Pyydä tarjous

Viisi päivää kisastartteja – ampumahiihdon maailmancup avataan Suomessa

Ampumapenkalle johtava, cup-kiertueen jyrkimpänä pidetty seinänousu on Kontiolahden kisojen maamerkki. Kuvassa Tero Seppälä maaliskuussa 2022. Kuva: Nordic Focus
Ampumapenkalle johtava, cup-kiertueen jyrkimpänä pidetty seinänousu on Kontiolahden kisojen maamerkki. Kuvassa Tero Seppälä maaliskuussa 2022. Kuva: Nordic Focus
28.10.2022 | Yrityselämässä tapahtuu

Ampumahiihdon maailmancup-kiertue tuo maailman parhaat ampumahiihtäjät marraskuun lopulla Suomeen ja Kontiolahdelle 29.11.–4.12.2022. Viime talven tulosparannukset virittävät ampumahiihdon suomalaisodotuksia heti kauden avaavaan kotikisaan. Kisaviikon ohjelmassa on kahdeksan starttia tiistaista sunnuntaihin. Tarjolla on koko setti pikakilpailuista takaa-ajoon, normaalikilpailuun sekä viesteihin.

Tapahtuman johtaja Sami Leinonen Kontiolahden Urheilijat ry:stä kuvaa kauden avauskilpailua ja koko kautta suomalaisittain poikkeuksellisen kiinnostavaksi.

– Viime talvi oli suomalaisten joukkuemenestyksellä mitattuna parasta koko 2000-luvun aikana. Toiveet ovat korkealla, että nousuvire jatkuu nyt alkavallakin kaudella. Huomio kohdistuu myös toukokuussa aloittaneen uuden päävalmentajan Erik Kulstadin työhön, Leinonen sanoo.

Ennen Suomen maajoukkueen pestiä Kulstad työskenteli kolme vuotta Kiinan valmennusryhmässä yhdessä lajin suurten nimien Ole Einar Björndalenin ja Daria Domratshevan työparina.

– Maajoukkueella on nuori ja motivoitunut valmentajakaksikko. On hyvin mielenkiintoista nähdä, millaiseen iskuun maajoukkue uudessa tilanteessa yltää, sanoo Leinonen ja viittaa Kulstadin parina työskentelevään Aku Moilaseen, joka on ollut osa maajoukkueen valmennustiimiä kahden edelliskauden ajan.

VIP-lippuihin kuuluu ruokailu VIP-teltassa. Kuva: Piia Kinnunen

Palvelut palaavat

Järjestelyjen osalta suurimmat muutokset liittyvät yleisöpalveluihin.

Viime maaliskuun maailmancupiin yleisöteltta ei koronarajoitusten purkamiseen jälkeen vielä ennättänyt, mutta syksyn tapahtumaan palveluja rakennetaan täydellä laajuudella.

– Parin vuoden tauon jälkeen olemme päässeet valmistelemaan yleisökuljetuksia, yleisötelttaa ja muitakin palveluja ilman rajoitteita. Edessä on paluu normaaliin niin pääkatsomon, latukatsomon kuin VIP-lippujen osalta, Leinonen sanoo.

Kisatori tarjoaa muun muassa ruokaa ja tapahtumatuotteita.

Kauden avaus jännittää

Kauden ensimmäisissä kilpailuissa on odotettavissa normaalia enemmän sähköistä tunnelmaa.

– Joukkueet kokoontuvat nyt ensimmäistä kertaa kesäkauden jälkeen. Avauskisa tuo jonkin verran urheilijoiden ajankäyttöön vaikuttavaa ylimääräistä työtä kuten välinetarkastuksia sekä valokuvauksia koko loppukautta varten.

Suurinta latausta nähdään Leinosen mukaan ladulla, kun urheilijat pääsevät ensimmäistä kertaa pitkän harjoituskauden jälkeen ottamaan mittaa toisistaan.

– Heillä on takana kymmeniä vuosia ja kymmeniä tuhansia tunteja harjoittelua sekä isoja henkilökohtaisia panoksia. Jokainen urheilija haluaa menestyä, ja etenkin paikan päällä kisaa seuraavalle yleisölle mukana eläminen urheilijan menestyksessä tai pettymyksissä on sitä parasta penkkiurheilua.

Koronatauon jälkeen maaliskuussa katsomaan päässyt yleisö sai kiitokset äänekkäästä kannustuksesta. Kuva: Esa Kinnunen

60 000 kuutiota lunta

Maailmancupin avaustapahtuman järjestäminen nimenomaan Suomessa juontaa juuriaan lumivarmuuteen.

Suomessakaan ei voida laskea sen varaan, että luonnonlunta olisi marras-joulukuussa riittävästi kansainvälisten kisojen järjestämiseen.

Ratkaisu kauden avaustapahtumaan löytyy edelliskauden keinolumesta, jota on Kontiolahden stadionilla varastoitu noin 60 000 kuutiota.

– Kisojen tärkeimpiä tavoitteita on turvata urheilijoille tasapuoliset olosuhteet. Edellisenä talvena tykitetyn lumivaraston avulla se onnistuu, Leinonen sanoo.

Sinivalkoinen tunnelma näkyy maailmancupin avauksessa pitkin viikkoa, kun startteja on tiistaista sunnuntaihin.


Suomen miehillä lisäpaikka

Viime kauden menestyksen pohjalta Suomen miesten maajoukkueessa on uutta kuhinaa. Tutun neljän urheilijapaikan sijaan miesten maajoukkueessa on viisi urheilijaa.

Kesäkaudella Suomen miesten maajoukkueen urheilijat olivat Olli Hiidensalo, Heikki Laitinen, Jaakko Ranta, Tero Seppälä sekä alle 22-vuotiaiden sarjassa MM-kisoissa ja EM-kisoissa yhteensä kolme hopeaa viime kaudella tuonut Otto Invenius.


Kisamaskotit Nelly ja Nalle.

Ampumahiihdon maailmancup Kontiolahdella 29.11.–4.12.2022

  • Pikakilpailut, takaa-ajot, normaalikilpailut sekä viestit tiistaista sunnuntaihin
  • Lippuja pääkatsomoon, latukatsomoon ja VIP-katsomoon
  • VIP-asiakkailla käytössä erillinen pysäköinti, katsomo sekä teltta, jonka buffet ja muut palvelut ovat käytössä teltan koko aukiolon ajan.
  • Päiväkohtainen ohjelma ja hinnat: kontiolahtibiathlon.com