Vieremän kunnanjohtaja Mika Suomalainen: "Kasvun aika koittamassa ja merkittävä määrä investointeja jo suunnitteilla"

Kerttu ja Iivo Niskanen ovat tuoneet hiihdoillaan hienosti iloa ja näkyvyyttä Vieremälle ja Pohjois-Savolle. Menestys on otettu ilolla vastaan. Einarin puistossa järjestettäviä mitalijuhlia odotetaan innolla. Hiihtäjien tarina antaa uskoa pienempien kuntien asukkaille ja yrityksille. Kun uskoo unelmiinsa ja ei lakkaa yrittämästä, voi myös Ylä-Savosta ponnistaa maailman huipulle. Kuvalähde: Ponsse Oyj
Kerttu ja Iivo Niskanen ovat tuoneet hiihdoillaan hienosti iloa ja näkyvyyttä Vieremälle ja Pohjois-Savolle. Menestys on otettu ilolla vastaan. Einarin puistossa järjestettäviä mitalijuhlia odotetaan innolla. Hiihtäjien tarina antaa uskoa pienempien kuntien asukkaille ja yrityksille. Kun uskoo unelmiinsa ja ei lakkaa yrittämästä, voi myös Ylä-Savosta ponnistaa maailman huipulle. Kuvalähde: Ponsse Oyj
18.02.2022 | Yrityselämässä tapahtuu

Vieremä on noin neljäntuhannen asukkaan vetovoimainen, vireä ja yrittäjämyönteinen kunta Pohjois-Savossa. Vieremälle on muodostunut vahva metalliteollisuuden keskittymä. Lisäksi kunta on maidon ja lihan suurtuottaja. Pienenä maaseutukuntana Vieremä on turvallinen paikka asua ja elää. Lisäksi yhteisöllisyys näkyy arjessa monin tavoin. Tehdään yhdessä -ajattelu elää kunnassa vahvana tänäkin päivänä.

Vieremän kunnanjohtaja Mika Suomalainen kertoo, että Vieremällä on viime vuosina ollut varsin vireä meininki.

- Vieremän työpaikkaomavaraisuus on perinteisesti ollut korkea ja tällä hetkellä työpaikkaomavaraisuus on 137. Työpaikoista 82 prosenttia on yksityisellä sektorilla, joten yritykset ovat kunnalle erittäin tärkeitä. Vieremällä on yli tuhat teollista työpaikkaa. Maatalouden työllistävä vaikutus on kunnassa erittäin merkittävä. Vieremä lähettää maailmalle noin 38 miljoonaa litraa maitoa ja paljon laadukasta lihaa. Kunta tekee parhaansa, että edellytykset perustuotannolle ja jalostukselle ovat hyvät ja palvelut pelaavat, Suomalainen toteaa.

Positiivinen vire kantaa koronakriisin keskellä

- Koronakriisi on vaikuttanut toimintaan ja mielialoihin myös Vieremän seudulla. Voin kuitenkin ilolla todeta, että kunnan vahva elinkeinorakenne ja erinomaisen hyvä yhteishenki ovat kantaneet vieremäläiset tämän vaikean ajan yli. Elinkeinoelämän puolella on pärjätty kohtalaisen hyvin niin perustuotannon kuin jalostuksen ja palveluidenkin osalta, Suomalainen toteaa ja jatkaa:

- Näyttää vahvasti siltä, että kasvun aika on koittamassa ja merkittävä määrä investointeja onkin jo suunnitteilla.

Kunnalla merkittävä rooli yritysten onnistumisen edellytysten luomisessa

Viime vuosina Vieremällä on löydetty keinoja edistää palveluyritysten yhteistyötä sekä yritysten ja kunnan yhteismarkkinointia. Suomalainen sanoo, että yritysten toimintaedellytyksiä vahvistetaan investoinneilla ja kehittämishankkeilla.

- Kunta haluaa omalta osaltaan auttaa yrityksiään toipumaan koronaiskusta ja meillä on kiinnitetty erityistä huomiota palveluyritysten toimintakykyyn. Kunnassa toteutettiin koronakriisistä nousevien yritysten kehittämishanke yhdessä Ylä-Savon Veturin kanssa. Hankkeessa muodostettiin pysyvänä käytäntönä kunnan ja yritysten yhteinen palvelu- ja markkinointiryhmä. Kunnan ja palveluyritysten yhteistyö on tiivistynyt ja kunta koetaan aidosti yhteistyökumppanina. Se on ollut innostava ja hyvä prosessi ja saanut erittäin positiivista palautetta.

- Lisäksi meillä on meneillään toinen, HYVÄ-Hanke, Hyvinvoiva Vieremä, jonka hankekoordinaattorina toimii Joona Hynynen. Hankkeen tarkoituksena on edistää Vieremällä työssä käyvien ja työikäisten vieremäläisten fyysistä-, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia. Tähän liittyen järjestetään maksutonta toimintaa muun muassa laji- ja harrastuskokeilujen, valmennuksen, luentojen ja tapahtumien muodossa. Hankkeen toimenpiteiden kautta ihmisten kykyä päästä, pysyä ja toimia työmarkkinoilla saadaan parannettua. Hanke alkoi elokuussa-2020 ja kestää heinäkuulle-2023 saakka, Suomalainen selvittää.

Biokaasun hyödyntäminen uusi tapa toimia

Suomalainen kertoo, että Vieremän kunta on käynnistänyt uraauurtavan hankkeen, jossa luodaan paikallinen tuotanto ja kysyntä biokaasulle.

- Kunta rakentaa maataloustuottajien kanssa kumppanuusverkoston, joka ryhtyy tuottamaan biokaasua. Lisäksi kaukolämmön tuotannon varavoimana toimiva öljy korvataan nestemäisen biokaasun käytöllä. Tavoitteena on tarjota biokaasua myös liikenteen ja teollisuuden käyttöön. Hanke on laitteiston osalta kilpailutusvaiheessa, joten asiassa on päästy konkretiaan.

Suomalaisen mielestä biokaasun hyödyntäminen on uusi tapa toimia, jossa maatalouden, teollisuuden, liikenteen ja asumisen tarpeet yhdistyvät konkreettisesti biokaasulla tuotettavan energian kautta.

- Bioenergian ja biokaasun ympärille on luotavissa uutta yritystoimintaa. Tarkoituksena on luoda paikalliset markkinat biokaasulle ja sitä kautta innovaatiokierre lähtee liikkeelle. Uskon, että voimme nousta edelläkävijäksi tässä asiassa, Suomalainen vakuuttaa. Biokaasukulttuurin muodostuminen voi houkutella alueelle myös isomman mittakaavan nestemäisen biokaasun tuotantoa. Tähän on hyvät edellytykset, koska Vieremän on yksi tiiviimmistä maatalousalueista Pohjois-Savossa, Suomalainen toteaa.

Kunta toimii osana elinvoimapalveluiden tiimiä

- Meillä on edelleen tarjota asukkaillemme, nykyisille ja tuleville, hyvät peruspalvelut, monipuoliset vapaa ajanviettomahdollisuudet sekä monimuotoinen luonto ja kulttuuriympäristö. Tärkeää on myös, että yritysten tarpeet otetaan huomioon yksilöllisesti ja joustavasti esimerkiksi kaavoitus- ja tila-asioissa.

- Vieremän ja koko Ylä-Savon seutukunnan tulevaisuus näyttää hyvältä. Kärkiyrityksemme ovat näyttäneet, että Pohjois-Savosta voi ponkaista maailmalle, jos tuote on kunnossa ja tahtoa riittää. Koronakriisin myötä etätyöt ja väljä asuminen lähellä luontoa ovat monen työntekijän uusi tavoitetila. Tänä vuonna Vieremälle valmistuu uusia vuokra-asuntoja. Kotimaan matkailu ja mökkeily ovat kovassa nosteessa. Vieremäläisillä on hyvä syy katsoa tulevaisuuteen luottavaisesti, kunnanjohtaja Mika Suomalainen toteaa tyytyväisenä.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä