Jyväskylän ammattikorkeakoulun HYMY - Hyvinvointimatkailua yhteistyöllä -yritysryhmähanke edistää alueen kestävää matkailua

Hankkeen aikana luodut tarinat kuljettavat asiakkaat lähelle Saarijärven monimuotoista luontoa ja kulttuuria sekä yritysten toimintaa. Yritysten tarinat alkuperästä ja historiasta luovat läheisen yhteyden yrittäjään sekä nostavat palveluiden arvostusta.
Hankkeen aikana luodut tarinat kuljettavat asiakkaat lähelle Saarijärven monimuotoista luontoa ja kulttuuria sekä yritysten toimintaa. Yritysten tarinat alkuperästä ja historiasta luovat läheisen yhteyden yrittäjään sekä nostavat palveluiden arvostusta.
24.06.2021 | Yrityselämässä tapahtuu

Jyväskylän ammattikorkeakoulun liiketoimintayksikön hallinnoima hyvinvointimatkailua yhteistyöllä (HYMY) -yritysryhmähanke on edennyt suunnitelmien mukaisesti. Hanke alkoi kesällä 2020 ja siihen on osallistunut kuusi saarijärveläistä yritystä, joiden liiketoimintaan sisältyvät hyvinvointi- ja matkailupalvelut. Hankeen vahvana tavoitteena on ollut edistää osallistuvien yritysten liiketoimintaa ja yhteismarkkinoinnista sekä verkostoitumisesta saatavia hyötyjä. Yhteistyöllä myös edistetään ja tuodaan hankeyritysten omaa toimialuetta, Saarijärveä tutuksi matkailijoille.

- HYMY-hankkeen yritykset haluavat vastata ihmisten kasvavaan kiinnostukseen löytää "pieniä suuria" elämyksiä omasta maasta ja läheltä. Kuuden yrityksen yhteishankkeella on kehitetty nykyisiä sekä uusia palveluja ja tuotu niitä entistä paremmin asiakkaiden tietoisuuteen. Hankkeen toimenpiteissä onkin korostettu asiakaslähtöistä ajattelua toiminnan ja palveluiden kehittämisen lähtökohtana. Yrittäjiä on kannustettu etsimään aktiivisesti uusia asiakkaita, markkinoimaan ja myymään palveluita sekä kehittämään toimintaa hyödyntäen nykypäivän monipuolisia kanavia ja välineitä sekä tiivistämään yhteistyötä toisten yrittäjien ja eri toimijoiden kanssa. Lisäksi hankkeessa on luotu saarijärveläinen hyvinvointimatkailuyritysten yhteinen brändi, jota hyödynnetään jatkossakin yhteismarkkinoinnissa ja tiedottamisessa sekä uusien palvelukokonaisuuksien luomisessa, kertoo projektipäällikkö Suvi-Tuulia Leinonen Jyväskylän ammattikorkeakoulusta.

Hyvinvointimatkailua kehitetään

Hyvinvointimatkailu on kansainvälisesti tarkasteltuna yksi matkailun merkittävimpiä kasvualoja. Teema on noussut voimakkaasti tuotekehityksen eturintamaan. Hyvinvointimatkailu konsepti pitää sisällään ajatuksen tuottaa matkailijoille hyvää oloa matkan aikana ja vielä sen päätyttyäkin. Se on matkailijan terveydentilaa ylläpitävää ja edistävää sekä antaa vireyttä arjen haasteisiin. Tähän ajatukseen pohjautuu myös HYMY-hankkeen toimintamalli.

- HYMY-hankeyritysten tarjoamissa palveluissa yhdistyvät majoitus ja ruokailu, luontoliikkumisen monet muodot sekä erilaiset hyvinvointia ja itsensä tuntemusta lisäävät ohjelmapalvelut. Yritykset sijoittuvat keskisuomalaisten, Saarijärven idyllisten kyläteiden varsille lähelle upeita luontokohteita.

- Saarijärvi on itsessään luonnonkaunis kunta Pohjoisessa Keski-Suomessa, jossa yhdistyvät monipuolinen luonto, kulttuuri ja palvelut. Se sijaitsee keskellä Suomea ja helposti saavutettavissa, olipa matkailijan käytössä päivä, viikonloppu tai pidempi aika. Tästä johtuen kohde on erinomainen hyvinvoinnin parantamiseen ja ylläpitoon.

- Hankkeen kautta rohkaisemme tutustumaan yrityksiin ja niiden palveluihin. Hyvinvointi- ja matkailualan yrittäjistä tehdyt tarinat yritysten alkuperästä ja historiasta luovat läheisen yhteyden yrittäjään sekä nostavat palveluiden arvostusta ja tuovat palvelut lähemmäksi asiakasta. Tarinoiden avulla nostetaan palvelukokonaisuuksien houkuttelevuutta ja arvoa asiakkaan silmissä ja näin lisätään palveluiden myyntiä, jatkaa Suvi-Tuulia Leinonen.

- Hankkeen aikana toteutettavien koulutusten ja työpajojen kautta hankkeeseen osallistuvat yritykset saavat tietoa ja osaamista palveluiden parempaan tuotteistamiseen ja asiakkaan kohtaamiseen. Koulutuksissa pyritään hyödyntämään myös muiden tahojen järjestämiä avoimia koulutuksia. Lisäksi tehdään toimintasuunnitelma tapahtumien järjestämisestä ja tapahtumiin osallistumisesta, yhteinen toiminta jatkuu yhä hankkeen päätyttyä. Hankkeessa toteutetaan myös yrityskohtaisia toimenpiteitä menekinedistämiseksi, sanoo Suvi-Tuulia Leinonen.

Lisätietoa HYMY-hankkeesta löytyy verkkosivuilta:

https://www.jamk.fi/fi/reportronic-project/?projectnum=251029

https://www.aitomaaseutu.fi/hankkeet/menossa-olevat-hankkeet-hyvinvointimatkailua-yhteistyolla-hymy-1-6-2020-30-9-2021

HYMY hankeyritykset:

  • Äärelläsi
  • Koskelan tila
  • Puuhapuisto Veijari
  • Saarijärven Ruustinna Oy
  • Jakolan tila
  • Terapiapalvelu Heli

Toteutusaika 1.6.2020–30.9.2021. Hanketta rahoittaa Keski-Suomen Ely-keskus Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.

Artikkeli on julkaistu Keski-Suomen Yritysmaailma -lehdessä 2/2021.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä