Kansainvälinen teknologiakonserni hakee tulevaisuuden tekijöitä

Facebook
02.12.2021 | Koulutus ja opiskelu

ANDRITZ Savonlinna Works Oy valmistaa monenlaisia laitteita sellu- ja paperiteollisuuden tarpeisiin. Suurin osa tuotteista liittyy sellun pesuun ja keittoon, erilaisten jakeiden lajitteluun sekä valkolipeälaitosten prosesseihin. Valmiit lopputuotteet ovat todella isoja ja suurimmat niistä painavat kasattuina lähes 200 000 kiloa.

Valmiita tuotteita viedään ympäri maailman, erityisesti Etelä-Amerikkaan, mutta myös Pohjois-Amerikkaan, Aasiaan, Eurooppaan sekä Venäjälle. Selluteollisuudessa on ollut jo pitkään hyvä kysyntä, johtuen sellun käytön lisääntymisestä sekä uusista käyttökohteista. Sellusta haetaan tiettyjen tuotteiden osalta korvaajaa mm. öljypohjaiselle muoville. Tästä syystä laitteita valmistavat ja huoltavat yritykset tulevat olemaan todennäköisesti työllistettyjä myös tulevaisuudessa.

– Kyseessä on vahvasti kehittyvä ala, joten metalliteknologian ja metallialan osaamista tarvitaan täällä varmasti jatkossakin, ANDRITZ Savonlinna Worksin valmistuspäällikkö Jarmo Nuopponen toteaa.

Opiskelijoille hyvä työllistymisväylä

ANDRITZ Savonlinna Works tarjoaa koneasennustekniikan, CNC-koneistuksen ja hitsauksen sekä 3D-tulostuksen ja robotiikan opiskelijoille hyvän työllistymisväylän harjoittelun sekä kesätöiden kautta. Yritykseen kaivataan uusia tekijöitä, joiden on mahdollista kehittyä töitä tekemällä oman alansa huipulle. Halutessaan potentiaalin omaavilla tekijöillä on mahdollista edetä urallaan aina työnjohtotehtäviin saakka. Työntekijöitä rohkaistaan hakeutumaan ulkomailla tapahtuviin asennusprojekteihin, joita on käynnissä jatkuvasti ympäri maailman.

– Ammattikoulun aikana ja sen jälkeen meillä on mahdollista erikoistua konepajaympäristössä tapahtuviin asentajatehtäviin tai kokonaisuudessaan asiakkaan luona tapahtuviin asennuksiin tai sekamuotoisesti molempiin. Hybridimalleissa suurin osa työajasta ollaan täällä konepajalla ja aina tarvittaessa käydään maailmalla erilaisilla asennus- tai huoltokomennuksilla, Nuopponen esittelee.

Työympäristössä hyödynnetään yhä enemmän tietotekniikkaa

– Meillä on käytössämme nykyaikaiset ohjelmat, joten kaikki data liikkuu nykyisin digitaalisesti, valmistuspiirustuksia ja ohjeistuksia myöten. Työssä hyödynnetään myös VR-teknologiaa ja virtuaalilaseja. Niitä käytetään sekä konepajalla että loppuasennuskohteissa. VR-lasit alkavat olla jo päivittäinen työkalu lähes kaikissa asennuskohteissa, Nuopponen toteaa.

VR-teknologiaa hyödynnetään ANDRITZ Savonlinna Worksillä mm. yhteydenpidossa ja ohjeistuksessa.

Nuopponen mainitsee, että kaikilla asennuskohteissa operoivilla asentajilla on käytössään viimeisintä tekniikkaa edustavat tabletit ja kannettavat sekä tietoliikenneyhteydet, joten tiedon välittäminen on todella nopeaa joka puolelta maailmaa.

– Nuorten osaajien tietotekniikkataidot ovat hyvällä tasolla, joten heille käynnissä oleva digitalisaatio on ollut hieno mahdollisuus näyttää osaamistaan.

Tekijät valmennetaan ulkomaankomennuksiin

– Meillä ei tarvitse hypätä kerralla syvään päätyyn, sillä ensin perehdytetään laitteistoihin ja töihin täällä tehtaalla, jonka jälkeen perehdytykseen tuodaan mukaan vähitellen prosessiosaamista. Tekijöille on tarjolla asennusvalvojakoulutuksia, joissa opetellaan erilaisia toimintatapoja eri maanosissa. Kun osaamista alkaa karttua, seuraavassa vaiheessa lähdetään ryhmän mukana ulkomaan asennuskohteisiin. Ulkomaankomennuksille pääsyn edellytyksenä on riittävä englannin kielen taito.

Nuopponen kertoo, että ANDRITZ Savonlinna Worksin asennustehtävät jakautuvat pitkäaikaisiin sekä lyhytaikaisiin komennuksiin.

– Pidemmät komennukset liittyvät pääasiassa sellutehdasprojekteihin niiden rakennusvaiheessa. Niissä viedään meidän rakentamat laitteet paikan päälle, asennetaan ne paikoilleen ja huolehditaan niistä aina laitoksen käynnistämiseen saakka. Tällaiset komennukset voivat kestää puolesta vuodesta puoleentoista vuoteen. Lyhyemmät komennukset liittyvät pääasiassa kunnossapitoon ja laiteuusintoihin ja kestävät viikosta kolmeen viikkoon.

Nuopponen kertoo, että pidemmillä komennuksilla ollaan käytännössä koko projektin valmistumisen vaatima aika, lukuun ottamatta lakisääteisiä lomia, joiden aikana on toki mahdollista käydä Suomessa.

Harjoittelu- ja oppisopimusmahdollisuuksia tarjolla

ANDRITZ Savonlinna Works tekee aktiivista yhteistyötä paikallisen SAMIedun ammattiopiston kanssa.

– Viilaamme parasta aikaa uutta sopimusta heidän kanssaan. Pyrimme siihen, että meillä on nuoria osaajia harjoittelussa jo näiden ensimmäisenä opiskeluvuonna. Eri vuosikursseilla opiskelijat pääsevät tekemään kykyjensä kasvaessa yhä vaativampia töitä. Valmennamme nuoria opiskelun ohessa meillä tapahtuviin työtehtäviin, jotta he olisivat valmistuessaan mahdollisimman valmiita työntekijöitä. SAMIedun kautta meille valmistuu vuosittain 3–5 uutta työntekijää. Työllistämme opiskelijoista ne, joilla on eniten potentiaalia ja jotka palvelevat parhaiten meidän tarpeitamme, Nuopponen toteaa.

Erityisen kova tarve on koneasennuksen sekä CNC-koneistuksen osaajista, mutta tarvetta on myös robotiikan, hitsaamisen sekä 3D-tulostuksen puolella.

Haluaisitko matkustaa ympäri maailmaa?

– Yksi tärkeä etu meidän töissä on matkustusmahdollisuus. Samalla päästään näkemään toimintakenttää laajemmin, ja henkilöiden kokonaisuudenhallintataidot kehittyvät.

Siitä saadaan tärkeää oppia, kun meillä valmistettu laite asennetaan loppuasiakkaan kohteeseen ja päästään näkemään sen merkitys isossa prosessissa.

Nuopponen mainitsee, että monet nuoret tykkäävät matkustamisesta.

– Ulkomaankomennukset eivät ole pelkkää työtä, vaan vapaat pyörivät normaalisti, jolloin päästään tutustumaan myös paikalliseen kulttuuriin sekä elämänmenoon.

Hyvät mahdollisuudet uralla etenemiseen

Nuopponen mainitsee, että monet asentajat ovat edenneet urallaan aina toimihenkilötehtäviin saakka.

– Kun tekijällä on intohimoa, osaamista ja tavoitteellisuutta, päästään mukaan projekteihin ja sitä kautta lopulta toimihenkilötehtäviin. Urapolun kehittämistä ei meillä jarrutella, vaan pikemminkin rohkaistaan siihen. Uralla eteneminen onnistuu meillä hyvin, mikäli näemme henkilössä sopivaa potentiaalia. Meillä on tälläkin hetkellä toistakymmentä asentajaa, jotka ovat edenneet toimihenkilötehtäviin. Asennuskohteissa käyminen madaltaa kynnystä toimihenkilötasolle siirtymiseen.

Ulkomaankomennukset ovat kannattavia Nuopposen mukaan myös työntekijän oman talouden näkökulmasta. Tässä merkittävää roolia näyttelevät ulkomaanpäivärahat sekä komennusten ajalle päivitetyt työsopimukset.

– Itse olen tehnyt pitkän urapolun Savonlinna Worksillä. Olen lähtenyt itsekin liikkeelle asentajasta ja edennyt siitä nykyiseen toimeeni valmistuspäällikkönä.

Kesätöitä aktiivisille opiskelijoille

– Kun SAMIedun ammattiopiston opiskelijat käyvät meillä harjoittelemassa opintojakson aikana, me myös usein palkkaamme heitä kesätöihin. Jatkuvuutta tuodaan sitäkin kautta henkilöille, että opintojen välillä päästään myös palkkatöihin.

Tehtaalla tehtäviin asentajan töihin kuuluu Nuopposen mukaan paljon muutakin kuin laitteen purkamista ja kasaamista.

– Työhön sisältyy lisäksi paljon mittauksia, raporttien tekemistä, valokuvausta, tietoteknistä työtä sekä tuotekehitystä, joten asentajan työ on todella monipuolista täällä pajallakin.

Kansainvälisen konsernin mahdollisuudet

ANDRITZ Savonlinna Works Oy kuuluu maailmanlaajuiseen ANDRITZ-konserniin, joka työllistää laajasti Suomessa ja ulkomaillakin. Tästä syystä kansainvälistyminen on täysin mahdollista myös ANDRITZ Savonlinna Worksin palveluksessa. ANDRITZin pääkonttori sijaitsee Itävallassa. Konsernilla on erilaisia valmistusyksiköitä maailmanlaajuisesti yli 200 ja se toimittaa tuotteita ympäri maailman. Kansainvälistä työskentelyä mahdollistavat mm. tuotteiden käyntiinajo- ja asiantuntijatehtävät.

www.andritz.com/savonlinnaworks

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä