpäin ja kehittää toimintaansa määrätietoisesti.

– Toivon, että yrittäjät kokevat meidät helposti lähestyttäväksi kumppaniksi, johon voi ja kannattaa ottaa yhteyttä yrittäjän taipaleen kaikissa vaiheissa.

Mistä osaavia tekijöitä?

Pula osaavasta työvoimasta vaivaa yrityksiä lähestulkoon kaikilla toimialoilla. Tilanne on otettu yleisesti puheeksi myös Tomi Haringin yritysvierailuilla ja muissa keskusteluissa yritysten edustajien kanssa.

– Ammattitaitoisten työntekijöiden saatavuus on tapetilla nyt ja varmasti myös lähitulevaisuudessa. Se on iso, yhteinen haaste, johon ratkaisuja voidaan hakea esimerkiksi veto- ja pitovoimatekijöiden vahvistamisesta, koulutuksen järjestämisestä ja työperäisestä maahanmuutosta. Kaikki keinot on otettava käyttöön.

Ennakoivalla otteella

– Reilut kaksi vuotta sitten tuskin kukaan osasi ennustaa, mitä tuleman pitää. Tulevaisuutta ei voida tarkasti ennustaa, mutta sen verran voitaneen sanoa, että se maailma ja sellainen elon olo, johon olemme pitkään tottuneet, tulee muuttumaan, pohtii Haring.

– Nopeat ja voimakkaat muutokset tarkoittavat meille alueellisena elinkeinotoimijana sitä, että meidän on hyvin tarkkaan seurattava ja pyrittävä ennakoimaan asiakkaidemme tarpeita, jotta pystyisimme vastaamaan niihin hyvissä ajoin. Kun yritys tarvitsee apua, vasteajan tulee olla lyhyt ja ratkaisujen täytyy löytyä nopeasti.

– Business Joensuun tulee olla edeltä kulkija, näkijä, joka osaa yhdistellä tietoa ja siten pystyy auttamaan yrityksiä kouluttamalla, valmentamalla ja valistamalla.

Business Joensuu on asiantuntijaorganisaatio

Tomi Haring muistuttaa, että Business Joensuu tarjoaa monipuolisesti palveluja ja laaja-alaista näkemystä.

– Meillä työskentelee rautaisia ammattilaisia, todellisia moniosaajia.

– Minulla oli ilo tavata miltei kaikki henkilökuntamme jäsenet lounaan, lenkin tai muun aktiviteetin parissa jo ennen kuin virallisesti aloitin toimitusjohtajana. Oli helpompi tulla organisaatioon, kun olimme voineet hieman tutustua toisiimme jo etukäteen.

Business Joensuu Oy
Länsikatu 15, 80110 Joensuu
Business-päivystys puh. 010 419 8011 (ma - pe klo 9 - 17)
[email protected]
businessjoensuu.fi
LinkedIn
Facebook
Instagram
Twitter

Pohjois-Karjalaan kotiutunut kansainvälisen liiketoiminnan osaaja

Tomi Haring on tehnyt suurimman osan työurastaan kansainvälisen liiketoiminnan parissa. Ennen Business Joensuun toimitusjohtajuutta hän toimi hyötyajoneuvojen varaosiin erikoistuneen Närhi Oy:n toimitusjohtajana. Aikaisemmin hän työskenteli teollisuuden parissa Warkaus Works Oy:n (Andritz) ja Waratah OM Oy:n toimitusjohtajana, sekä mm. Perlos Oyj:n, Lite-On Mobile Oyj:n ja Oy Medix Biochemica Ab:n palveluksessa.

Joensuuhun Tomi Haring tuli vuonna 1993 aloittaessaan yliopistossa fysiikan opiskelun. Koulutukseltaan Haring on fysiikkaan erikoistunut filosofian lisensiaatti ja laskentatoimeen erikoistunut kauppatieteiden maisteri. Vuosituhannen vaihteessa jatko-opintojensa aluksi hän työskenteli vuoden verran Saksassa, Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnbergin yliopistossa. Tämän jälkeen Tomi Haring on viihtynyt hyvin Pohjois-Karjalassa. Perheeseen kuuluu vaimo ja kolme lasta, joista vanhin on jo muuttanut pois kotoa.

Kuinka kuvailisit itse itseäsi?

– No, minä olen ihan vaan Tomi, hän naurahtaa.

– Haluan olla helposti lähestyttävä ja aito ihminen muiden ihmisten joukossa.

Business Joensuu tarjoaa palvelut yrityksille, yrittäjille ja sijoittajille

Business Joensuu toimii seitsemän kunnan, 120 000 asukkaan ja 6 500 yrityksen seudulla. Yhtiö tarjoaa palveluita yritysten käynnistämiseen, kasvuun ja kansainvälistymiseen, investointeihin ja sijoittumiseen, sekä Joensuun Tiedepuiston tila- ja tapahtumapalveluita.

Lisäksi Business Joensuu tuottaa eri toimialojen kasvu- ja kilpailukykyohjelmia, jotka luovat yrityksille parhaat edellytykset toimia Joensuun alueella.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia