Pyydä tarjous

Isännöitsijä luottaa Baueriin – säästöjä 50–60 kiinteistölle

Ruoste on värjännyt jakotukin virtausmittarit.
Ruoste on värjännyt jakotukin virtausmittarit.
22.04.2022 | Yrityselämässä tapahtuu

Oululaisella isännöitsijä Erkki Hanhisalolla on pitkä kokemus Bauerin vedenkäsittelylaitteista. Hän on ensimmäisiä, jotka laitteen tultua Suomeen alkoivat ottaa sitä käyttöön.

– Isännöimiini kiinteistöihin on laitettu 50—60 Baueria käyttövesi- ja lämmitysverkostoon, kertoo nyt eläkkeellä oleva Hanhisalo.
Kun talojen käyttövesiverkostoissa alkoi ilmetä tukoksia, painevaihteluita, kalkin kertymistä vesikalusteisiin ja kupariputkiin tuli pistevuotoja, tai lämmitysverkoston lämpöpatterit lämpisivät epätasaisesti ja termostaatteja piti usein vaihtaa, hän ehdotti ratkaisuksi Baueria. Muutamat taloyhtiöt miettivät hätäpäissään jo kalliita, koko järjestelmän uusivia LV-remontteja, mutta Hanhisalo tiesi kokemustensa perusteella, että Bauer ratkaisee ongelmat.

Laite säästi taloyhtiöt remontilta, mutta maksoi vain murto-osan siitä, mitä remontti olisi maksanut. Bauerin hankinta ei ole taloyhtiölle rahakysymys, koska laitteen voi maksaa kolmen vuoden maksuajalla, ja kuukausittainen maksuerä on joitakin kymppejä.

– Jotkut asukkaat kertoivat, että veden maku parani. Eikä ihme, kun näki, miten usein sakkaisia suodattimia piti vaihtaa puhtaisiin ennen kuin saostumat olivat putkista poistuneet.

Kalkkia ja ruostetta käyttövesiputkessa.

Pakko se on uskoa – remontit siirtyvät

Bauerin avulla eräät taloyhtiöt ovat siirtäneet remonttiaan jopa 20 vuotta. Oulussa vanhimmissa 1960-luvun taloissa olisi ollut edessä putki- tai lämmitysremontti, mutta kun putkilinjat saatiin auki ja puhdistettua, remontit siirtyivät hamaan tulevaisuuteen.

– Näitä kokemuksia minulla on paljon, Hanhisalo toteaa ja lisää, että kun uusiva remontti väistämättä on edessä jonain päivänä, kannattaa Bauer vain siirtää uuteen järjestelmään, jatkamaan uusien putkien ikää. Ja uudisrakennuksiin Bauer kannattaisi asentaa jo rakennusvaiheessa, eikä kustannussyistä karsia sitä pois.

Hanhisalo ennätti 40-vuotisella urallaan isännöidä satoja taloja, ja hallituksissa on istunut monenlaisia päättäjiä.

– Varsinkin periaatteellisesti kriittisten, pitkän linjan putkimiesten ja pitkälle koulutettujen alan ammattilaisten on ollut vaikea uskoa Bauerin tehoon. Erään tehtaan johtavalle tutkijalle, kemistille, ”ei huuhaata myyty”, vaan hänen piti vakuuttua itse. Hankittuaan pari vuotta tietoa Bauerista hän lopulta tuumasi, että olit sinä Erkki oikeassa, ja laite hankittiin taloon.

Eräässä rivitalossa käyttövesiputket oli uusittu 15 vuotta sitten, mutta niihin alkoi jo tulla korroosion aiheuttamia pistevuotoja. – Esitin hallitukselle Baueria, eivätkä he pitkään miettineet. Bauer asennettiin ja pahimmilta kohdin putkea uusittiin, eikä sen koommin ole ollut pistevuotoja.

Ok-talon lattialämmitys alkoi taas toimia

Tyttärensä hiljattain ostamaan omakotitaloon Oulunsalossa Hanhisalo asennutti Bauerin omakotitaloversion, Flowjetin, sekä käyttöveteen että lämmitykseen. Hän huomasi jo konsultoidessaan talon ostoa harkitsevaa tytärtä, että suihkun vieressä kaakelissa oli propun reikiä.

– Päättelin, että hana oli kalkkeutunut ja jouduttu jo vaihtamaan, vaikka talo on rakennettu vuonna 2010. Talossa on lattialämmitysputkistoa yhteensä melkein kaksi kilometriä kahdessa kerroksessa. Jos putkisto tukkeutuu, laattalattia pitäisi piikkaamalla avata, ja korjauslasku olisi monikymmenkertainen verrattuna Bauerin laittoon. Lattiassa olikin jo huonosti lämpiäviä kohtia, mutta Bauerin laiton jälkeen ne alkoivat hiljalleen lämmetä. Lämmitysverkoston suodatin piti vaihtaa puhtaaseen monta kertaa ennen kuin verkostosta irronnut musta sakka oli kaikki poistunut.

Jos talon lämmitysmuoto olisi maalämpö, silloinkin Bauer puoltaisi paikkaansa pitämällä pumppujen lämmönsiirtopinnat puhtaina.

– Jos maalämpö asennetaan sakkaiseen patteriverkostoon, maalämpöpumppujen lämmönsiirtopinnat likaantuvat eivätkä toimi, ja silloin ehkä ainoa varavoima lämmön tuottamiseksi on kallis sähkö. Silloin maalämmöstä saatu kustannushyöty häviää.


Teksti: Anna-Liisa Pekkarinen