Pohjois-Savo on kansallisesti ja kansainvälisesti nouseva kasvukeskus

Pohjois-Savon kokonaisinvestoinnit
Pohjois-Savon kokonaisinvestoinnit
31.05.2024 | Yrityselämässä tapahtuu

Tuoreen Kuopion alueen kauppakamarin investointiselvityksen mukaan Pohjois-Savossa on näköpiirissä merkittäviä investointeja, jotka tarjoavat mahdollisuuksia elinkeinoelämän poikkitoimialaiseen kasvuun. Selvityksellä kartoitettiin Pohjois-Savon talousalueen investointisuunnitelmia ja -potentiaalia.

Pohjois-Savon alueelle merkityksellinen 13,1 miljardin euron investointimäärä koostuu metsä-, energia-, rakennus-, kaivos-, alkutuotanto- ja elintarvike-, koneteknologia-, ICT-, puolustus-, bio- ja vesi-, terveysteknologia- ja lääke-, matkailu- ja kauppa- sekä palvelutoimialojen investointisuunnitelmista. Investointiselvitykseen osallistui noin 130 alueen kärkitoimialoilla, tutkimus- ja oppilaitoksissa sekä kuntaorganisaatioissa, vaikuttavaa johtajaa.

– Investointipotentiaali osoittaa, että Pohjois-Savo on kansallisesti ja kansainvälisesti nouseva kasvukeskus. Elinvoimaisella alueella on tutkimus- ja innovaatiotoimintaa sekä monipuolinen elinkeinorakenne. Maakunnassa vaikuttavat useat globaalit markkinajohtajat kuten Keitele Group, FinVector, Genelec ja Andritz, Kuopion alueen kauppakamarin hallituksen puheenjohtaja Petteri Heimonen toteaa.

Investointiselvityksestä tunnistettiin lisäksi potentiaalisia poikkitoimialaisia kasvuaihioita, jotka kytkeytyvät vahvasti alueen osaamiseen. Poikkitoimialaiset kasvun askeleet edellyttävät yritysten, oppilaitosten ja tutkimuslaitosten sekä kuntien yhä syvempää yhteistyötä. Kauppakamari jatkaa tulevana syksynä selvitystyötä aineettoman ympäristön selvityksellä keskittyen maakunnan TKI-valmiuksiin ja -panostuksiin.

– On todella hienoa nähdä, miten elinkeinoelämä uskoo ja investoi alueeseemme. Tämä näkyy selvästi, kun useat eri toimialat investoivat yli miljardi euroa alueellemme. Lisäksi kärkitoimialoilla on merkittävää liiketoimintapotentiaalia, joka houkuttelee tänne varmasti uusia toimijoita sekä osaajia. Uutta kasvua voidaan saada myös toimialarajat ylittävässä yhteistyössä, korostaa Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtaja Kaija Savolainen.

Investointiselvitys toteuttaa Kuopion alueen kauppakamarin Kasvu³-strategiaa, jonka tavoitteena on vahvistaa Pohjois-Savon houkuttelevuutta kansallisena ja kansainvälisenä investointiympäristönä.

Kasvu³-strategia rakentuu kahdesta osasta:

1. Mitattavista kasvutavoitteista, jotka koostuvat yritysten, työpaikkojen, väestön ja investointien määrän kasvattamisesta Pohjois-Savossa.

2. Elinkeinoelämän kasvuvisiosta, joka asettaa tavoitteeksi, että Pohjois-Savo on vuonna 2030 rohkeampi kuin Tampere, kasvavampi kuin Turku, houkuttelevampi kuin Vantaa, innovatiivisempi kuin Espoo, dynaamisempi kuin Oulu ja kestävämpi kuin Helsinki.

Strategian toteuttamisessa kauppakamari keskittyy kolmeen “I”:hin – Ihmisiin, Investointeihin ja Infraan. Kokonaisuudessa kauppakamari vaikuttaa alueen ihmisten osaamiseen ja hyvinvointiin, investointien houkuttelemiseksi alueelle sekä infrastruktuurin kehittämiseen.

Investointikyselyn toteutti kauppakamarin toimeksiannosta konsulttiyritys BearingPoint aikavälillä 16.4.–21.5.2024. Data perustuu julkisiin läheisiin sekä haastatteluihin ja yrityskyselyyn, joihin osallistui yhteensä 128 henkilöä. Investointien tarkastelun aikajänne yltää vuoteen 2035 saakka. Suurin osa investoinneista kuitenkin sijoittuu vuosien 2024–2030 välille.


Lähde: Kuopion alueen kauppakamari

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä