YSAOn infra-alan koulutus Ylämyllyllä on yrityslähtöistä ja laadukasta

Muoviputkien hitsausta YSAOlla.
Muoviputkien hitsausta YSAOlla.
27.03.2024 | Yrityselämässä tapahtuu, Koulutus ja opiskelu

Ylä-Savon ammattiopisto YSAO kouluttaa Liperin Ylämyllyllä aikuisopiskelijoista infra-alan ammattilaisia. Koulutettavat ovat pääasiassa alan yritysten henkilöstöä sekä yrityksiin koulutettavia työnhakijoita tai alanvaihtajia.

Verkostorakentajan ammattitutkinto

Maarakennusalan ammattitutkinto verkostorakentamiseen (150 osp, 250 €/hlö) sisältää tutkinnon osina käsillä tehtävät maarakennustyöt, putkilinjojen rakentamisen, muoviputkien hitsauksen sekä talouden ja työympäristön hallinnan.

Teoriajakso kestää tammikuusta maaliskuuhun. Teoriajaksoa seuraa keväästä lähtien työssäoppimisjakso yrityksessä.

– Teoriajakso on etäopetusta Itslearning-oppimisympäristössä, kertoo opettaja Peter Torn.

– Verkkoympäristössä on paljon oleellista aineistoa lomakkeista lähtien. Myös infraRYL-palvelu sisältyy koulutuksen hintaan, sekä tarvittavat lyhytkorttikoulutukset

Muoviputkien hitsaukseen YSAOlla on Kiwa Inspectan auditoima kouluttajapätevyys. Vastaava on vain viidellä muulla toimijalla Suomessa.

– YSAO järjestää 4-päiväisiä muoviputken hitsaus- ja asennuskoulutuksia ympäri Suomen, kannattaa seurata tarjontaamme, vinkkaa opettaja Jarmo Vänttinen.

Koneenkuljettajan ammattitutkinto

Maarakennusalan ammattitutkintoon koneenkuljettajille (150 osp, 250 €/hlö) voi ottaa valinnaisena C- ja CE-korttikorotukset.

Koulutuksessa voi suorittaa myös Traficomin edellyttämän kuljetusalan ammattipätevyyden jatkokoulutuksen (35 tuntia) tai perustason ammattipätevyyskoulutuksen (140 tuntia).

– Kaikki tarvittavat lyhytkorttikoulutukset kuuluvat molempiin ammattitutkintoihin, samoin verkostorakentajilla muoviputkien hitsauspätevyys, Jarmo Vänttinen huomauttaa.

– Kaikki muut, paitsi vesityökortti- ja tulityökorttikoulutus ja muoviputkien hitsauspätevyys voidaan hoitaa etänä. Meillä myös yrittäjät voivat osallistua lyhytkorttikoulutuksiin opiskelijoiden ohella, Peter Torn lisää.

Maarakennusalan erikoisammattitutkinto

Ammattitutkintojen ohella YSAO tarjoaa myös maarakennusalan erikoisammattitutkintoa (180 osp, 250 €/hlö), johon kuuluu syventäviä ja työnjohdollisia osia.

Em. ammattitutkinnot ja erikoisammattitutkinto toteutetaan oppisopimuskoulutuksena tai yrittäjän oppisopimuskoulutuksena.

YSAOn koulutusten vuosirytmi sopii hyvin infrayritysten sesonkeihin ja tukee samalla opiskelijoiden sitoutumista. Myös etäopiskelun ajasta ja paikasta riippumaton osallistumismahdollisuus madaltaa kynnystä opintojen suorittamiseen.

Työnjohtajakoulutus

Infra-alan työnjohtajakoulutus (teoriajakson kesto 65 pv, 250 €) vahvistaa yrittäjyyttä ja työnjohdollista osaamista.

Peter Torn kertoo, että työnjohtajakoulutusta on Ylämyllyllä toteutettu ja hiottu huipputasoiseksi jo seitsemän vuoden ajan.

– Kehitämme koulutusta jatkuvasti lisää. Uutena osa-alueena lukuvuodelle 2024–25 on mukaan mahdollisesti tulossa ratarakentaminen ja siihen liittyen pätevyyskoulutuksena rataturvakortti.

Haku seuraavaan infra-alan työnjohtajakoulutukseen avautuu toukokuussa 2024. Opiskelupaikkoja on 20. Koulutuksen teoriajakso sijoittuu ajalle 9.12.2024–21.3.2025, jonka jälkeen on työssäoppimisjakso.

– Koulutus on erittäin edullinen, vain 250 €/hlö, Torn korostaa.

YSAO järjestää työnjohtajakoulutusta myös ELY-keskuksen tilaamana RekryKoulutuksena (132 pv) ja TäsmäKoulutuksena (65 pv).

RekryKoulutuksella yritys saa uusia, ammattitaitoisia työntekijöitä. RekryKoulutuksen kokonaiskustannuksista ELY-keskus rahoittaa 70 %. Koulutus suunnitellaan yrityksen tarpeisiin. Koulutettavat saavat koulutuksen ajalta työttömyysetuutta.

TäsmäKoulutus puolestaan on yrityksessä jo työskentelevien työntekijöiden osaamisen päivittämistä muutostilanteissa. TäsmäKoulutuksen kokonaishinnasta ELY-keskuksen maksuosuus on 70–50 %.

Arvostettua koulutusta

YSAO saa koulutuksistaan erinomaista palautetta sekä opiskelijoilta että yrityksiltä.

– Esimerkiksi viimeisimmästä teoriajaksosta arvosanan keskiarvo oli 4,5/5. Eniten arvostetaan koulutuksen käytännönläheisyyttä. Koulutukset ovat huolella suunniteltuja ja ennakoituja, Peter Torn sanoo.

– Räätälöimme koulutusten sisältöjä yhdessä yrittäjien kanssa. Toivottavasti voimme tuoda heille uusia ideoita ja näkökulmia. Monissa tapauksissa voidaan puhua jo vakiintuneista kumppanuuksista yritysten kanssa. He luottavat toimintaamme, kertoo puolestaan Jarmo Vänttinen.

– Hyödynnämme myös yritysten ja muiden keskeisten toimijoiden asiantuntijuutta opetuksessa.

YSAOn infra-alan opettajat Peter Torn, Kimmo Kukkonen ja Jarmo Vänttinen.

Palkkatukea oppisopimusopiskelijalle

Peter Torn muistuttaa, että palkkatuki on yrityksille oivallinen mahdollisuus, joka kannattaa hyödyntää. Palkkatuen tarkoituksena on edistää työnhakijan työllistymistä sinä aikana, kun hänen ammatillisessa osaamisessaan olevia puutteita korjataan koulutuksella.

– Jos oppisopimusopiskelijasta tulee uusi työntekijä yritykseen, ja jos hän on ennen opiskelujen aloittamista ollut työtön työnhakija, niin TE-toimistosta on mahdollista hakea palkkatukea koko opiskelun ajaksi. Palkkatuen määrä on tällä hetkellä 50 % palkkamenoista.

At Ylamylly since 1999

Infra-alan koulutusta YSAOlla on Ylämyllyn ohella myös Iisalmessa ja Siilinjärvellä. Alan opiskelijoita on tällä hetkellä yhteensä 220.

– Infra-alassa on mukavasti vetovoimaa. Palkkaus on hyvällä tasolla, työ on monipuolista, ja digiteknologiaa ja automaatiota hyödynnetään paljon. Töiden ympärivuotisuuttakin pyritään edistämään, Torn ja Vänttinen kuvailevat.

YSAO kouluttaa laadukkaasti ja vaikuttavasti.

– Pienenä yksikkönä pystymme reagoimaan ketterästi. Parhaimmillaan saamme oppisopimuspaperit sähköisesti allekirjoitettavaksi yritykselle ja opiskelijalle yhden päivän aikana.

– Huolellista jälkeä tekevät infra-alan ammattilaiset ovat kullanarvoisia verorahojen kestävän käytön, rakennetun ympäristön toimivuuden ja huoltovarmuuden kannalta.

ysao.fi/meista/liperi/

Opettaja Peter Torn, 0400 792 825, [email protected]


YSAOn uusi opettaja on monipuolinen ammattilainen

Uutena opettajana YSAOn infra-alan koulutuksessa aloitti tammikuussa 2024 Kimmo Kukkonen.

– Kymmenkunta vuotta olen työskennellyt maarakentamisen alalla. Olin työmaapäällikkönä ja viimeksi myyntipäällikkönä kivi- ja maa-ainesten parissa. Varhaisempaa kokemusta minulla on talorakennusalalta, myynnistä ja materiaalihallinnosta.

– Maakunnan yrityskenttä on käynyt tutuksi. Olen näiltä seuduilta kotoisin, ihan tuosta lammen takaa, Kukkonen osoittaa.

Kimmo Kukkonen ryhtyy opettamaan sekä verkostorakentamista että työnjohtoa.

– Tarkoituksena on seuraavaksi suorittaa opettajan pedagoginen pätevyys.

Jarmo Vänttisen mukaan Kimmon markkinointiosaamisellekin on käyttöä.

– Aikuiskoulutuksen tarjoajana emme ole mukana yhteishaussa, vaan markkinoimme itse omia koulutuksiamme, ja koulutuksemme ovat jatkuvassa haussa.

Peter Torn mainitsee, että nykyaika edellyttää opettajiltakin ajan tasalla pysymistä.

– Koskaan ei ole täysinoppinut. Päivitämme opetussuunnitelmia, aineistoja ja välineistöä jatkuvasti. Esimerkiksi hiilijalanjälkilaskelmat ja materiaalien uusiokäyttö ovat asioita, joiden huomioimista tilaajat vaativat jo nyt.

– Yksi tärkeä ulottuvuus on digitalisaatio. Urakoimaan ei nykyisin pääse ilman työkoneen 3D-ohjausta ja sen osaamista. Myös mittausosaamista ja dokumentaatiokykyä tarvitaan.

Huomionosoitus työnantajalta

YSAOn aktiivinen ja yrityslähtöinen ote sai tunnustusta joulukuussa 2023, kun pitkän linjan infraopettaja Peter Torn sai Ylä-Savon koulutuskuntayhtymän hallinnoiman Ylä-Savon talousaluerahaston myöntämän 1000 euron huomionosoituksen yhtenä neljästä palkitusta.

Perusteluissa kerrotaan Peter Tornin tekemän työn johtaneen osaltaan siihen, että YSAO on nyt yksi Suomen johtavista maarakennusalan koulutusorganisaatioista.

– Työnantajalta tullut tunnustus oli yllätys. Olen siitä kiitollinen, mutta yhdessähän me olemme asioita vieneet eteenpäin.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä