Pienyrittäjän ja tilitoimiston yhteistyössä paljon mahdollisuuksia

Facebook
11.12.2023 | Yrityselämässä tapahtuu

– Moni pienyrittäjä hyötyisi kumppanista, joka voisi tarjota kirjanpidon rinnalla myös yritystalouden analyysia ja neuvontaa konkreettisessa muodossa, toteaa Vuoden Yrittäjyystutkimus palkinnon saanut Kati Kouhia-Kuusisto Elinkeinoelämän keskusliiton tiedotteessa.

Väitöskirjatutkimuksessa esille tulleita asioita ovat muun muassa:

  • Pienyrityksissä taloustoimintojen pääfokus on yleensä lakisääteisissä kirjanpitotehtävissä, jotka on usein ulkoistettu esimerkiksi tilitoimistolle. Taloustietoa käytetään päätöksenteossa vain rajallisesti, vaikka pienyrittäjä sitä väitöskirjan mukaan arvostaakin.
  • Kouhia-Kuusisto korostaa tarvetta siirtyä kirjanpitopalveluissa kohti talouspalvelun seuraavaa tasoa, jolloin yrittäjälle voitaisiin tarjota enemmän valmiiksi analysoitua, konkreettista ja tulevaisuusorientoitunutta tietoa kirjanpidon vakioraporttien sijaan. Yrittäjän tietotarpeet ja johtamisnäkökulma tulisi nostaa vahvemmin esille myös ulkoistuskumppanien tarjonnassa ja tietojärjestelmissä.
  • Väitöskirjan kiinnostavat löydökset liittyvät myös osapuolten ennakkokäsityksiin: kirjanpitäjien arvion mukaan yrittäjät eivät olisi kiinnostuneita taloustiedosta – yrittäjät taas saattavat vähätellä kirjanpitäjän ymmärrystä laajemmasta yritystaloudesta. Kouhia-Kuusiston mukaan pienyrittäjän ja tilitoimiston välisessä asiakassuhteessa​ pitäisi panostaa nykyistä huomattavasti enemmän yhteisen ymmärryksen rakentamiseen ja yhteistyöhön.

Kati Kouhia-Kuusisto palkittiin lokakuun alussa Tampereen yliopistolle tekemästään väitöskirjatutkimuksesta, jonka tulokset auttavat yrittäjiä hyödyntämään taloustietoa päätöksenteossaan. Väitöskirjatutkimukseen voi tutustua tarkemmin Tampereen yliopiston verkkosivuilla.

Lähde: Elinkeinoelämän keskusliitto EK

Kirjanpitäjän pitää ymmärtää nykyistä paremmin asiakkaan tarpeita

Yhteistyön tiivistämisessä ja tehostamisessa on mahdollisuuksia. Asia käy ilmi Taloushallintoliiton tiedotteesta, jossa oli haastateltu vuoden 2023 TNT-​tentin parhaat kokonaispisteet saanutta HLB Tietotilin Teemu Toljanderia.

Teemu Toljanderin mukaan taloushallinnon ammattilaiset ja varsinkin kirjanpitäjät tarvitsevat työhönsä lisää rohkeutta. Kirjanpitäjien pitäisi nykyistä paremmin tuntea asiakkaan liiketoimintaa ja liiketoiminnan tarpeita. Ymmärrys pitää yhdistää lukuihin, jotka taloushallinnon ammattilaiset osaavat parhaiten. Automaation painoarvo työssä kasvaa koko ajan ja rutiinitöitä poistuu myös tekoälyn kehittymisen kautta. Jokaisen ammattilaisen pitäisikin herätä alan konsultoivien palvelujen tarpeeseen ja panostaa omaan tulevaisuuden osaamiseensa.

Asiakkaan luottamus pitää saavuttaa

Kyse ei ole kirjanpitäjien tai palkanlaskijoiden osaamisesta tai osaamiseen puutteesta. Kyse on Toljanderin mukaan nimenomaan rohkeudesta ja uudenlaisen ajattelutavan omaksumisesta. Asiakkaalle pitää antaa aikaa ja mahdollisuuksia kertoa vapaasti, mitä palveluja hän ehkä kaipaisi.

Vapaamuotoiset asiakastapaamiset ovat johtaneet erilaisiin toimeksiantoihin, joihin Toljander on tarttunut mielellään. Kun luottamus asiakkaan ja taloushallinnon välillä on saavutettu, kirjanpitäjä voi jopa vähän haastaa asiakastaan.

Kirjanpitäjä voi kysyä miten yrityksellä menee ja miltä tulevaisuus näyttää. Keskustelun ei tarvitse olla mitään rakettitiedettä, pitää vain yrittää ymmärtää yrityksen liiketoimintaa, uskaltaa ottaa kantaa ja auttaa asiakasta. Tätä kauttahan voi syntyä myös erilaisten lisäpalvelujen tarvetta.

TNT-asiantuntija

Ensimmäiset Teemun kaltaiset TNT-asiantuntijat valmistuivat vuosi sitten. TNT-​pätevyyden suorittamalla voit osoittaa osaamisesi talouden suunnittelun ja yritysneuvonnan tehtävissä. TNT-​asiantuntijat ovat yritystoiminnan suunnittelun ja kehittämisen ammattilaisia, ja pätevyyden suorittaminen kertoo laajasta ja monipuolisesta osaamisesta sekä kokemuksesta alan tehtävissä

Lähde sekä lisätietoja koulutuksesta ja siihen hakemisesta Taloushallintoliiton nettisivuilta.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä