Kerrostalohuoneistoa on mahdollista viilentää ilmalämpöpumpulla

Facebook
04.04.2023 | Yrityselämässä tapahtuu

Suomessa on paljon kerrostalohuoneistoja, jotka kärsivät kesäaikaisesta kuumuudesta. Nykyään kerrostalohuoneistoihinkin voidaan asentaa viilentäviä ilmalämpöpumppuja, kunhan ne täyttävät taloyhtiön asettamat reunaehdot. Kesäaikainen viilennys nostaa merkittävästi huoneiston asumismukavuutta.

– Kerrostalohuoneistoon tehtävään ilmalämpöpumpun asentamiseen vaaditaan taloyhtiön lupa, jotta asentaminen voidaan suorittaa. Yleensä on määritelty tietyt reunaehdot, joiden on täytyttävä, mikäli ilmalämpöpumpun asentaminen on ensin hyväksytty yhtiökokouksessa. Lähinnä nämä ehdot liittyvät siihen, että ilmalämpöpumppujen tulisi olla piilossa parvekkeella, niiden tulisi olla riittävän hiljaisia ja kondenssivedet on ohjattava järkevään paikkaan, TST-Urakoinnin Tommi Stolt kertoo.

Stolt on juuri viemässä esitteitä 94 huoneistoa käsittävään vanhustentaloon. Uudehko kerrostalokohde sijaitsee aurinkoisella paikalla, joten huoneistojen lämpötilat nousevat kesäaikaan epäinhimillisen korkeiksi. Korkeat lämpötilat ovat ongelmallisia varsinkin kun puhutaan vanhoista ihmisistä, joilla voi olla vakavia sairauksia. Tästä syystä on tärkeää, että huoneistoissa olisi viilennysmahdollisuus pahimpien helteiden aikaan.

Kerrostaloihin asennetaan vain viilentäviä ilmalämpöpumppuja

– Kerrostaloihin asennetaan lähinnä vain viilentäviä pumppuja, mutta ennen tätä taloyhtiöltä pitää pyytää muutostyölupa. Jos taloyhtiöön on jo aiemmin asennettu ilmalämpöpumppu, asiaa on jo käsitelty taloyhtiön hallituksessa ja se on lähtökohtaisesti mahdollista. Viilentävän ilmalämpöpumpun asentamiseen tarvitaan taloyhtiön suostumus ja taloyhtiö voi asettaa asentamiselle tiettyjä reunaehtoja. Ilmalämpöpumpun asentajalla on oltava tarvittavat STUKESin kylmä- ja sähköpuolen pätevyydet kunnossa, kuten myös vastuuvakuutukset, Stolt opastaa.

Vaikka osakas omistaa kiinteistön, huoneiston ja parvekkeen välinen väliseinä kuuluu yleensä taloyhtiölle, johon on tehtävä reikä putkien läpivientejä varten. Tätä varten taloyhtiölle on tehtävä muutostyölupahakemus, jonka taloyhtiön hallitus käsittelee. Taloyhtiöllä on oikeus valvoa asennusta ja käydä tarkistamassa se.

– Olennaisinta on saada huoneistoon oikeanlainen ja oikean kokoinen ilmalämppumppu, joka on riittävän hiljainen. Kondenssiveden ohjaus on järjestetttävä asiallisesti, koska kesällä pumppu tuottaa paljon kondenssivettä poistaessaan kosteutta huoneistosta. Täytyy miettiä ohjataanko kondenssivesi parvekkeen sadevesijärjestelmään vai laitetaanko pumpun alle erillinen astia. Olennaista on myös, että ilmalämpöpumpun ulkoyksikön äänihaitta saa olla maksimissaan 45 dB naapurin parvekkeelta mitattuna, Stolt mainitsee.

Isoihin kerrostalohuoneistoihin voidaan joutua Stoltin mukaan asentamaan jopa kaksi viilentävää pumppua.

– Kun teen tarjouksen, tarjouksessa annettu hinta on asiakkaalle lopullinen, eikä siihen tule enää mitään yllättäviä lisäkustannuksia. Jos en ole tarjousvaiheessa osannut jotain huomioida, silloin mahdolliset lisätyöt jäävät minun kontolleni. Jos asiakkaalla on pieniä putkitöihin liittyviä tarpeita, pystyn entisenä putkimiehenä tekemään samalla pienet putkityöt, kuten hanojen tai WC-pyttyjen vaihdot.

Asennuksia myös sähköistettyihin saarimökkeihin

– Liikun paljon vesillä, erityisesti tässä Pohjois-Päijänteellä, joten olen käynyt asentamassa ilmalämpöpumppuja myös sähköistettyihin saarimökkeihin. Hoidan laitteistojen kuljetukset ja asennukset omalla veneellä, että asiakas voi keskittyä lomailuun tai omaan arkeensa.

Vaikka keskitalvi on Stoltin mukaan ilmalämpöpumppujen asentamisen osalta hieman seesteisempää aikaa, silloin on aikaa tehdä niiden huoltoja. Kevätauringon myötä kysyntä uusille ilmalämpöpumpuille alkaa piristymään.

– Mitä helteisempi kesästä tulee, sitä enemmän viilentäville ilmalämpöpumpuille on kysyntää. Kesä on meidän alalla sesonkiaikaa, joten kannattaa olla ajoissa liikkeellä.

Stolt mainitsee, että korkea sähkönhinta on näkynyt ilmalämpöpumppujen kysynnässä erityisesti suorasähkö- ja öljylämmitteisissä kohteissa.

Ilmalämpöpumpusta on pidettävä huolta

– Laadukkaat ilmalämpöpumppumerkit kestävät noin 10 vuotta, mutta se edellyttää, että asiakas pitää pumpusta hyvää huolta. Varsinkin jos taloudessa on lemmikkieläimiä, sisäyksikön suodattimet on puhdistettava säännöllisesti, jopa pari kertaa viikossa. Sisäyksikön suodattimet on hyvä imuroida sekä pestä. Myös ulkoyksikön kenno on pidettävä puhtaana, varsinkin keväisin ja syksyisin, että laite toimisi suunnitellusti. Virrat pois päältä ja auton lumiharjalla kennon suuntaisesti puhdistaen siitepölyt pois. On myös tärkeää katsoa, ettei ulkoyksikkö ole talvella umpijäässä, jolloin kenno on sulatettava.

– Tällaisilla toimenpiteillä voidaan laitteen käyttöikää pidentää vuosilla. Samalla voidaan varmistua, että laite toimii suunnitellusti ja tuottaa omistajalleen säästöä pienemmän sähkönkulutuksen kautta, Stolt opastaa.

Viilennys parantaa asumisen mukavuutta merkittävästi

– Kun suodattimet ja kennot pitää puhtaana, laitteen hyötysuhteet ovat paremmat myös helteellä. Kesäkauden viilennys ei ole kallista suhteessa sillä saavutettavaan parempaan elämänlaatuun. Isommissakin kiinteistöissä puhutaan maksimissaan kymmenistä senteistä päivässä. Laitteessa olevat suodattimet pitävät myös sisäilmaa puhtaampana, koska pöly kerääntyy suodattimiin. Tästä syystä suodattimet on pidettävä puhtaana, Stolt toteaa.

TST-Urakointi oy

TST-Urakointi oy myy ja asentaa ilmalämpöpumppuja pääasiassa Keski-Suomen alueella, mutta useiden laitteiden toimituskokonaisuuksissa toimialuetta on koko Suomi. Stoltin toinen yritys, PaljuBoys, vuokraa mobiilipaljuja.

[email protected]

+358 44 0123 620

www.tst-urakointi.fi

www.paljuboys.com

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia