NunnaUuni 40 vuotta takkojen ja leivinuunien edelläkävijänä

Nunnanlahden Uuni Oy hallituksen pj Juhani Lehikoinen ja tj Johannes Uusitalo.
Nunnanlahden Uuni Oy hallituksen pj Juhani Lehikoinen ja tj Johannes Uusitalo.
05.08.2022 | Yrityselämässä tapahtuu

NunnaUuni on valmistanut innovatiivisia varaavia leivinuuneja ja takkoja Juuan Nunnanlahdessa jo 40-vuotta ja pitänyt yllä alueen yli satavuotiasta uunimestareiden tulisijaosaamisen perinnettä. Yhtiön vienti on kasvanut juhlavuonna voimakkaasti energiakriisin siivittämänä.

Kotimainen perheyritys NunnaUuni juhlistaa tänään 5.8. Pohjois-Karjalan Juuan Nunnalahdessa 40-vuotista taivaltaan. Samalla juhlistetaan yhtiön perustajan ja sen nykyisen omistajan ja hallituksen puheenjohtajan Juhani Lehikoisen yhtä pitkää uraa yrittäjänä.

Juhani Lehikoinen sai kaivosvaltauksen Lössän montuksi kutsutusta 78 hehtaarin alueesta vuonna 1981, jossa kaivos on ollut käytössä jo 100 vuotta sitten. Ennen ensimmäistä maailmansotaa sieltä otettiin kiveä rakennusten julkisivuihin, mutta sodan seurauksena toiminta päättyi. Nunnanlahden Uuni Oy perustettiin 5.8.1982 yhdistämällä perinteinen ja maineikas nunnanlahtelainen uunien rakentamisosaaminen teollisen toiminnan ja työkoneiden valmistuksen ja käytön osaamiseen.

Yritys kasvoi nopeasti ja vienti Keski-Euroopan markkinoille alkoi menestyksekkäästi vuonna 1986. Tänä päivänä NunnaUunin tärkeimmät markkinat ovat Suomen lisäksi Keski-Euroopassa ja Baltian maissa ja sen myynnistä noin 80 prosenttia tulee viennistä. Vuoden 2022 aikana NunnaUunien kysyntä on ollut voimakasta muun muassa energian, erityisesti maakaasun hinnan nousun seurauksena. Myynnin kokonaiskasvu vuoden alusta on ollut peräti 60 prosenttia. Yritys työllistää lähes 50 henkilöä.

NunnaUuni on kehittänyt alan edelläkävijänä innovatiivisia ratkaisuja takkoihin ja leivinuuneihin vuolukivitutkimuksia hyödyntäen. Se käyttää tuotteissaan yksinoikeudella oman kaivoksen Mammutti-vuolukiveä, joka kestää erityisen hyvin korkeaa kuumuutta sekä varaa nopeasti paljon lämpöä. NunnaUunin kehittämän Kultaisen Tulen puhtaan palamisen kaasutuspalomenetelmä vähentää päästöjä ja lisää takasta saatavaa tehokkuutta. Mammutti-vuolukiven sekä puhtaan ja tehokkaan palamisen yhdistelmän ansiosta tulisijan lämmittämiseen tarvitaan lähes puolet vähemmän puita kuin esimerkiksi tiilitulisijaan vastaavan lämpömäärän tuottamiseksi.

– Asiakkaamme, Mammutti-vuolukivi sekä sitoutuneiden ja ammattitaitoisten työntekijöidemme vuolukiven käyttöosaaminen ovat menestyksemme kivijalat, kertoo Nunnanlahden Uuni Oy:n hallituksen puheenjohtaja Juhani Lehikoinen.

Juhlavuoden kunniaksi NunnaUuni tuo markkinoille maailman ensimmäisen leivinuunin, joka täyttää varaavana tulisijana EcoDesign-päästörajat ja polttaa puut puhtaasti.

– Haluamme kehittää asiakkaillemme entistä parempia tuotteita lämpöviihtyvyyteen, lämmitykseen ja ruoanlaittoon. Luonnonkivestä valmistetut NunnaUunit ovat ekologisia ja ympäristöystävällisiä valintoja. Runsaat vuolukivivarantomme mahdollistavat uusien kestävien, vastuullisten ja ekonomisten NunnaUunien tuotannon vielä vuosikymmeniksi eteenpäin, toteaa toimitusjohtaja Johannes Uusitalo.

NunnaUunin virstanpylväät

  • 1981 Juhani Lehikoinen saa valtauksen Lössän montuksi kutsutusta 78 hehtaarin alueesta
  • 5.8.1982 Nunnanlahden Uuni Oy perustetaan
  • 1983 Ensimmäinen NunnaUunin leivinuuni tuodaan markkinoille
  • 1986 Vientitoiminta alkaa Saksaan
  • 1980-luvun lopulla mittavat investoinnit tehdashalleihin ja koneisiin
  • 1999 Kattavat tutkimukset vuolukivilaaduista valmistuvat, Mammutti-vuolukivi ristitään
  • 1999 Kultaisen Tulen puhdas kaasutuspalomenetelmä kehitetään
  • 1999 Ensimmäinen varaavien tulisijojen testimenetelmä SAA142/222 kehitetään yhteistyössä saksalaisen testilaitoksen, Fraunhofer Instituutin kanssa
  • 2000 Ensimmäinen Kultaisen Tulen puhtaan kaasutuspalomenetelmän omaava tulisija tuodaan markkinoille
  • 2006 Nunnanlahden Uuni saa tasavallan presidentin myöntämän viennin edistämispalkinnon
  • 2007 Tytäryhtiö NunnaUuni Oy perustetaan
  • 2010 Ensimmäiset varaavat injektoritakat tuodaan markkinoille
  • 2019 Vuolukivilajien nimeämiskäytäntö julkaistaan Anne Huhdan väitöskirjassa
  • 2019 Kultaisen Tulen puhtaan palamisen ja Mammutti-vuolukiven yhdistelmä voittaa Mustahiili-kampanjan innovaatiokilpailun
  • 5.8.2022 NunnaUuni täyttää 40 vuotta
  • 5.8.2022 NunnaUuni tuo maailman ensimmäisen varaavana tulisijana EcoDesign-päästörajat alittavan Anna-leivinuunin markkinoille

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia