Suomalainen lämpöpumppuosaaminen arvostettiin Euroopan kärkeen

Oilonin myyntipäällikkö Heli Liedes, myynti- ja markkinointijohtaja Sami Pekkola ja liiketoimintajohtaja Martti Kukkola vastaanottivat palkinnon Brysselissä syyskuun lopussa.
Oilonin myyntipäällikkö Heli Liedes, myynti- ja markkinointijohtaja Sami Pekkola ja liiketoimintajohtaja Martti Kukkola vastaanottivat palkinnon Brysselissä syyskuun lopussa.
12.10.2022 | Yrityselämässä tapahtuu, Rakentaminen

Energiateknologiayritys Oilon ja energiayhtiö Helen ovat voittaneet yhteistyössä kehittämällään lämpöpumppuratkaisulla arvostetun The Heat Pump Award -palkinnon DecarBuilding -sarjassa. Euroopan lämpöpumppuyhdistyksen (EHPA) jo vuodesta 2011 järjestämässä kilpailussa palkitaan maanosan innovatiivisimpia ja energiatehokkaimpia lämpöpumppuhankkeita. Uuden helsinkiläisen kerrostalon lämmityksessä ja jäähdytyksessä ei päästetä jouleakaan hukkaan.

Voittaneessa projektissa Helsingin Pasilaan rakennettuun kerrostaloon toteutettiin uudenlainen lämpöpumppuratkaisu. Lämpöpumpulla lämmitetään ja jäähdytetään kiinteistö. Lämmönlähteinä on kiinteistön jätevesi, kerrostalossa sijaitsevan ruokakaupan kylmäkoneista ja jäähdytyksestä syntynyt hukkalämpö sekä maalämpö. Lisäksi kun lämpöä syntyy enemmän kuin sitä kiinteistössä kuluu, se toimitetaan kaukolämmöksi Helenin verkkoon.

- Tässä kohteessa jouleakaan energiaa ei mene hukkaan, toteaa liiketoimintajohtaja Martti Kukkola Oilonilta.

Kaksisuuntaisen energiantuotannon ja -käytön yleistyminen on osa kehityskulkua, joka uudistaa kiinteistöjen lämmitystä ja jäähdytystä ilmastoystävällisempään suuntaan.

- Kierrätys on aina järkevää, mutta juuri nyt investoiminen teknologiaan, joka edistää energiatehokkuutta ja hukkalämpöjen hyödyntämistä, on tärkeämpää kuin koskaan, toteaa johtaja Sari Mannonen Helenin Ratkaisut ja tuoteportfolion kehitys -osastolta.

Lämpöpumput ovat tässä merkittävässä roolissa

- Tiellä hiilineutraaliuteen ja energiaomavaraisuuteen tarvitaan monenlaisia keinoja, joista suuritehoiset lämpöpumput ovat yksi parhaista, sanoo Kukkola.

Myös Postipuiston asuinalueen palkitun kiertotalouden hybridiratkaisun sydämenä toimii älykkäästi reagoiva Oilon ChillHeat-lämpöpumppu, joka kykenee operoimaan erilaisilla osateho- ja lämpötila-alueilla.

- Innovatiivisinta on, että erilaisia lämmönlähteitä voidaan hyödyntää eri vuodenaikoina yhdessä optimaalisella ja mahdollisimman hiilineutraalilla tavalla, Kukkola kertoo.

Sari Mannosen mukaan Helsingin Postipuiston tuleva asuinalue asetti uuden standardin uudisrakentamisen energiatehokkuudelle. Helen ja Oilon tarttuivat haasteeseen yhdessä, sillä he ovat tehneet uraauurtavaa yhteistyötä hukkalämmön talteenotossa jo toista vuosikymmentä. Jätevesistä on otettu lämpöä talteen muun muassa Katri Valan maailman suurimassa lämpöpumppulaitoksessa sekä useassa kaupan alan ja kiinteistökohteessa. Palkitussa projektissa hyödyntäminen vietiin kuitenkin vielä pidemmälle.

- Tämä tunnustus on jälleen yksi osoitus siitä, miten yhteistyö teollisuusyritysten tuotekehityksessä ja useampien eri asiakassegmenttejä palvelevien yritysten välillä luo uusia innovaatioita sekä teknologiaa, jolla voimme saavuttaa omavaraisuuden, Mannonen kiittelee.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä