Riihon Majatalo Oy – kokonaisvaltaista hyvinvointia ja maaseudun elämyksiä

Facebook
24.06.2021 | Yrityselämässä tapahtuu

Riihon Majatalo on vuodesta 1993 toiminnassa ollut perheyritys, joka sijaitsee keskellä kauneinta Keski-Suomea. Riihon viehättävä kylä on valittu keskisuomalaiseksi perinnemaisemaksi. Juurevuus näkyy myös Riihon Majatalossa aitona ja lämminhenkisenä tunnelmana. Yli 100-vuotias päärakennus on remontoitu arvokkaasti historiaa vaalien.

Majatalo palvelee suurella sydämellä matkailijoita ja erilaisia ryhmiä.

- Tarjoamme ainutlaatuiset puitteet rentoutua, nauttia ja saada maaseudun elämyksiä. Meillä on aitoa talonpoikaistunnelmaa sekä avarat ja valoisat tilat, joihin on tänä keväänä tehty suuri uudistustyö. Yöpymiseen tarjoamme 12 erilaista huonetta, 1–9 hengelle. Ryhmätiloja on riittävästi sisällä ja ulkona, ruokailemaan mahtuu noin 120 henkilöä kerrallaan. Meillä järjestetään erilaisia tilaisuuksia häistä suvun tai työpaikan pitoihin, sekä leireistä kursseihin. Lämpimästi tervetuloa nauttimaan olostasi maaseudun rauhassa villin luonnon keskellä, sanoo yrittäjä Anna Maria Siljander.

Historiaa ja elämäntyötä

Riihon Majatalon päärakennuksena toimii vuonna 1907 valmistunut Riihon kylän vanha kansakoulu. Anna Maria on kotoisin aivan naapurista ja kertoo Majatalon ja suvun yhteisestä historiasta:

- Kotini oli Riihiahon sukutila, joka on ollut suvullamme vuodesta 1586. Riihiahon maat ovat Majatalon ympärillä. Pappani vanhemmat, Lyydia ja Juho Riihonen, olivat 1900-luvun alussa aktiivisia kansakouluhankkeen eteenpäin viejiä. Lupaa kansakoulun perustamiseen haettiin Keisarilliselta Senaatilta ja niin koulunkäynti alkoi kotini Riihiahon tuvassa vuonna 1903. Nopeasti kävi ilmi, että oppilaita tulvi kouluun sitä tahtia, että tilat kävivät pieniksi. Pappani vanhemmat lahjoittivat tontin koulun paikaksi ja 1907 siihen valmistui kansakoulurakennus, joka nykyisin toimii Majatalon päärakennuksena. Koulua käytiin Riihossa 90 vuotta. Oppilaiden vähetessä koulu lakkautettiin 1993 ja vanhempani Anri ja Tuomo Riihonen ostivat koulun tontteineen ”takaisin kotiin”. Yritystoimintaa tehtiin aluksi maatilan sivuelinkeinona nimellä Riihon leirikeskus. Sukupolvenvaihdoksen yhteydessä myös nimi muutettiin vastaamaan nykyistä toimintaa paremmin.

- Työskentelemme nykyisin puolisoni Mikko Siljanderin kanssa täysipäiväisinä yrittäjinä. Olen ammatiltani pappi ja papin työssä kaikki lähtee ihmisten kohtaamisesta. Myös Majatalolla on kyse ihmisten kohtaamisesta. Jokainen muistaa milloin on tullut kohdatuksi lämpimästi, arvostavasti ja vieraanvaraisesti. Jokainen vierailu on omanlaisensa ja ainutlaatuinen. Kun rakennamme yhdessä vaikkapa kurssia tai juhlaa, tehtävämme on selvittää, mitä vieraat tarvitsevat onnistuneeseen tapahtumaan ja sitten hoitaa asiat niin, että he saavat juuri sen ja vähän ylikin, kertoo Anna Maria Siljander.

Elämyksellisiä palveluita

Riihon Majatalo tarjoaa vieraille aitoa maaseudun vieraanvaraisuutta ja sen palvelutarjonta takaa mieleen jääviä elämyksiä. Vieraiden toivotaan kokevan, että he ovat ennemmin kylässä maalla kuin asiakkaana yrityksessä.

- Ruoka on merkittävässä osassa. Ruokamme on aitoa maalaisruokaa, joka valmistetaan alusta asti omassa keittiössä. Majatalossa leivotaan joka päivä ja ruokapöydässä korostuvat lähiruoka ja itse kerätyt luonnonantimet, kertoo Anna Maria Siljander.

- Majatalossa on erityinen levollinen henki tai tunnelma, jonka monet ihmiset aistivat meille tullessaan. Saamme siitä jatkuvasti palautetta. Se on jotakin, joka puhuttelee kiireen keskeltä tulijoita. Meillä toimivat erityisen hyvin työhyvinvointipäivät, kurssit tai koulutukset, jotka tarvitsevat oman, rauhallisen ympäristön. Meillä on vain yhdet vieraat kerrallaan, jolloin osallistujat saavat koko Majatalon itselleen ja ryhmäytyminen tapahtuu kuin itsestään. Vuokraamme vieraillemme myös pelkät tilat, vaikka omatoimista juhlapyhien viettoa varten. Sijaintimme Keski-Suomessa tuo meille kursseja, leirejä ja sukutapaamisia, joihin saavutaan eri puolilta Suomea.

- Järjestämme aktiviteetteja sekä itse että yhteistyössä yhteistyökumppaneidemme kanssa. Eräopas vie melomaan, ampumaan jousella tai lumikenkäilemään. Kalastusopas löytää parhaat apajat, taikuri ja jonglööri sekä viihdyttävät että opettavat. Kurssien tai työhyvinvointipäivien yhteyteen voi tilata hierojan tai kalevalaisen jäsenkorjaajan. Majatalon vieraat patikoivat usein läheiselle Himmaanhuipulle, jonka upeasta näkötornista avautuvat maisemat yli seutukunnan ja jonka kodassa nautitaan tulella paistettuja räiskäleitä. Leirikouluja varten meillä on valmiiksi rakennetut ohjelmapaketit. Lisäksi autamme järjestämään bussiryhmille ohjelmallisia retkiä Keuruulle ja lähiseudulle, jatkaa Anna Maria Siljander.

Tavoitteellista ja kehityksellistä työtä

- Tavoitteenamme on, että Riihon Majatalossa on toimintaa aktiivisesti joka viikko. Viikonloput ovat melko täynnä kuukausia eteenpäin, mutta väliin mahtuu uusia varauksiakin. Olemme kehittäneet yritystoimintaa vuodesta 2015 ja osallistuneet sinä aikana kuuteen eri yritysryhmään. Tällä hetkellä olemme mukana Keulinkin vetämässä laadunparannushankkeessa sekä Vetovoimaa Keitele-Päijänne matkailuun - hankkeessa. Syksyllä on alkamassa Keulinkin organisoima Matkailuverkosto-hanke.

- Uutena palveluna tarjoamme valokuvausta Majatalon tapahtumien yhteyteen. Mikko Siljander kuvaa aputoiminimellä Valokuvaaja Mikko vaikkapa potrettikuvat kultahääpäivää viettävästä parista tai tyhy-päivässä kuvat työpaikan työntekijäkatalogiin. Majatalon omissa tapahtumissa voi kuvauttaa itsensä Pop up-studiossa esimerkiksi somea varten.

- Ideoimme ja kehitämme myös ohjelmapuolta. Esimerkiksi nyt kesällä järjestämme Majatalon Puutarhajuhlat 3.7. sekä 21.8., joissa on paljon hyvää ruokaa, tunnetut gospel-artistit sekä mahdollisuus jäädä saunomaan, yöpymään ja brunssille. Jatkamme myös kurssien pitämistä ja syksyllä ovat tulossa ainakin Hiljaisuuden retriitti ja Naisten Keidas. Näillä molemmilla tapahtumilla on jo pitkä historia Majatalolla. Kannattaa ottaa meihin yhteyttä, paikkoja on vielä avoinna, toteaa lopuksi Anna Maria Siljander.

www.riihonmajatalo.fi

www.facebook.fi/riihonmajatalo

Artikkeli on julkaistu Keski-Suomen Yritysmaailma -lehdessä 2/2021.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä