Pälkäne – parasta aikaa

Facebook
31.01.2022 | Yrityselämässä tapahtuu

Pälkäne sijaitsee Pirkanmaan maakunnassa ja Tampereen seutukunnassa. Kunta sijaitsee maakunnan rajalla ja sillä on naapurikuntia Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä. Kunnan asutus on jakautunut kolmeen suureen taajamaan sekä kunnan länsiosien kyliin. Kunnan tärkein tieyhteys on valtatie 12. Kunnan asukasmäärä on noin 6 420.

Vihreä ja vireä kunta kirkkaiden vesien sylissä

Kaunis maaseutupitäjä Pälkäne sijaitsee puolen tunnin ajomatkan päässä Tampereelta Lahden suuntaan. Täällä maisemia hallitsevat suuret järvet ja laajat viljelysalat. Kylät rakennuksineen, peltoineen ja persoonallisine puoteineen ovat osa elävää kulttuurimaisemaa. Pälkäneellä matkailijalle riittää nähtävää ja koettavaa niin kesällä kuin talvella. Pälkäneellä on vahva kulttuurihistoria ja Pälkäneeltä löytyy runsaasti historiallisia ja esihistoriallisia kohteita. Pälkäneen kaunis ja helposti saavutettava luonto luo hyvät edellytykset hyvinvointimatkailulle.

- Turvallisuus, luonnonläheisyys, liikenneyhteydet, yhteisöllisyys, harrastusmahdollisuudet sekä hyvät ja kattavat julkiset ja yksityiset palvelut muodostavat kokonaisuuden, joista kokemus viihtyisyydestä syntyy, Pälkäneen kunnanjohtaja Pauliina Pikka määrittelee.

Pälkäneellä asutaan väljästi ja luonnonläheisesti

Pauliina Pikka toteaa, että kunnan asuintonttitarjonta on tällä hetkellä erittäin hyvä ja monipuolinen.

- Meillä on runsas määrä tonttivaihtoehtoja niin Pälkäneen keskustan Onkkaalan tuntumassa kuin monilla erilaisilla kylilläkin. Myös hintahaarukasta löytyy jokaisen lompakolle sopivaa. Suurin osa tonteistamme sijaitsee kuntakeskuksen tai kyläkeskuksen palveluiden tuntumassa, mutta kuitenkin rauhallisessa ja maalaismaisessa ympäristössä. Meillä on myös paljon erittäin hyvin saavutettavia tontteja esimerkiksi Lahdentien tuntumassa, Pikka kertoo.

Pälkäneellä on hyvä kunnallisten ja yksityisten palveluiden varustus ja hyvät yhteydet joka suuntaan.

- Meillä on kohtuullisen kattava palveluverkko niin varhaiskasvatuksessa kuin perusopetuksessakin. Yksiköt ovat mukavan pieniä taatakseen turvallisen ja laadukkaan oppimisympäristön.

Pikka sanoo, että suurin huoli palveluista kunnassa kohdistuu sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuuteen ja ennen kaikkea henkilöstön saatavuuteen niissä palveluissa.

- Palveluiden siirtyminen hyvinvointialueiden järjestettäväksi luonnollisesti huolestuttaa, koska täällä on paljon hyväksi koettuja ja kehitettyjä käytäntöjä, joiden menettämistä pelkäämme, mikäli palveluita ryhdytään systemaattisesti yhdenmukaistamaan hyvinvointialueella. Pirkanmaan kunnat ovat hyvin eri kokoisia ja ikärakenteeltaan erilaisia, jolloin on selvää, että kaikki palvelumallit eivät sovellu samalla tavalla kaikkiin kuntiin. Pyrin omalta osaltani vaikuttamaan siihen, että pienten kuntien ääni kuuluu valmistelussa. Onneksi Pirkanmaalla tehdään valmistelua hyvässä yhteistyössä, mutta haasteet ovat silti merkittävät, Pikka sanoo.

Pikka toteaa, että vallitsevasta koronaepidemiasta huolimatta Pälkäneen tilanne on ollut lähes koko ajan kohtuu rauhallinen.

- Kokonaisuudessaan olemme selvinneet ihan kohtuullisen hyvin. Täällä on tilaa ja väljyyttä ja sitä myöten riski tartunnan saamiselle pienempi. Toki pandemian jatkuminen kuormittaa koko ajan henkilöstöämme ja joudumme jatkuvasti pohtimaan toimintatapoja uusien suositusten ja rajoitusten pohjalta, Pauliina Pikka toteaa.

Yhteinen Pälkäne -hankkeessa luodaan ja yhteishenkeä ja lisätään yhteistyötä yhteisen edun saavuttamiseksi

Pikka korostaa, että kunnan elinvoima syntyy useiden asioiden summana.

- Elinvoimaan vaikuttavat kunnan tarjoamien peruspalveluiden toimivuuden ja kilpailukykyisyyden lisäksi kunnassa tarjolla olevat muut palvelut sekä vireä yrityselämä. Kunta ei yksinään pysty kehittämään alueensa elinvoimaa ja elinkeinoelämää vaan siihen tarvitaan vahvaa yhteistyötä alueiden yritysten ja yhteisöjen kanssa. Pälkäneellä pyrimme tätä edistämään muun muassa Yhteinen Pälkäne-hankkeen myötä sekä vuoden alusta alkaneella elinkeinopoliittisen työryhmän toiminnalla. Tavoitteena on matala kynnys yhteydenottoon sekä säännöllinen vuoropuhelu alueen elinkeinoelämän toimijoiden kanssa. Olemme liittyneet Tampereen kauppakamarin jäseniksi ja toivomme myös tätä myötä saavamme tukea ja ideoita oman elinvoimamme ja elinkeinoelämän kehittämiseksi, Pikka kertoo ja jatkaa:

- Kunnan elinvoimaa edistää myös hyvä tonttitarjonta niin asuin-, yritys- kuin teollisuustonteissakin. Asuintonteissa tilanteemme on hyvä tällä hetkellä. Sen osalta aloitamme aktiivisen markkinoinnin ja monipuolisen tonttivalikoimamme esille tuomisen. Yritystonttien osalta tilanteemme on sen sijaan heikompi ja sen tilanteen parantamiseksi meidän tulee pyrkiä hankkimaan uusia maa-alueita, joita voisimme kaavoittaa yritystoiminnalle.

Kunnan kannustava ja joustava suhtautuminen yrittäjiin näkyy myös käytännössä

Pälkäneellä panostus jo olemassa olevien yritysten toimintaedellytysten kehittämiseen ja uusien ja aloittavien yritysten tukemiseen on tärkeää. Kunnan kannustava ja joustava suhtautuminen yrittäjiin näkyy myös käytännössä, muun muassa kaavoituksessa ja lupapolitiikassa.

- Ehdottomasti meidän tulee edistää yrittäjien sijoittumista Pälkäneelle sekä pyrkiä pitämään kiinni täällä jo olevista yrityksistä. Tässä on toki tärkeää, että autamme löytämään alueelta sijoituspaikan yritykselle ja toki on hienoa, jos pystymme itse tarjoamaan joko sopivan tontin tai toimitilan, Pikka kertoo ja jatkaa:

- Kuntastrategiamme yhtenä painopistealueena on elinvoiman kehittäminen, jossa ensisijaisia tavoitteitamme ovat yritys- ja yhteisötoiminnan edellytysten parantaminen, positiivinen muuttovirta sekä monipuolisten asumisratkaisujen ja -ympäristöjen edistäminen.

- Edellytysten parantamisen osalta pyrimme edistämään sellaisia infran ja maankäytön ratkaisuja, jotka tukevat yritysten pysyvyyttä Pälkäneellä tai edistävät sitä, että yritykset valitsevat Pälkäneen kotipaikakseen. Pyrimme auttamaan yrityksiä tilojen löytämisessä sekä sellaisissa kaavamuutoksissa, jotka edistävät yritysten toimintaa. Elinvoimajohtajamme antaa yritysneuvontaa aloittaville yrittäjille ja auttaa heitä pääsemään toiminnassaan alkuun.

- Tärkeää on myös yrittäjäystävällisen ilmapiirin luominen sekä yrittäjyyteen kasvattaminen jo varhain. Yrittäjyys on tällä hetkellä hyvin läsnä opetussuunnitelmissakin jo varhaisesta vaiheesta alkaen ja näin ollen onkin tärkeää, että lapset ja nuoret saavat kipinän yrittäjyyteen ja kokevat yrittäjyyden aitona vaihtoehtona itsensä työllistämiseksi tulevaisuudessa. Tässä auttaa se, että Pälkäneellä on ilmapiiri, jossa yrittäminen koetaan positiiviseksi asiaksi, yrittäjyyteen kannustetaan ja siinä tuetaan, Pikka määrittelee.

Vapaa-ajan asukkaiden palveluiden sujuvuus tuo maakuntaan kilpailuetua

Yhä enenevässä määrin lisääntyvä monipaikkaisuus on kiinnostava ja ajankohtainen. Kaupungin ja maaseudun välisen vuorovaikutuksen tarve ja mahdollisuudet liittyvät myös monipaikkaisuuteen.

Pauliina Pikka sanoo, että monipaikkaisuus asumisen näkökulmasta sävyttää monen pikkukunnan infra- ja palvelupohdintoja.

- Tämä on tärkeä näkökulma myös Pälkäneellä, jossa on noin 4 200 vapaa-ajan asuntoa. Tämä tarkoittaa, että sesonkiaikaan väkilukumme saattaa tuplaantua tai jopa kolminkertaistua kausiasukkaiden johdosta. Työn tapojen moninaistumisen johdosta vapaa-ajan asukkaat eivät ole enää vain kesäasukkaita vaan vapaa-ajan asunnon käyttö saattaa jakaantua tasaisemmin ympäri vuoden. Meillä tämä on näkynyt myös siinä, että vapaa-ajan asukkaat päätyvätkin muuttamaan pysyviksi asukkaiksi Pälkäneelle, joko ostamalla uuden asunnon tai muuttamalla loma-asunnon ympärivuotiseen käyttöön. Kausiasukkaat tuovat uusia tuulia kuntaan ja ovat aktiivisia palveluiden käyttäjiä ja joskus myös tuottajia, Pikka toteaa.

Kunnanjohtaja Pauliina Pikka

Kunnanjohtajaksi viime keväänä

Keväällä 2021 Pälkäneen uudeksi kunnanjohtajaksi valittu Pauliina Pikka on 43-vuotias hallintotieteiden ja kasvatustieteen maisteri sekä kolmen lapsen äiti. Pikka on työskennellyt kunnallisella alalla 20 vuotta, josta reilu puolet hallinnollisissa johtotehtävissä ja alkupuoliskon opettajana ja rehtorina perusopetuksessa.

- Työni keskeisinä tavoitteina on Pälkäneen kunnan elinvoiman sekä kuntalaisten hyvinvoinnin edistäminen. Tavoitteena on, että kunnan toiminta on asiakas- ja tarvelähtöistä. Pyrin edistämään kuntaorganisaation toiminnan sujuvuutta, päätöksenteon läpinäkyvyyttä sekä kuntalaisten osallistamista, kunnanjohtaja Pauliina Pikka linjaa.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä