Joensuulainen Pentin Paja valmistaa metsäkoneita ja kappaleenkäsittelylaitteita tulevaisuuden tarpeisiin

Naarva S23C-sykeharvesteri langattomalla mittalaitteella. Mittalaite kasvattaa sykeharvesterien käyttömahdollisuuksia huomattavasti.
Naarva S23C-sykeharvesteri langattomalla mittalaitteella. Mittalaite kasvattaa sykeharvesterien käyttömahdollisuuksia huomattavasti.
11.03.2022 | Yrityselämässä tapahtuu

Kuluneet kaksi vuotta ovat luoneet kaikille toimialoille epävarmuutta ja ennennäkemättömiä haasteita. Metsäkoneiden ja kappaleenkäsittelylaitteiden valmistamiseen erikoistuneella Pentin Pajalla on törmätty erityisesti raaka-aineiden ja komponenttien toimitusvaikeuksiin ja hintojen nousuun, mutta omille tuotteille kysyntää on riittänyt. Pentin Pajalla on työskennelty keskeytyksettä, ja olosuhteista huolimatta vuoden 2021 tulokset olivat hyvät.

- Vuonna 2020 oli selkeästi pieni notkahdus myynnissä. Messuille ei nyt olla päästy kahteen vuoteen, mutta sesonki viime alkusyksystä alkoi todella hyvin. Nyt näyttää siltä, että vauhti vain kiihtyy, Pentin Pajan kehitysjohtaja Janne Häikiö toteaa.

Pentin Pajan nykyisten Naarva-mallien rakenteet ovat vuosien tuotekehityksen tulosta. Tuotteita on paranneltu vastaamaan aina vain paremmin ja tehokkaammin toimialan tarpeita.  

Naarva-tuotteet ovat saavuttaneet vankan aseman metsäkonemarkkinoilla niin Suomessa kuin ulkomailla. Jo vuonna 1997 alkanut vientikauppa kävi erityisen vilkkaana vuosina 2003–2009 samaan aikaan, kun kotimaan kysyntä kasvoi. Metsäsektorin suhdannevaihteluista huolimatta Naarva-tuotteille riittää kysyntää jatkuvasti, koska Pentin Paja on onnistunut luomaan laajat yhteistyö- ja jälleenmyyntiverkostot ympäri maailmaa. Häikiön mukaan parhaimmillaan viennin osuus myynnistä on ollut noin puolet.

- Suurimpia vientimaitamme ovat jo pitkään olleet Ruotsi, Itävalta, Kanada, Saksa ja Norja. Muutamia kappaleita on myyty esimerkiksi Argentiinaan, Intiaan ja yksi sykeharvesteri on lähetetty jopa Australiaan.

Laaja valikoima tuotteita nuoren metsän ja taimikonhoitoon sekä vaivattomaan energiapuun korjuuseen

Naarva-tuotteet on suunniteltu energiapuun hakkuuseen, ensiharvennuksiin, ongelmapuiden kaatoon, taimikonhoitoon sekä piennarten ja pellonreunojen raivaukseen. Valikoimasta löytyy muun muassa kaatopäitä, kerääviä energiakouria ja perkaajia. Asiakaskunta koostuu lähinnä pienurakoitsijoista, metsänomistajista ja maanviljelijöistä. Innovatiiviset Naarva-tuotteet on helppo asentaa ja ne sopivat monenlaisiin erilaisiin peruskoneisiin. Tuotteet on haluttu pitää riittävän yksinkertaisina, jotta ne voidaan asentaa kaikkien konevalmistajien alustakoneisiin. 

Naarva-tuoteperheen kestosuosikkeja ovat olleet viimeisten vuosien aikana tehokkaat, sähköttömät ja kevyet Naarva-sykeharvesterit, eli Naarva S23 - ja S23C -mallit joko giljotiini- tai sahakatkaisulla. Sykeharvesterin toiminta perustuu kahden sisäkkäisen putken edestakaiseen sykeliikkeeseen, joka karsii puun kauttaaltaan. Sykekarsintaan riittää pienitehoinen hydrauliikkapumppu, mutta karsintavoimaa on silti runsaasti.

- Markkinointi aloitettiin vuoden 2012 loppupuolella. Tähän mennessä Naarva-sykeharvestereita on myyty jo reippaasti yli 800 kappaletta, Häikiö kertoo. 

Lisävarusteena sykeharvestereille Pentin Paja julkaisi vuonna 2015 maailman ensimmäisen harvesteripäähän suunnitellun Bluetoothilla toimivan mittalaitteen. Mittalaitetta lähdettiin kehittämään asiakkaiden pyynnöstä. Mittalaitteen avulla pöllit voidaan karsia ja katkaista haluttuun mittaan. Yhtä ainuttakaan lisäkaapelia tai -letkua ei tarvita.

- Mittalaite on kasvattanut kysyntää. Joissakin vientimaissamme se alkaa jo olla ihan vakiovaruste kaikkiin sykeharvestereihin, mitä myymme. Lisävarusteena saatavilla on myös paksuusmittalaite, Häikiö kertoo. -Mietimme jatkuvasti, miten mittalaitetta voisi kehittää, jotta metsätöiden teko helpottuisi. Viimeisin päivitys mittalaitteeseen on ollut akun jännitteen lisäys näyttöön ja esitallennettujen muistipaikkojen määrä.

NewFiro-tuotteet mukaan Pentin Pajan tuotantoon

Vuoden 2020 alussa kappaleenkäsittelylaitteitaja pyöritysrullastoja valmistava NewFiro sulautettiin osaksi Pentin Pajaa. Yritysjärjestelyjen taustalla oli molempien yritysten osaomistajan Outokummun Metalli Oy:n kautta jo aiemmin alkanut yhteinen taival. Erilaisista asiakaskunnista ja tuotteista huolimatta molempien tuotemerkkien valmistusprosessi on varsin samankaltainen. Nykyään molempia tuotteita valmistetaan, kehitetään ja myydään Joensuun toimitiloista käsin, hitsaus- ja koneistustyöt taas tehdään Ilomantsin tehtaalla. Muutoksen myötä kiinteät kulut pienenivät, yritystoiminta yksinkertaistui ja tuottavuus parani kertaheitolla. Ammattitaitoinen henkilökunta osaa valmistaa molempia tuotemerkkejä.

 - Tämä on ollut meidän kannaltamme erittäin hyvä asia, koska tuotemerkkien kyselypiikit ajoittuvat eri vuodenajoille. NewFiro on kasvattanut tuotantoamme, ja volyymit ovat koko ajan ihan huipussaan, etenkin Ilomantsin tehtaalla. Pystymme nyt välttämään yli- ja alikuormitukset, mitä sesongista riippuvainen tuotanto väistämättä aiheuttaa, Häikiö selvittää.

NewFiro-tuotteistakin suuri osa valmistetaan vientiin. Kolmenkymmenen vuoden kokemuksella valmistettavien NewFiro-käsittelypöytien avulla työkappaletta voidaan kääntää, nostaa, pyörittää ja kallistaa tarpeen mukaan. Yleensä yksi ainoa kiinnitys riittää työkohteen valmiiksi saamiseksi. Nykyisissä malleissa käyttö perustuu manuaaliohjaukseen, eli käsiteltävät kappaleet ohjataan käsiohjaimella oikeaan asentoon. Tuotekehityspuolella halutaan lisätä automatiikkaa, jolla voitaisiin ohjelmoida erilaisia liikesarjoja. Näin työn tuottavuutta ja laatua voidaan tehostaa entisestään. Käsittelypöydät voidaan räätälöidä täysin vastaamaan asiakkaan tarpeita.

Naarva-puolen uusin tulokas on järeä H60-halkaisulaite polttopuiden tekoon. Halkaisulaitteen voi asentaa traktorin nostolaitteisiin, metsäkärryyn tai vaikka auton peräkärryyn. Laite soveltuu piha- ja ongelmapuiden pilkkomiseen. Se leikkaa isot ja hankalat pöllit 24 osaan vain yhdellä iskulla. Naarva-halkaisulaitteelle on saatavilla useita eri varusteluvaihtoehtoja, kuten esimerkiksi nosturi, hydraulinen vinssi ja hydrauliyksikkö, mikäli halkaisulaitetta käytetään ilman traktorin hydrauliikkaa. 

- Meillä on paljon kaikenlaisia kehitysprojekteja ja -ideoita. Vanhoja malleja halutaan parannella ja mietimme jatkuvasti uusia asioita, mitä voisimme kokeilla. Tulevaisuus näyttää erittäin valoisalta niin Naarvan kuin NewFironkin osalta, Janne Häikiö toteaa tyytyväisenä.

Järeä Naarva H60 -pilkkuri leikkaa isot pöllit jopa 24 osaan vain yhdellä iskulla.

Pienen kylän konekorjaamosta menestyväksi vientiyritykseksi 

Pentin Pajan tarina alkoi vuonna 1964, pian sen jälkeen, kun pieneen Naarvan kylään oli vedetty sähköt. Tuolloin oman kylän kasvatti, Pentti Häikiö, palasi takaisin kotiseudulleen vaimonsa ja pienen poikansa kanssa ja perusti Naarvan kylälle, omaan pihapiiriinsä, auto- ja maatalouskorjaamon. Koneiden huoltotöiden ohella korjaamolla alkoi syntyä erilaisia viritelmiä ja laitteita, kun avulias ja idearikas kyläseppä päätti löytää tehokkaita ratkaisuja helpottamaan kyläläisten puunkorjuutöitä. Itsekin monissa savotoissa mukana ollut Häikiö tiedosti hyvin metsäurakoitsijoiden tarpeet ja ymmärsi täydellisesti, millaisia ominaisuuksia metsäkoneilta vaaditaan.

Periksiantamattoman yrittäjän tie ei ollut aina helppo, mutta kovan työn tuloksena syntyi toimivia metsäkoneita, kuten giljotiinikatkaisuun perustuva Naarva-Koura ja traktorikäyttöinen Naarva-Syke. Kun Pentti Häikiö menehtyi äkillisesti vuonna 1996, hänen jälkikasvunsa, veljekset Mikko ja Janne, päättivät jatkaa yrityksen toimintaa. Siinä missä Pentti Häikiö keskittyi ensisijaisesti metsäkoneiden innovointiin, jälkipolvi alkoi tuotteistaa isänsä keksintöjä ja panosti erityisesti tuotekehitykseen.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä