LinkedinFacebook
Pyydä tarjous

Uuden ajan lämmöntuotanto on hiilineutraalia ja edullista

Calefa Oy:n toimitusjohtaja Petri Vuori
Calefa Oy:n toimitusjohtaja Petri Vuori
23.09.2021 | Yrityselämässä tapahtuu

Calefa Oy toteuttaa energiaratkaisuja kokonaistoimituksina, jotka pohjautuvat teollisuuden hukkalämpöön sekä ympäristön energioihin. Ratkaisut pienentävät CO2-päästöjä sekä ostoenergian tarvetta pysyvästi.

- Kyllä, lämpöenergia voidaan tuottaa ilman polttamista ja kyllä, se voidaan tehdä samalla edullisesti, sanoo Calefa Oy:n toimitusjohtaja Petri Vuori.

- Calefan kehittämä AmbiHeat®-lämpöpumppulaitos on suomalaisen insinöörityön taidonnäyte, joka tuottaa hyvällä hyötysuhteella erittäin korkeita lämpötiloja matalistakin lämmönlähteistä. Järjestelmän sydän on maailman johtavaa lämpöpumpputeknologiaa. Nimensä AmbiHeat® on saanut siitä, miten se mukautuu erilaisiin ympäristöihin hyödyntäen paikallisia saatavilla olevia lämmönlähteitä. Lämmöntuotannossa voidaan hyödyntää ulkoilmaa, vesistön lämpöä, maalämpöä, aurinkoa ja teollisuuden hukkalämpöä.Ajatus on, että uuden ajan lämpöenergia tuotetaan paikallisesti ja CO2-päästövapaasti siellä missä sitä tarvitaan, Vuori selvittää.

Suomalaisten insinöörien vastaus maailman pelastamiseksi

Kokonaan Suomessa tehdasvalmistetut ja testatut Calefa AmbiHeat®-lämpöpumppulaitokset toimitetaan valmiina kokonaisratkaisuna. Lämpölaitoksia on kahdeksaa eri kokoa, 360 kW:sta aina 10 MW:iin asti. Tarjonta siis kattaa lähtien pienistä asuinalueista aina suurempaan teollisuuteen ja kaupunkien energiatarpeisiin saakka.

Vuori kertoo, että modulaariset lämpöpumppulaitokset soveltuvat lämmön ja jäähdytyksen tuotantoon niin energiayhtiöille, teollisuudelle kuin suurille kiinteistöille. Myös erilaisissa ympäristöissä laitoksen modulaarisuus ja erilaiset ulkoverhoilun vaihtoehdot on etu.

- Muun muassa Suur-Savon Sähkö tuottaa Puumalassa kaukolämmön AmbiHeatilla ulkoilman ja auringon energiasta. Orionin Turun tehtaalla aletaan tämän artikkelin julkaisemisen aikoihin hyödyntämään tuotannon hukkalämpöjä ja ulkoilman energiaa neljän hehtaarin tehdaskiinteistöjen lämmittämisessä, Vuori kertoo ja jatkaa:

- Kingspanin tehdasrakennukset Paraisilla lämpiävät AmbiHeatin myötä tuotannon hukkalämmöillä sekä energiakaivoihin varastoidulla energialla. Tuotannon ulkopuolisia aikoja varten hukkalämpö varastoidaan maan uumeniin energiakenttään. Se sisältää kymmenen kappaletta kolmesataa metriä syvää energiakaivoa. Energiakentän on toteuttanut Calefan kanssa yhteistyössä Paraisilla päämajaansa pitävä Saariston Kaivonporaus Oy.

AmbiHeat®-lämpöpumppulaitos korvaa Kingspanillä aikaisemman lämmitysöljyn käytön kokonaisuudessaan ja Kingspanin Paraisten tehdas on siis lämmityksen osalta jatkossa täysin hiilineutraali.

- Ympäristön ei tarvitse mukautua lämmöntuotantoon, vaan lämmöntuotanto mukautuu ympäristöön. Lämmöntuotannon ohessa voidaan tuottaa jäähdytys kaukokylmäverkkoon tai teollisuudelle. Myös energian varastointi on mahdollinen. AmbiHeat® on suunniteltu Suomen olosuhteisiin. Tämä on myös vientituote. Kun ympäristön energiaa hyödyntävän lämpöpumppujärjestelmän saa Suomen olosuhteissa kannattavaksi, soveltuu se kaikkialle muuallekin, missä lämmöntuotantoa tarvitaan, Vuori selvittää.

Osaaminen takaa projektin onnistuneen läpiviennin joustavasti ja tehokkaasti

Calefa on toimittanut vuodesta 2013 alkaen noin 150 hukkalämpöön sekä ympäristön energiaan pohjautuvaan lämmitysjärjestelmää. Asiakkaiden tarpeisiin räätälöityjä hukka- ja ympäristön energian hyödyntämisratkaisuita tehdään kokonaisvaltaisena palveluna avaimet käteen -periaatteella.

- Hoidamme tarvekartoituksen, kannattavuusselvityksen, järjestelmä- ja laitesuunnittelun, projektoinnin, hankinnat, valmistuksen, asennuksen, käyttöönoton, koulutuksen ja jälkihoidon. Tukipalvelut ovat saatavilla aina laitteiston elinkaaren loppuun saakka.

- Tiivis yhteistyö alan johtavien valmistajien ja asiantuntijoiden kanssa auttaa meitä löytämään asiakkaan tarpeisiin parhaiten soveltuvat, kustannustehokkaat ratkaisut.

Vuori kertoo, että Calefan toiminta perustuu pitkään ja monipuoliseen kokemukseen energiatehokkuutta edistävien ratkaisujen toimittamisesta eri teollisuudenaloille, energiayhtiöille sekä suurille kiinteistöille.

Runosmäen asuinalue siirtyy edulliseen ja päästöttömään energiaan

Energia- ja lämpöyhtiöille Calefa tarjoaa uusiutuvaan CO2-vapaaseen energiatuotantoon perustuvia lämpölaitoksia. Viime aikaisista merkittävistä referenssikohteista Petri Vuori mainitsee aluelämpölaitoksen Runosmäen Lämpö Oy:lle. Vuonna 2022 valmistuva ulkoilman energiaa hyödyntävä kolmen megawatin lämpöpumppulaitos on Suomen suurin.

- Turun toisiksi suurimmalla asuinalueella lämpö tullaan jatkossa tuottamaan ulkoilman energiaa hyödyntäen hiilineutraalisti. Edullinen energianhinta ja CO2-vapaa energiantuotanto heijastuvat suoraan alueen arvostukseen.

- Ilmastoasiat ja CO2-päästöjen pudottaminen ovat maailmanlaajuisesti suuri tavoite. Runosmäen Lämpö näyttää etujoukoissa mallia koko maailmalle, miten se tehdään, Petri Vuori toteaa tyytyväisenä.

Artikkeli on julkaistu Turun seudun Yritysmaailma -lehdessä 3/2021.