Pyydä tarjous

Tehokkaampi energiankäyttö pienentää yrityksen riskejä ja parantaa toiminnan vastuullisuutta

Jäteveden LTO-laitteisto teollisuuskohteessa.
Jäteveden LTO-laitteisto teollisuuskohteessa.
11.02.2022 | Yrityselämässä tapahtuu, Teollisuus

Energiankulutuksen optimointi ja olemassa olevien energioiden hyödyntäminen ovat välttämättömyys ja tahtotila kaikilla toimialoilla. Energiatehokkuus ja kiertotalous ovat keskeiset hiilineutraaliuden ja energianhallinnan välineet, sillä ne mahdollistavat päästöjen, kustannusten sekä muiden energiaan liittyvien riskien minimoimisen. Finess Energy Oy auttaa yrityksiä saavuttamaan energia- ja ympäristötavoitteensa suunnittelemalla ja toteuttamalla kokonaisvaltaisesti energiatehokkaita järjestelmiä teollisuuteen ja kiinteistöihin. 

– Energiatehokkuus, päästövähennykset sekä vastuullisuus ovat viimeisten kolmen vuoden aikana nousseet ihan eri tavalla tapetille. Olemme järjestelmätoimittaja, joka osaa tunnistaa asiakaskohteissa mahdollisia ongelmia sekä potentiaaleja. Emme ole pelkästään yhden tuotteen myyjä, vaan etsimme osaoptimointien sijaan järkeviä kokonaisuuksia, toimitusjohtaja Juha-Pekka Paavola kuvailee Finess Energyn toimintatapaa.

Apuna energiavirtojen tarkastelussa

Paavola kertoo esimerkin kohteesta, jossa suunnitellaan siirtymistä fossiilisesta lämmitysenergiasta vaikkapa maalämpöön.

– Maalämmölle voisi löytyä investointikustannusten kannalta järkevämpi ratkaisu. Meillä on paljon kokemusta mm. lämmitysten ja jäähdytysten yhdistämisestä. Näkemykseni mukaan kannattaisi aina tutkiva vaihtoehtoja lämmityksen ja jäähdytyksen yhdistämiseen prosessin ja kiinteistön osalta. Lähes aina löytyy parempi vaihtoehto, kun otetaan käyttöön esim. jäähdytyksen hukkalämpöjä. Vaikka suunnittelutoimistot osaavatkin jo huomioida mahdollisuudet useimmissa tapauksissa, välillä edelleenkin törmää siihen, että yksittäisiä hankkeita tehdään pelkästään jäähdytystä silmällä pitäen, vaikka lämmityspuolellakin olisi optimoitavaa.

Finess Energy pyrkii auttamaan asiakkaitaan energiavirtojen tarkastelussa, yli perinteisten prosessi- ja kiinteistörajapintojen. Kyseessä voi olla esimerkiksi tuotantolaitos, joka tuotantoprosessi käyttää tai tuottaa lämpöä.

– Suomen olosuhteissa kiinteistö tarvitsee aina lämmitystä ja usein myös jäähdytystä. Usein nämä kaksi osa-aluetta elävät kuitenkin omaa elämäänsä. Kohteissa on yleensä huomattavasti mahdollisuuksia yhdistää prosessienergiavirrat ja kiinteistön tarpeet. Toimitimme mm. Lindströmin pesulan prosessiin lämmöntalteenottolaitteiston, jota käytetään pesulan jätevesien lämmöntalteenottoon. Nyt siellä on sama lämpöpumppu hoitamassa kiinteistön ilmanvaihdon jäähdytystä kesäaikaan sekä osittaisen ilmanvaihdon lämmityksen talvella. Näitä mahdollisuuksia ei vielä kovin paljon hyödynnetä, vaikka potentiaalia olisi paljon, Paavola harmittelee.

Ostoenergian hintojen nousuun liittyvät riskit pienenevät

– Jos puhutaan lämmöntalteenotto- ja lämpöpumppuratkaisuista, ostoenergian tarve vähenee, jolloin asiakkaan ulosmaksama raha pienenee ostoenergian vähenemisen myötä. Jos ostettava primäärienergia muuttuu fossiilisesta energiasta vihreään sähköön ja kulutus saadaan lisäksi murto-osaan aiemmasta, siinä pienenevät sekä päästöt että kustannukset. Samalla pienenevät riskit, jotka liittyvät energian hinnannousuun. Kun ostettavan energian määrä pienenee kolmasosaan, riski ostoenergian hinnan nousussa muuttuu vastaavassa suhteessa, muistuttaa Paavola.

