Pyydä tarjous

Vältä lomallelähtöpaniikki – 5 vinkkiä parempaan loman aloitukseen

Digipalvelut
13.06.2022 | Yrityselämässä tapahtuu

Lomallelähtöpaniikki on monille tuttu. Viimeisinä päivinä ennen kesälomaa työtahti kiihtyy, stressi kasvaa ja paniikki valtaa helposti mielen. Auntien asiantuntija Hanna-Kaisa Raninen antaa viisi vinkkiä, joiden avulla lomalle lähtö sujuu entistä hallitummin ja palautuminen talven rasituksista alkaa sujuvammin.

Kaiken ei tarvitse olla valmista loman alkaessa

Moni tuntee painetta saada mahdollisimman paljon aikaiseksi ennen kesäloman alkamista. On ymmärrettävää, ettei keskeneräisiä töitä haluta jättää päivystävän työkaverin tai kesäharjoittelijoiden harteille. Osa aikarajoista voi kuitenkin olla itse asetettuja, joten niitä voi myös itse lähteä purkamaan.

– Olisi hyvä luopua ajatuksesta, että kaiken täytyy tulla valmiiksi ennen lomaa. Jotkut mieltävät, että loma tuntuu ansaitulta vasta, kun on sen alkaessa hyvin väsynyt. Nämä ajatukset johtavat helposti hektiseen työtahtiin ennen lomaa ja siihen, että loman alku kuluu valtavasta väsymyksestä toipumiseen. Tällöin työstä irrottautumiseen ja virkistäytymiseen jää vähemmän aikaa, hyvinvointiasiantuntija Hanna-Kaisa Raninen sanoo.

Kesäloman tuoma yhtäjaksoinen, pidempi palautumisjakso on Ranisen mukaan tärkeä terveyden ja työssä jaksamisen kannalta.

Aloita lähdön suunnittelu hyvissä ajoin

– Jos loma on heinäkuussa, lomalle lähtöä tulisi valmistella jo hyvissä ajoin kesäkuussa. Ettei kävisi niin, että lyö viimeisenä päivänä hanskat tiskiin ja asiat jäävät kesken, jolloin työasiat pyörivät mielessä pidempään. Valmisteluun liittyy työtehtävien jakaminen ryhmiin sen mukaan, missä vaiheessa niiden olisi hyvä olla loman alkaessa, Raninen neuvoo.

Osa töistä voi olla mahdollista saada valmiiksi ennen lomaa. Toiset tehtävät siirtyvät sijaiselle, jos lomittaja on käytettävissä. Kolmas paketti sisältää töitä, jotka on hyvä hoitaa ennen lomaa sellaiseen pisteeseen, etteivät ne jää vaivaamaan mieltä. Neljännet voivat jäädä kokonaan loman jälkeiseen aikaan. Näistä kaikista voi tehdä oman to do -listan.

– Kaikissa töissä tällainen paketointi ei ole mahdollista, mutta jos on, siihen on hyvä paneutua hyvissä ajoin, Raninen ehdottaa.

Neuvottele töiden jakamisesta

Jos loman lähestyessä näyttää siltä, etteivät kaikki välttämättömät työtehtävät valmistu kohtuullisessa työajassa ennen lomaa, Raninen suosittelee keskustelua esihenkilön kanssa. Esihenkilön tehtäviin kuuluu ottaa kantaa töiden tärkeysjärjestykseen ja auttaa tarvittaessa niiden delegoinnissa tai siirtämisessä. Jos kysymys on asiakkaalle tehtävästä työstä, sille voi olla mahdollista neuvotella lisäaikaa. Jos töitä siirtyy sijaiselle tai kesätyöntekijälle, on varattava aikaa sijaisen ohjeistamiseen.

Valmistele paluu jo ennen lomaa

On palauttavan loman merkki, jos töihin palatessa on vaikea muistaa, mistä pitäisi aloittaa. Raninen neuvoo kirjaamaan ensimmäiset työt ja muut muistettavat jo ennen lomaa muistilapulle tai vihkoon, joka jää odottamaan työpöydälle. Näin ne eivät kuormita mieltä loman aikana.

– Lomaltapaluuseen pätee käänteisesti sama kuin lomalle lähtöön. Viimeiset päivät ennen lomaa ja ensimmäiset päivät sen jälkeen olisi hyvä jättää tavallista väljemmiksi, jotta yllättäville asioille ja sopeutumiselle jää aikaa. Lomavastaajan viestissä voi luvata vastaavansa sähköposteihin esimerkiksi kahden viikon sisällä lomalta paluusta. Kaikkea ei tarvitse luvata hoitaa heti, hän kannustaa.

Järjestä loman alkuun jotakin palauttavaa

Ranisen mukaan on tavallista, että työasiat pyörivät päässä vielä loman alkupäivinä. Se ei ole vaarallista, mutta palautumisen kannalta on hyvä, jos ajatukset onnistuu vähitellen siirtämään muualle.

– Tätä on hyvä miettiä jo ennen lomaa: mikä minua auttaa irrottautumaan? Mitä juuri nyt kaipaan ja tarvitsen? Moni ratkaisee asian vaihtamalla maisemaa, mutta lomatunnelmaan voi päästä muillakin tavoin, kuten tapaamalla ystäviä tai syventymällä dekkaripinoon, hän sanoo.

Sama loma ei sovi kaikille. Riippuu muun muassa kuormituksen tasosta, minä verran toimintaa ja tapahtumia lomalla kaipaa. Yhdestä Raninen kuitenkin varoittaa: lomasta, jonka aikana täytetään vain toisten odotuksia. Alkavana kesänä tapahtumia riittää joka sormelle, joten on tärkeää osata sanoa ei myös kivoille asioille, jos niitä on liikaa.

Lähde ja lisätietoja: Auntie Solutions Oy

Muita uutisia