Kuopio ja Tuusula vuoden pientalomyönteisimmät kunnat

Rautaniemen asuinalue Kuopiossa. Kuva: Vicente Serra / Kuopion kaupunki
Rautaniemen asuinalue Kuopiossa. Kuva: Vicente Serra / Kuopion kaupunki
31.05.2024 | Yrityselämässä tapahtuu, Rakentaminen

Tämän vuoden pientalomyönteisimmiksi kunniksi on valittu Kuopio ja Tuusula. Molemmissa kunnissa pientaloja rakennetaan runsaasti ja yhteistyöhön kuntalaisten kanssa panostetaan, kiittävät tunnustuksen jakaneet Omakotiliitto, Hirsitaloteollisuus ja Pientaloteollisuus.

Selvityksessä kartoitettiin, mikä kunta Suomessa on asukkaiden, rakentajien ja talotoimittajien mielestä erityisen pientaloystävällinen paikka elää ja rakentaa uutta. Vuoden pientalomyönteisimpiä kuntia valittiin kaksi, yli ja alle 50 000 asukkaan kunta. Valinta tehtiin kahdeksatta kertaa.

Paljon pientalotontteja ja monimuotoista asumista

Molemmat kunnat tarjoavat paljon pientalotontteja ja pitävät tärkeänä sitä, että asukkaille on tarjolla erilaisia asumisvaihtoehtoja eri elämänvaiheisiin, kiitellään palkintoperusteissa.

– Riittävä omakotitonttitarjonta on veto- ja pitovoimatekijä kaikenkokoisille kunnille, sanoo Pientalotaloteollisuuden Kimmo Rautiainen.

– Sekä Kuopio että Tuusula ovat onnistuneet tässä hyvin, mikä näkyy esimerkiksi siinä, että molemmat ovat muuttovoittajia kuntien välisessä muuttoliikkeessä.

Tärkeä luontoyhteys

Omakotiliiton kyselyyn vastanneet kiittelevät myös Tuusulan ja Kuopion luontoa ja hyviä vapaa-ajanviettomahdollisuuksia.

Tuusulan kaavoituksessa vihreä ympäristö onkin keskeisessä asemassa, sanoo pormestari Kalle Ikkelä.

– Pohdimme jatkuvasti, millaista luontoa säästetään ja mihin rakennetaan. Meille on tärkeää, että kotiovelta pääsee luontoon. Tuusulassa on upeita viher- ja virkistysalueita ulkoiluun ja myös suojeltua metsää poikkeuksellisen paljon Etelä-Suomen mittakaavassa.

Vihreys on tärkeää myös isossa kaupungissa. Kuopio on Suomen kahdeksanneksi suurin kaupunki ja sen väkiluku on noin 124 000.

– Kaupungin kasvu halutaan sovittaa upeaan ympäröivään luontoon, sillä se on iso osa viihtyvyyttä, korostaa kaupunginjohtaja Soile Lahti.

Kuopiossa infrastruktuuri rakennetaan alueilla mahdollisimman toimivaksi.

– Se pitää sisällään esimerkiksi lähellä olevat liikunta- ja uimapaikat, puistot ja lähiluonnon sekä palvelut ja joukkoliikenteen, sanoo Lahti.

Myös asumiskustannukset ovat Kuopiossa maltilliset, todetaan palkitsemisperusteissa. Kaupunki sijoittui Omakotiliiton maaliskuussa julkaisemassa kunnallisten asumismenojen vertailussa suurten kaupunkien joukossa keskivaiheen alapuolelle.

Kaupunginjohtaja Soile Lahden mukaan asumiskulut halutaan tietoisesti pitää mahdollisimman alhaisina, jotta asuminen kaupungissa on mahdollista kaikille tuloluokasta riippumatta.

– Suomalaisten unelma on pientalo ja oma piha, josta on hyvät yhteydet luontoon ja harrastuksiin, sanoo Hirsitaloteollisuuden Seppo Romppainen.

– Tuusulassa ja Kuopiossa on selkeästi vastattu asukkaiden toiveisiin. Tontteja on kaavoitettu runsaasti hienot luonto- ja harrastusyhteydet huomioiden.

Aktiiviset omakotiyhdistykset välittävät asukkaiden terveiset

Sekä Kuopiossa että Tuusulassa arvostetaan kumppanuutta omakotiyhdistysten kanssa, todetaan palkitsemisperusteissa. Kunnissa toimii aktiivisia omakotiyhdistyksiä, jotka välittävät asukkaiden näkemyksiä kuntien kehittämiseen.

– Yhdistykset ovat tarpeellisia toimijoita valvomassa ja ajamassa asukkaiden etua ajankohtaisissa asumiseen liittyvissä asioissa, Kuopion kaupunginjohtaja Soile Lahti toteaa.

Omakotiliitto luovutti tunnustukset 14.5.2024, ja ne otettiin iloisina vastaan molemmissa kunnissa.


Tekstilähde: Suomen Omakotiliitto ry

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä