Fincumet on vastuullinen kierrätyskumppani

Ilmakuvaa Fincumetin Ikaalisten toimipisteestä. 
Ilmakuvaa Fincumetin Ikaalisten toimipisteestä. 
13.10.2021 | Yrityselämässä tapahtuu

Fincumet tarjoaa maan monipuolisimmat ratkaisut metallien kierrätykseen ja vaarallisten jätteiden käsittelyyn. Fincumet kuuluu Fortum-konserniin.

– Olemme ylpeästi pirkanmaalainen yritys, vaikka toimimme kaikkialla Suomessa ja palvelemme sekä paikallisia että valtakunnallisia asiakkaita. Fincumetin päätoimipiste ja metallinjalostamo sijaitsevat Ikaalisissa, kertoo strateginen ostopäällikkö Marcus Suokas.

Koko verkko kiertoon

Fincumet ottaa vastaan kaikkea ilmajohdinverkon purkuromua, kuten johtimia, pylväitä, muuntajia ja purkautuvaa materiaalia, eli koko verkko saadaan kiertoon.

Ikaalisiin v. 2020 avatussa Fincumetin kaapelilinjassa värimetalleja sisältävät kaapelit ja johtimet murskataan, jolloin saadaan erilleen kaapelia suojaava muovi sekä varsinainen metalli. Murskauksen jälkeen materiaalit erotellaan toisistaan. Laitoksessa voidaan kaapeleiden lisäksi käsitellä johtimia ja muuntajien sydämiä. Muuntajat käsitellään Ikaalisissa, ja niistä poistetut vaaralliset aineet ja metallit erotellaan teollisuuden raaka-aineeksi.

Osana Fortum-konsernia Fincumet pystyy käsittelemään metallien lisäksi myös muut tavanomaiset ja vaaralliset jätteet. Esimerkiksi CCA-kyllästetyt sähköpylväät päätyvät Fortum Recycling & Waste polttolaitokselle Riihimäelle.

– Käsittelyt kierrätysmateriaaleille tapahtuu pääosin Suomessa. Olemme pystyneet lisäämään materiaalien käsittelyä omissa laitoksissa, yhtenä esimerkkinä vuonna 2020 käyttöön otettu kaapelien käsittelylinja Ikaalisissa, Suokas korostaa.

Sähköinen portaali mahdollistaa läpinäkyvyyden

Fincumet on edelläkävijä sähköisten tilauskanavien ja seurantajärjestelmien käytössä. Asiakkaat voivat tehdä tilaukset tietokoneella, tabletilla tai kännykällä suoraan portaaliin. Sieltä asiakas saa myös kaikki tarvitsemansa raportit. Järjestelmästä näkee reaaliaikaisen tilanteen ja materiaalin liikkumisen. Esimerkiksi sähköverkkoyhtiöt voivat työmaakohtaisesti seurata valmistumisastetta, lavojen määrää ja niin edelleen.

Materiaalivirtojen sähköinen seuranta alkaa työmaalta, ja Fincumetin portaalin avulla asiakas voi seurata kierrätysprosessin etenemistä. Marcus Suokas korostaa, että Fincumetin asiakas tietää, mitä kierrätyksessä tapahtuu ja miten vastuullinen kierrätysprosessi on.

– Toiminta on läpinäkyvää ja materiaalin kierrätysturvallisuus on erittäin korkeatasoista prosessin kaikissa vaiheissa.

– Kerätyt materiaalit lajitellaan ja kierrätykseen soveltuvat metallit saadaan lähes sataprosenttisesti uusiokäyttöön. Kaikki kierrätykseen liittyvä data on avointa ja tilaus-toimitusprosessi voidaan hoitaa täysin sähköisesti. Fincumetin portaali raportointimahdollisuuksineen on omaa luokkaansa käytettävyydessä ja tehokkuudessa.

Kierrätys kuntoon Suomen monipuolisimman kumppanin kanssa

Tänä päivänä ympäristövastuullisuus on yritysten keskeisiä tavoitteita, jonka toteuttamiseksi on löydyttävä uudenlaisia toimintatapoja. Jätehuolto ja kiertotalous muodostavat monelle yritykselle haastavan kokonaisuuden, mutta Fincumet on alan asiantuntijaorganisaatio, jonka hoidettavaksi kierrätysasiat voi huoletta uskoa.

Kullakin yrityksellä on omat kierrätystarpeensa. Tarvekartoituksen perusteella Fincumet laatii yksilöllisen kierrätyssuunnitelman, joten jokainen Fincumetin asiakas saa käyttöönsä tarpeisiinsa räätälöidyt kierrätyspalvelut.

– Kehitämme asiakasyrityksemme kierrätystoimintaa ja teemme siitä tehokasta. Meidät tunnetaan nopeana ja joustavana toimijana, Suokas toteaa.

– Fortumin myötä meillä on tukenamme ison konsernin selkänoja. Kierrätysratkaisut ovat sertifioituja ja materiaalivirrat jäljitettävissä, mitä asiakkaat osaavat nykypäivänä vaatiakin.

Vahva halu kehittyä

Fincumetista tuli osa Fortum-konsernia vuonna 2018. Marcus Suokas kertoo, että kuluneiden vuosien aikana Fincumet on kehittänyt toimintaansa pitkin harppauksin eteenpäin.

– Olemme pystyneet luomaan jatkuvasti enemmän arvoa asiakkaalle materiaalien kierrätyksestä. Toisaalta Fincumet on säilyttänyt kykynsä palvella asiakkaita ketterästi. Tänäkin vuonna meille tulee muutamia uusia toimipisteitä, joilla lisäämme paikallisuutta ja palvelun ketteryyttä.

Kierrätys on Fincumetin prosesseissa erittäin tehokasta. Lähes kaikki materiaalit saadaan uudelleenkäyttöön, kierrätettäväksi tai energiahyötykäyttöön. Uusien innovaatioiden hakeminen on oleellinen osa Fincumetin toimintatapaa. Materiaalien hyötykäyttöä hiotaan suoraviivaisemmaksi.

– Esimerkiksi muovin kierrättämiseen haemme voimakkaasti koko ajan uusia ratkaisuja. Fortumilla on Riihimäellä muovinjalostamo, jota Fincumet hyödyntää esim. sähköverkkojen purkamisesta tulevien kaapeleiden pintamuovien käsittelyssä.

– Emme tyydy tavanomaiseen. Meillä asiakas on enemmän. Sujuva ja tuloksekas palvelu on meille niin tärkeää, että aiomme tulevaisuudessa viestittää asiakkaille, kuinka olemme kierrättämisessä onnistuneet ja millaista palautetta olemme saaneet. Sähköinen portaalijärjestelmä uudistuu syksyn 2021 aikana, sieltä saamme dataa asiakkaiden antamasta palautteesta, Marcus Suokas mainitsee.

fincumet.fi

Facebook

LinkedIn

Artikkeli on julkaistu Tampereen seudun Yritysmaailma -lehdessä 2/2021.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä