Kaivosteollisuudesta kansainvälinen työpaikka luonnossa liikkujalle

Kuva: Jukka Brusila
Kuva: Jukka Brusila
28.11.2023 | Koulutus ja opiskelu

Raaka-aineisiin liittyvä omavaraisuus, huoltovarmuus ja puhtaampaan energiaan siirtyminen tarvitsevat rinnalleen suomalaista kaivosteollisuutta. Juuri nyt kaivosteollisuuden rooli on tärkeämpi kuin koskaan aiemmin ja sen merkitys on kasvanut viime vuosina. Raaka-aineita tarvitaan mm. akkuarvoketjuihin ja ylipäänsä teollisuuden sähköistymiseen.

Kaivosteollisuuden suora työllistävä vaikutus on Suomessa merkittävä, ja työpaikkoja on paljon myös kaivosteollisuutta palvelevissa arvoketjuissa. Suomalaista huippuosaamista alan tutkimukseen, malminetsintään, kaivostoimintaan ja kaivosteknologiaan liittyen arvostetaan myös suuresti maailmalla.

Nykyisen elintasomme ylläpito ja kehittäminen tarvitsee kaivosteollisuutta

Lähes kaikki ympärillämme näkyvä, ihmisen rakentama, on vaatinut louhittuja raaka-aineita. Niin kauan kuin nykyisestä elintasosta halutaan pitää kiinni, raaka-aineita tullaan tarvitsemaan yhä enemmän mm. yhteiskunnan kiihtyvän sähköistymisen seurauksena. Pelkät kiertotaloustoimet eivät tule riittämään, koska kierrätettäviä materiaaleja ei ole tarpeeksi. Kiertotalous ei vielä yksinään riitä tyydyttämään teollisuuden raaka-ainetarpeita.

– Kaivostoimialalle tarvitaan nyt kipeästi uusia tekijöitä ja osaajia. Mikä olisikaan parempi tapa päästä vaikuttamaan alan kehitykseen ja toimintatapoihin, kuin työskentelemällä siellä, Kaivosteollisuus ry:n vastuullisuuden ja viestinnän asiantuntija Linda Smids toteaa.

Suomalainen kaivostoimiala toimii vastuullisesti

Suomalaisen kaivostoiminnan vaatimustaso määritellään kansallisessa ja EU-lainsäädännössä. Lainsäädäntö on tiukentunut ja yksityiskohtaistunut huomattavan paljon viime vuosina.

– Viranomaisten, tutkimuksen ja toiminnanharjoittajien osaamistaso on mennyt huikeasti eteenpäin Suomessa. Viranomaiskenttä tekee yhteistyötä sekä valtakunnallisesti että kansainvälisesti, Kaivosteollisuus ry:n toiminnanjohtaja Pekka Suomela toteaa.

Muiden teollisuuden toimialojen mukaisesti myös kaivosteollisuuden yritykset tarvitsevat maa-alueita toimintansa harjoittamiseen. Uusia kaivoksia avataan Suomessa arviolta 2–3 kappaletta 10 vuodessa.

Suomela nostaa esille asian, jossa yhteiskunta tarvitsee ja kuluttaa kaivoksista louhittavia metalleja yhä kiihtyvällä tahdilla, mutta samalla ympäristölupaehtojen vaatimustasoja tiukennetaan.

– Paikallisesti kaivoshankkeet koetaan toisinaan epämieluisiksi, koska geologia määrittelee kaivoksen paikan eikä sille voida etsiä sopivaa paikkaa samalla tavalla kuin useissa muissa teollisissa hankkeissa. Suomalaisten ympäristöviranomaisten osaaminen, valvonta, lupavaatimukset sekä kaivosyhtiöiden oma tietämys ympäristörakenteista on kehittynyt. Nämä asiat ovat hyvällä tasolla, verrattuna vaikkapa Ruotsiin – puhumattakaan siitä, jos mennään Euroopan ulkopuolelle. Siksi Suomalaista ympäristöasiantuntijuutta arvostetaan myös maailmalla.

Kuva: Jukka Brusila

Kaivannaisala tarjoaa töitä useiden eri ammattialojen edustajille

Kaivosteollisuudessa puhuttiin aiemmin työvoimapulasta lähinnä insinööripuolella, mutta nyt pulaa on muillakin toiminnan sektoreilla. Tarvetta on mm. sähkö- ja automaatiopuolen sekä ympäristöalan ammattilaisista. Kaivosten sijainti kaukana kasvukeskuksista asettaa lisähaasteita sopivien tekijöiden löytämiseen.

– Kaivannaisalalle tarvitaan nyt teollisuus- ja tehdasympäristöihin tottunutta väkeä, olipa kyseessä ammattitutkinnon suorittanut osaaja tai korkeakoulutasoinen insinööri, geologi tai ympäristötieteilijä. Kun talous lähtee seuraavan kerran isoilla kierroksilla eteenpäin, kaivataan näiden alojen osaajia todella kipeästi, Suomela painottaa.

Kaivosyhtiöiden palveluksessa työskentelee monen eri alueen erikoisosaajia, kuten juristeja, laborantteja, rahoituksen ammattilaisia, kunnossapidon ammattilaisia, koneiden ja laitteiden prosessihenkilökuntaa sekä IT-osaajia monissa eri tehtävässä. Kaivosten toimenkuvat on Suomelan mukaan hyvin monipuolisia ja kaivokset ovat nykyaikaisia työpaikkoja.

– On hyvä pohtia, haluammeko että meille tulevat raaka-aineet tuodaan Venäjältä ja Kiinasta, jolloin olemme myös riippuvaisia näistä, vai olisiko järkevämpää tuottaa jokin osa tarvittavista raaka-aineista Euroopassa ja Suomessa.

Kaivosteollisuudessa on mahdollista päästä vaikuttamaan toimialan vastuullisuuteen ja olla osa alan kehittämistä kohti ympäristöystävällisempiä toimintatapoja ja ratkaisuja.

– Kiertotalous tarjoaa teeman, jonka puitteissa voidaan kehittää toimintatapoja ja resurssitehokuutta. Kuinka toiminnan ympäristöjalanjälkeä saadaan pienennettyä. Tällä toimialalla pääsee konkreettisesti osaksi tulevaisuuden ratkaisuja. Yrityksillä on valtavan suuri rooli maailmanlaajuisen muutoksen edistämisessä, Smids painottaa.

Varma työpaikka ja hyvä ansiotaso

Suomela listaa alan motivaattoreihin kohtuullisen varmat työpaikat sekä hyvän ansiotason. Kaivosteollisuudessa maksetaan hieman teollisuuden palkkamediaania parempaa palkkaa, koska kaivokset sijaitsevat syrjässä isoista asutuskeskuksista. Palkka ei ole kuitenkaan ainoa motivaattori.

– Esim. Sotkamon työttömyysprosentti on nyt haastatteluhetkellä 4,3 % ja kunnan muuttoliike on positiivista. Sotkamon kunta rakentaa uusia asuntoja ja siellä on monelta osin paljon nuorekkaampi ilme kuin useissa muissa suomalaisissa kunnissa.

Sotkamossa toimii kolme kaivosta: Terrafame, Elementis Minerals ja Sotkamo Silver. Nämä kolme toimijaa ovat Suomelan mukaan mahdollistaneet kunnan jatkuvan palvelutason paranemisen ja kunnan talouden positiivisen kehittymisen.

– Korkea työpaikkaomavaraisuusaste luo positiivista ajattelua ja itsevarmuutta tekemiseen. Sotkamossa on aktiivista dynamiikkaa ja tutkimusta. Vuokatissa voi hiihtää kesät ja talvet. Alueen muutkin matkailufasiliteetit ovat todella hyvät ja tekemistä riittää vapaa-ajalla.

Kaivosteollisuus tarjoaa kansainvälisen työympäristön

Smidsin mukaan kansainvälisyys on yksi hyvä syy hakeutua kaivannaisalalle.

Työssä voi oppia, edetä ja löytää omia polkujaan, mutta monet yhtiöt mahdollistavat myös työvaihdot toisessa maassa.

– Työvaihdot voivat liittyä kollegoiden uusiin teknologioihin kouluttamiseen tai vaikkapa tuotantoyksiköiden käyttöönottoon. Kansainvälisiä mahdollisuuksia on todella paljon ja suomalaista osaamista arvostetaan ulkomailla – Suomessa voi kouluttautua alan huippuosaajaksi.

Alalle on monia eri koulutuspolkuja

Yksi vaihtoehto alalle kouluttautumiseen on kaivosalalle spesialisoitunut ammatillinen koulutus tai yleinen prosessikoulutus. Lisäksi vaihtoehtoina on erilaisia AMK-, yliopisto -korkeakoulupolkuja.

– Esim. geologin tai geofyysikon opinnot ovat hyvin tyypillinen opintopolku meidän alalle, mutta myös ympäristötekniikka ja -tieteet, prosessi ja kunnossapito sekä näiden johtotehtävät kuuluvat yleisimpiin suuntautumisvaihtoehtoihin, Smids kertoo.

Miten alaan pääsee käytännössä tutustumaan?

Turvallisuussyistä ja perehdyttämisen intensiivisyydestä johtuen, kaivoksille ei pääse työskentelemään alle 18-vuotiaana.

– Suurin osa hankkii ensimmäisen kokemuksensa kesätöiden ja työharjoittelun kautta, kun ollaan jo 18-vuotiaita. Tämä on tietenkin harmillista nuorten koulutusalavalintaa ajatellen. Kaikki kaivokset järjestävät avointen ovien päiviä, joten jos koulusta otetaan yhteyttä, että kaivoksen toimintaan halutaan tulla tutustumaan, se järjestyy aivan varmasti. Lisäksi on olemassa erilaisia virtuaaliesittelyitä, mikä ei ole toki yhtään sama kuin aidon ympäristön näkeminen, Suomela listaa mahdollisuuksia tutustumiseen.

Kaivosala työllistää nyt ja tulevaisuudessa

– Useimpien meidän isompien kaivosten elinkaaret ovat 20–40 vuotta, mutta osa on ollut jo 100 vuotta toiminnassa. Kaivosalan työurat ovat nykypäivän mittapuulla todella pitkiä.

Kaivosteollisuudessa on mahdollista kouluttautua ja mahdollista vaihtaa toimipaikan sisällä vaihtaa uusiin tehtäviin. Yhtiön sisälläkin voi halutessaan lähteä työskentelemään vaikka Suomen ulkopuolelle. Jos on halua ottaa vastuuta ja kehittyä, siihen kannustetaan ja siihen löytyy myös kohtuullisen hyviä ratkaisuja, Suomela toteaa.

Smids mainitsee, että kaivosalalle voi työllistyä erityisesti teknisiä aloja opiskelemalla. Tuolle samalle osaamiselle on kysyntää muillakin toimialoilla, joten opintojen kautta ei tarvitse lukittautua jollekin tietylle teollisuuden sektorille loppuelämäkseen.

Sopiva työpaikka luonnossa liikkujille

– Jos tykkää työskennellä ulkona, kaivosteollisuus tarjoaa tähän oivan mahdollisuuden. Kaivokset sijaitsevat myös hyvin usein sellaisella seudulla, että harrastukset kuten laskettelu, luontoliikunta sekä metsästys ja kalastus ovat mahdollisia, Suomela kertoo.

www.kaivosteollisuus.fi | X

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia