Pyydä tarjous

Lielahden Autokeskuksen konversiotehtaalla muutetaan kuorma-autojen polttomoottoreita sähkökäyttöisiksi

KWH Logistics auto on se ensimmäinen asiakkaalle valmistunut sähkökonversioauto, joka esiteltiin Keuruulla 17.5. tapahtumassa.
KWH Logistics auto on se ensimmäinen asiakkaalle valmistunut sähkökonversioauto, joka esiteltiin Keuruulla 17.5. tapahtumassa.
08.06.2022 | Yrityselämässä tapahtuu

Lielahden Autokeskus Oy on hyötyajoneuvojen sekä raskaan kaluston monipuolinen ammattilainen. Yrityksen Keuruun toimipisteellä toimii myös kuorma-autojen konversiotehdas, joka muuttaa tavaraliikenteen käytettyjä dieselkäyttöisiä kuorma-autoja sähkökäyttöisiksi. Tehdas on ensimmäinen pohjoismaissa eikä vastaavanlaisia tehtaita ole kovin montaa koko Euroopassa.

Lielahden Autokeskus Oy:n yrittäjä ja toimitusjohtaja Mikko Leppälahti kertoo, että kiinnostus sähköistä hyötyajoneuvoliikennettä kohtaan on erittäin laajaa.

- Tuotanto on lähtenyt käyntiin ja ensimmäisiä testiautoja on jo liikkeellä Keuruulla. Tarkoitus on tämän vuoden aikana konvertoida kymmenkunta sähkökuorma-autoa. Tavoitteenamme on, että vuonna 2024 konvertoitujen autojen valmistuskapasiteetti olisi noin 400 autoa vuodessa, arvioi Leppälahti.

- Käytetyistä dieselkuorma-autoista poistetaan vanha, saastuttava tekniikka kokonaisuudessaan ja tilalle asennetaan uusi sähköinen voimanlähde. Sähköistettävät autot soveltuvat ensisijaisesti kaupunkiseutujen jakeluliikenteeseen. Pääperiaatteemme on, että yhdellä latauksella sähkökuorma-autolla voi ajaa noin 250 kilometriä. Akkuja voidaan myös lisätä, jolloin ajomatka yhdellä latauksella kasvaa. Lisäksi merkittävän etuna on, että sähkökuorma-autossa pienhiukkaspäästöjä ei synny ja melutasokin alenee merkittävästi, selvittää Leppälahti.

Henkilökunnan koulutus konversiotehtaan tarpeisiin on mennyt suunnitelmien mukaisesti. Yhteistyökumppaneina ovat Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia ja Tampereen Ammattikorkeakoulu.

- Olemme saaneet rekrykoulutuksen kautta jo 10 uutta sähköautoasentajaa yli viidenkymmenen hakijan joukosta. Tarkoituksena on jatkaa koulutusyhteistyötä ja työllistää lisääkin alan osaajia.

Konversiotehdas sijaitsee Lielahden Autokeskuksen Keuruun toimipisteessä, joka toimii lakkautetun varuskunnan keskusvarasto- ja korjaamorakennuksessa. Tilat mahdollistavat täysipainoisen opiskelun työn ääressä, jolloin esimerkkiajoneuvot ovat opiskeluvälineinä. Alueelle ollaan suunnittelemassa myös testirataa; 10 hehtaarin maa-alue mahdollistaa toimintojen monipuolisen kehittämisen.

Konversioauto, jonka avulla harjoitellaan Keuruulla muutostöitä.

Kansalliset tavoitteet ohjaavat merkittävään päästöjen vähentämiseen liikennesektorilla

Leppälahti sanoo, että hanke on saanut vauhtia EU:n ja eri Euroopan maiden tiukoista tavoitteista liikenteen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi ja kasvavasta kiinnostuksesta ympäristöasioihin.

Tieliikenteen päästöt muodostavat suurimman osuuden liikenteen päästöistä. Liikenteen päästöjen isoin ongelma on vanha autokanta. Huolenaiheeksi ovat nousseet muun muassa vanhat dieselautot, joissa ei ole moderneinta puhdistustekniikkaa.

- Ympäristön suojelu ja digitalisaatio, hiilineutraali ilmasto, meluton ja saasteeton liikenne kiinnostaa laajasti. Tulevaisuuden kuljetukset tullaan suorittamaan ekologisesti ja taloudellisesti kestävän teknologian avulla, painottaa Leppälahti.

Sähköautojen lisääntyminen lisää sähköenergian tarvetta

Kun sähköautot yleistyvät tulevina vuosina merkittävästi, niin luonnollisesti se lisää sähköenergian tarvetta.

- Uusiutuvalla ja kotimaisella energialla käytön aikaiset päästöt ovat nollassa. Esimerkiksi aurinkopaneeleilla tuotettua energiaa voidaan varastoida ja käyttää sähköauton lataukseen. Myös yksi puhtaimmista energiamuodoista ja tuotannoltaan päästötöntä tuulivoimatekniikkaa hyödynnetään myös sähköautojen lataamisessa, mainitsee Leppälahti.

www.lielahdenautokeskus.fi

www.trucks.fi (perinteiset hyötyajoneuvot)

www.etrucks.fi (sähköajoneuvot)

Lielahden Autokeskus Oy

Hyötyajoneuvojen kokenut jälleenmyyjä, vuonna 1987 perustettu Lielahden Autokeskus Oy on kahteen toimipaikkaan tukevan jalansijan rakentanut autoalan edelläkävijä.

- Tämän ovat mahdollistaneet ennen kaikkea tyytyväiset asiakkaat, ammattitaitoinen henkilökunta, vahvat tuotemerkit sekä onnistuneet linjaukset yritystoiminnan kehittämisessä, yrityksen toimitusjohtaja Mikko Leppälahti toteaa ja jatkaa:

- Tarjoamme kaikki hyötyajoneuvo- ja raskaan kaluston palvelut saman katon alta: niin hyötyajoneuvojen myynnin, varaosien toimituksen kuin myös ajoneuvojen huollot. Erikoisosaamisemme on kuorma-autoissa, pakettiautoissa, maansiirtokoneissa ja muissa hyötyajoneuvoissa.

- Toimipisteemme sijaitsevat Tampereella ja Keuruulla, mutta toimitamme ajoneuvot ympäri Suomen. Tarvittaessa avustamme myytävien ajoneuvojen toimituksessa myös ulkomaille. Kaupan alkuvalmistelut teemme verkossa, mutta tarjolla olevat autot tarkistetaan lähes aina paikan päällä. Näin varmistamme, että tiedämme mitä myymme, selvittää Mikko Leppälahti.