Pyydä tarjous

Hybrid Evo on energiapuun murskaamisen tulevaisuus tässä ja nyt

Digipalvelut
02.03.2023 | Yrityselämässä tapahtuu

Suomen Mobiilimurskaus Oy on kehittänyt hybridimurskaimen, joka tuo energiapuun murskaamisen uudelle, vähäpäästöisemmälle aikakaudelle.

Patentoitu Hybrid Evo -muutossarja on vastaus jatkuvasti lisääntyvään tarpeeseen siirtyä ympäristöystävällisempään, turvallisempaan ja kustannustehokkaampaan toimintaan murskauksen toimialalla.

– Käytännön työssä huomaa, millaiset tekniset ratkaisut edistäisivät työskentelyä ja huoltoa. Omalla porukalla olimme jo kauan jutelleet siitä, että olisi mielenkiintoista suunnitella ja rakentaa oman mielen mukainen murskain. Sitten yksi murskain sattui palamaan, ja sanoin pojille, että eiköhän nyt toteuteta niitä meidän pieniä haaveita. Ryhdyimme kehittämään uudenlaista kokonaisuutta, kertoo yrittäjä Timo Tahvanainen.

Kotimainen ja pohjoiskarjalainen innovaatio

Hybrid Evo -muutossarja tekee vanhasta fossiilisia polttoaineita käyttävästä Doppstadt -puunmurskaimesta nykyaikaisen hybridin, jonka hiilijalanjälki sekä huoltokustannukset ovat merkittävästi perinteistä teknologiaa vähäisemmät.

Hybrid Evon kehittämistiimissä ovat Timo Tahvanaisen lisäksi olleet mukana Suomen Mobiilimurskaus Oy:n murska-ammattilaiset veljekset Marko ja Kimmo Martiskin, sekä konetekniikan insinööri ja AJJ Konepaja Oy:n yrittäjäosakas Jussi Martiskin, samaa veljessarjaa hänkin.

– Ensin mietimme pelkästään kuljettimien sähköistämistä, sillä perinteisessä murskaimessa kuljettimissa tahtoo esiintyä paloriskiä lisäävää öljyvuotoa. Kun huomasimme, että kuljettimien sähkökäyttöiseksi muuttaminen on mahdollista, rohkaistuimme menemään sähköistämisessä pidemmälle.

– Sähkömoottoreiden sijoittelu oli kuitenkin hankalaa, ja ehdimme jo melkein nostaa kädet pystyyn, kunnes eräänä iltana sain ajatuksen dieselgeneraattorin hyödyntämisestä. Oivalsimme, että olemme kehittämässä kansainvälisestikin merkittävää konetta, Tahvanainen muistelee.

– Halusimme patentoida idean. Patenttiprosessi kesti noin kolme kuukautta. Samaan aikaan tilasimme osia ja aloimme rakentaa konetta.

Ympäristöystävällinen, kustannustehokas, turvallinen

Hybrid Evossa on kalliit huollettavat osat vaihdettu lähes huoltovapaisiin komponentteihin, ja hydrauliikka on korvattu sähkömoottoreilla. Ympäristö kiittää, kun päästöt pienenevät ja komponenttien elinkaari on pitkä.

Ennen raskaalla polttomoottorilla toiminut kone on muuttunut hybridiksi, jonka huomattavasti aiempaa pienemmän moottorin teho muutetaan sähkömoottoreita pyörittäväksi sähköenergiaksi. Evolla voidaan ajaa täyssähköisesti, jos saatavana on sähkövirtaa.

Muutossarja tuo käyttäjälle rahallista säästöä aiempaa vähäisemmän polttoaineen kulutuksen ja pienemmän huoltotarpeen ansiosta. Lisäksi palo- ja työturvallisuus ovat korkeammalla tasolla, kun hydrauliikkaöljyä ei tihku moottoreiden lähellä, ja mahdollisesti hajoavien osien määrä on minimoitu.

– Hydrauliikalla toimivat enää vain tukijalat, vastakamman paine ja työkuljettimen asennonvaihto kuljetus- ja työasentojen välillä, Timo Tahvanainen mainitsee.

– Doppstadt-murskaimen runkoon tehdyt muutokset ovat välillä olleet aikamoista senttipeliä, mutta kaikki saatiin mahtumaan. Koko kehittämisprojekti kesti hieman yli vuoden.

Testattua toimivuutta

Hybrid Evo on ollut tuotantokäytössä syksystä 2022 lähtien. Laite on osoittautunut toimivaksi.

– Kyseessä on kaksivaihemurskain, joka perinteiselläkin tekniikalla tekee hyvää jälkeä verrattuna yksivaihemurskaan, mutta etu- ja takapäähän tekemiemme muutosten jälkeen lopputuotteen laatu on Hybrid Evolla entistäkin tasaisempaa.

Timo Tahvanaisen mukaan tällä hetkellä rakenteilla on murskausprosessin toisenkin osan sähköistäminen.

– Teemme myös nosturin syöttöauton sähköiseksi. Lopputuloksena on merkittävä vähennys fossiilisten polttoaineiden käytössä, kun nosturiautokin saadaan sähkölle.

– Murskausalalla on vuosikymmenet menty samalla tekniikalla, kunnes me otimme askeleen eteenpäin. Luotamme siihen, että asiakkaat huomaavat Hybrid Evon olevan nykyaikainen, ympäristöystävällinen ratkaisu, Timo Tahvanainen toteaa.

hybridevo.fi
mobiilimurskaus.com
P. 0400 519 350
[email protected]
Facebook

Muita uutisia