Paavola mainitsee, että nykytilanteessa fossiilisille energianlähteille on tuskin tulossa helpotuksia verotuksen näkökulmasta, vaikka maailmanmarkkinahinta eläisikin vähän alaspäin.

Vastuullisuudesta takaisinmaksuaikaa tärkeämpi kriteeri

– Tällä hetkellä on havaittavissa huomattava muutos yritysten arvoissa ja strategioissa näiden asioiden suhteen. Muutos on aivan huikea verrattuna 10 vuoden takaiseen, jolloin pääpaino oli hyvin vahvasti takaisinmaksuajassa. Tällä hetkellä yritykset ovat valmiita tekemään investointeja, jotka eivät mahtuisi perinteisten takaisinmaksuaikakriteereiden raameihin, mutta kun mukana on vastuullisuuskomponentteja ja yrityksen imagoon liittyviä arvoja, tehdään huomattavasti pidemmän maksuajan investointeja, Paavola toteaa.

Finess Energyllä on energiakatselmuspalveluita, joissa on tarjolla erilaisia vaihtoehtoja virallisista katselmuksista aina räätälöityihin konsultointeihin. Kun nykytilanteesta tehdään kokonaisvaltainen analyysi, saadaan päätöksentekoon vielä enemmän kättä pidempää.


Finess Energyn ydintiimi: Juha-Pekka Paavola, Juha Seppälä, Anna-Mari Saarinen, Antti Mattila ja Jouko Penttinen.

Kassavirtaneutraalit ja -positiiviset energiatehokkuusinvestoinnit

– Energiakatselmusten lisäksi meillä on tarjolla erilaisia rahoitusmalleja, jotka pitävät sisällään näitä katselmuksia. Esim. ESCO-mallin rahoitus, jossa suunnittelemme energiansäästöratkaisun ja tuomme siihen rahoituksen. Asiakas maksaa investointia saavutettujen säästöjen kautta, jolloin asiakas ei tarvitse ollenkaan omaa investointirahaa. Energiatehokkuusinvestointi on siis kassavirtaneutraali tai -positiivinen.

Paavola kertoo, että tarjolla on myös erilaisia leasing-vaihtoehtoja, jotka voidaan mitoittaa niin, että saavutetut säästöt ovat suurempia kuin leasing-maksut.

– Nämä ovat hyvin käyttökelpoisia vaihtoehtoja, jos halutaan tehdä vastuullisia investointeja nopeasti. ESCO-mallit ja leasing-rahoitukset antavat mahdollisuuden tehdä investointeja samaan aikaan tuotannollisten investointien kanssa. Säästötakuumalleissa myös ostajan riski pienenee, koska meidän intressimme säilyy myös laitteiden takuuajan jälkeen. Autamme yrityksiä myös energiatukiasioissa. Energiansäästöinvestointeihin on saatavissa tukea valtiolta, joiden suhteen autamme asiakkaitamme.

Huolto- ja kunnossapitoratkaisut

– Olemme panostaneet koko ajan enemmän huolto- ja kunnossapitopalveluihin. Lähes kaikissa toimittamissamme järjestelmissä on mukana etävalvonta ja -ohjausjärjestelmät, joiden kautta laitteistoja pystytään valvomaan netin yli, jolloin niitä voidaan myös analysoida ja säätää sitä kautta. Olemme panostaneet vahvasti myös automaatioon.

Paavola antaa loppuun täsmäohjeen energiainvestointia miettiville yrityspäättäjille.

– Jos yritys miettii tällä hetkellä jäähdytyslaitteen hankintaa, kannattaa siihen pyytää vielä yksi näkemys, että voisiko kokonaisuuden toteuttaa vielä fiksummin. Suunnittelutoimistot osaavat jo aika hyvin ottaa huomioon nämä asiat uudisrakennuksissa, mutta yksittäisissä yrityksissä tilanne voi olla vielä toinen. Välttämättä kiinteistöpuolen tekijät eivät mene prosessipuolelle, jonka vuoksi eri vaihtoehdot voivat jäädä tutkimatta. Tässä kohtaa me osaamme auttaa.

www.finess.fi