Elektroniikkateollisuudessa tarvitaan tarkkuutta ja huolellisuutta

Facebook
23.11.2023 | Koulutus ja opiskelu

Jotwire Oy:n tuotantoinsinööri Mika Nissinen on hankkinut ensin ammatillisen koulutuksen, sitten korkeakoulututkinnon.

– Suoritin ammattikoulussa tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkinnon, eli valmistuin ICT-asentajaksi. Siitä jatkoin vielä vuoden verran ammatillisia opintoja sähköasentajaksi.

– Suoraan ammattikoulusta siirryin opiskelemaan Karelia-ammattikorkeakouluun vuonna 2015. Neljän vuoden kuluttua valmistuin tieto- ja viestintätekniikan insinööriksi.

Tietotekniikka ja elektroniikka ovat olleet Mikan kiinnostuksen kohteita jo pienestä pitäen, joten niihin liittyviin ammatteihin hakeutuminen oli hänen mukaansa selvä asia.

– Siinä kävi vielä niin, että pidin peruskoulun jälkeen välivuoden, kun en ensimmäisellä yrittämällä päässyt haluamaani ammatilliseen koulutukseen. Suhtauduin kuitenkin luottavaisesti mahdollisuuksiini ja vuoden kuluttua sain opiskelupaikan.

– Ensimmäistä opiskelupaikkaa miettiessä saattaa olla paineita lähteä kavereiden mukana jollekin alalle, tai valita vaihtoehto, jonka kautta on luvassa hyväpalkkainen ammatti, joka ei oikeasti kiinnosta. Kannattaa kuitenkin pitää kiinni omasta kiinnostuksen kohteesta, Mika kannustaa.

Mika Nissinen

Tuotantoinsinööri huolehtii prosessien sujuvuudesta

Jotwirelle Mika tuli ensimmäisen kerran amk-opiskelujen loppupuolella suorittamaan puolen vuoden harjoittelujaksoa.

– Jo siinä vaiheessa minulle tarjottiin Jotwirelta työpaikkaa. Otin tarjouksen vastaan. Aloitin kokoonpanotöissä, ja pikkuhiljaa tulivat kuvaan mukaan tuotetestaukset, koneiden käyttö ja muutkin työtehtävät. Vuoden 2023 helmikuusta olen työskennellyt tuotantoinsinöörinä.

Tuotantoinsinööri vastaa tuotantoprosessin suunnittelusta, hallinnoinnista ja optimoinnista.

– Huolehdin siitä, että tuotanto ylipäätään sujuu, ja että ohjeet ovat oikeat. Jos ilmenee ongelmia, tehtäväni on löytää niihin ratkaisu. Dokumenttien läpikäyntiä on paljon. Tuotannon ohjeistukset ja rakenteiden tiedot viedään järjestelmiin, jotta tuotannossa osataan käyttää oikeita komponentteja. Asiakasdokumentit muutetaan sellaiseen muotoon, että ne voidaan toimittaa omalle ostolle.

Työtään Mika kuvailee kertomalla, että siinä tuntee olevansa merkittävä osa kokonaisuutta, jonka tuloksena tulee asiakkaalle valmistuvia tuotteita ja lopulta tyytyväinen asiakas.

– Työtehtävät ovat aidosti kiinnostavia ja vaihtelevia.

Lisäksi Mika korostaa työyhteisön suurta merkitystä työssä viihtymisen kannalta.

– Meillä on täällä aivan huippuporukka.

Tulevaisuus näyttää lupaavalta

Mika Nissisen mukaan Jotwire on joustava ja kannustava työnantaja.

– Jotwirella voi edetä työuralla oman halukkuuden ja osaamisen mukaan. Työympäristö on erittäin nykyaikainen ja turvallisuus huomioidaan tarkasti.

Millaisia suunnitelmia Mikalla itsellään on työuran suhteen?

– No, olen vielä tuore tuotantoinsinööri, vajaan vuoden siinä tehtävässä ollut, mutta haaveita pitää aina olla. Kyllä minua kiinnostaa päästä uralla eteenpäin.

– Elektroniikka-alan tulevaisuus näyttää positiiviselta. Työntekijöitä tarvitaan meillä ja muissakin yrityksissä. Tuskin elektroniikan tarve maailmasta katoaa, pikemminkin päinvastoin.

Alalla tarvitaan huolellisuutta ja kärsivällisyyttä, olipa kyseessä kokoonpano tai tuotantoinsinöörin työ.

– Kokoonpanossa komponentit ovat pienikokoisia ja toistoja on paljon. Samalla tavalla tarkkuutta vaaditaan vaikkapa dokumentoinnissa. Jos parikin numeroa komponentin yksilöintitiedoissa on väärin, se onkin jo ihan eri komponentti.


Jotwire on elektroniikan ja sähköisten järjestelmien vahva sopimusvalmistaja

Jotwire Oy tekee johdinsarjoja, elektroniikkaa sekä asennusvalmiita järjestelmäkokoonpanoja. Jotwiren asiakkaita ovat kotimaiset ja kansainväliset ajoneuvo-, elektroniikka-, koneenrakennus- ja sähköteollisuuden yritykset.

Elektroniikkatuotannon ytimessä on huippuluokan pintaliitosladontalinja. Jotwire kykenee tekemään automaattiladontaa smt-komponenteille nopeasti ja tarkasti usean ladontakoneen yhteistyöllä.

Sähköiset järjestelmät sisältävät tuotteita aina yksinkertaisesta johdinsarjasta laajoihin keskuksiin tai ohjauspaneeleihin, jotka voivat sisältää satoja johtimia sekä älykkäitä komponentteja. Kokoonpanovaiheessa Jotwire käyttää sähköistä dokumentaatiojärjestelmää, jonka avulla vaativatkin vaiheet onnistuvat virheettömästi.

Moderni tehdas valmistui Kontiolahden Lehmoon vuonna 2019, ja tehdasta laajennettiin v. 2022. Henkilöstöä Lehmossa on 175. Virossa toimii kaksi tytäryhtiötä. Jotwire Oy on osa Ouneva Groupia

– Tuotantotehtävien osalta pääosa henkilöstöstä on kokoonpanotöissä. Lisäksi on mm. tuotteiden testaajia, leikkuukoneiden käyttäjiä, pintaliitoskomponenttien ladontalinjan käyttäjiä ja varastotyöntekijöitä. Tarvitsemme monenlaisia osaajia, kertoo Jotwiren tehtaanjohtaja Kari Mäki.

Jotwire Oy

  • Perustettu 1987
  • Liikevaihto 34,2 milj. € (2022)

www.ounevagroup.fi/yhtiot/jotwire-oy/

Ouneva Group

  • Perustettu 1972
  • Liikevaihto 131 milj. €
  • 10 tehdasta
  • 710 työntekijää
  • 40+ suoraa vientimaata
  • Konserniin kuuluvat:
    • Alsiva Oy (alumiinin ja sinkin painevalu)
    • Electro-Hill Oü (elektroniikan sopimusvalmistus)
    • Eswire Oü (elektroniikan ja johdinsarjojen kokoonpano)
    • Jotwire Oy (elektroniikan ja sähköisten järjestelmien sopimusvalmistus)
    • Ouneva Oy (sähköliitoskomponenttien ja ohutlevymekaniikan valmistus)
    • Top Speed Oy (pulverimaalaus)
    • Valukumpu Oy (ruiskuvalu ja muoviosien sopimusvalmistus)
    • Ase Utra Oy (aseiden äänenvaimentimien valmistus)

www.ounevagroup.fi

LinkedIn | Instagram | Facebook | YouTube

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia