Yrittäjät kaipaavat kannustimia

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen. Kuva: Jetro Stavén
Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen. Kuva: Jetro Stavén
30.05.2024 | Yrityselämässä tapahtuu

Valtaosa yrittäjistä katsoo, ettei Suomessa ole riittävästi kannustimia kasvattaa yritystä, kertoo tuore Yrittäjägallup. Jopa 70 prosenttia tuoreen Yrittäjägallupin vastaajista kokee, että yrittäjällä ei ole Suomessa riittävästi kannustimia kasvattaa yritystä. Vain 14 prosenttia yrittäjistä näkee, että kannustimia on riittävästi.

– Viesti on selvä: meillä on valtavasti tehtävää, jotta yrittäjillä olisi enemmän kannustimia kasvattaa yrityksiään. Kasvun kannustimien lisääminen on tärkeää, koska kasvava yritys työllistää ja investoi. Pitää muistaa, että Suomen kasvu syntyy suomalaisten yritysten kasvun kautta, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen sanoo.

– Kasvun käynnistämiseen ei ole olemassa yksittäistä hopealuotia. Rytminmuutosta tarvitaan usealla alueella, jotta Suomi toimisi laajasti houkuttelevana alustana yritysten investoinneille ja kasvulle. Suomen on lisättävä houkuttelevuuttaan niin yrittäjäriskin ottamiseen ja omistajuuteen kuin yritysten investointeihin ja ihmisten työllistämiseenkin, Salminen jatkaa.

Keinoja yritysten kasvattamiseen

Huhtikuun Yrittäjägallupin mukaan eniten kasvun kannustimia kaivataan teollisuudessa ja 5–9 henkeä työllistävissä yrityksissä.

Tyytyväisimpiä kasvun kannustimiin ollaan rakentamisessa ja pääkaupunkiseudun yrittäjien parissa.

Yrittäjät näkevät paljon keinoja vahvistaa kannustimia yritysten kasvattamiseen. Suosituimpia ovat palkkaamista helpottava työlainsäädäntö, yrittäjyyden arvostus, paikallisen sopimisen lisääminen, työvoiman laatu ja yhteisöverotus.

Paljon mainintoja saavat myös työvoiman saatavuus, yritysrahoitus, osinkoverotus, epäonnistumisen hyväksyminen ja uuden alun helpottaminen.

Yli kymmenen henkeä työllistävissä nostetaan erityisesti palkkaamista helpottavaa säätelyä ja paikallista sopimista.

Osinkoverotuksen kannustettava riskinottoon

Teollisuudessa nousevat muita toimialoja enemmän esille osinko- ja yhteisöverotus, työvoiman saatavuus sekä rahoitusasiat. Osinkoverotus on merkittävästi tärkeämpi kasvun kannustin miesyrittäjillä kuin naisyrittäjillä. Verotuksen merkitys kokonaisuudessaan kasvaa yleensä yrityskoon kasvaessa.

Yrittäjägallupiin vastasi 3.–15. huhtikuuta 1 076 mikro- ja pk-yritysten edustajaa. Vastaajista 44 prosenttia oli yksinyrittäjiä.


Tekstilähde: Suomen Yrittäjät

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia