Leevi tähtää monipuoliseksi huippuosaajaksi Premetecillä

Leevi Luukkonen
Leevi Luukkonen
27.11.2023 | Koulutus ja opiskelu

Leevi Luukkonen valmistuu oppisopimuksella koneistajaksi Riveriasta joulukuussa 2023. Hän aloitti kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon opinnot peruskoulun jälkeen vuonna 2021.

– Metalliala oli minulle ykkösvaihtoehto. Tykkään saada asioita aikaiseksi omin käsin. Kotonakin tulee tehtyä kaikenlaista, minulla on talli ja muut välineet. Itse tekeminen on kiinnostanut pienestä pitäen, aluksi puusta, myöhemmin metallista. Kakkosvaihtoehtona minulla oli sähkö- ja automaatioala.

Oppisopimuskoulutus on ollut Leeville sopiva ratkaisu.

– Siinä on se hyvä puoli, että kun siirtyy työelämään, ei tarvitse mennä tyhjin käsin, vaan kokemusta on jo kertynyt.

Leevin mukaan oppisopimus sopii sellaisille henkilöille, jotka pystyvät sitoutumaan ennalta sovittuun aikatauluun ja rytmiin.

– Pitää olla motivaatiota ja halua työskennellä.

Iso plussa oppisopimuksessa on sekin, että koulutuksen ajalta saa palkkaa. Aloittaessaan Premetecillä Leevi oli 16-vuotias. Ammatin opiskelemisen ja palkan ansaitsemisen yhdistäminen on ollut Leevin mielestä hienoa.

– Ei ole tarvinnut viikkorahaa vanhemmilta kysyä, naurahtaa Leevi.

Yrityksen kannalta oppisopimus on oivallinen tapa pitää kiinni ”hyvästä tyypistä”, joka halutaan yrityksen vakituiseksi työntekijäksi valmistumisen jälkeen.

– Lähtökohta työuralle on hyvä, kun olen työskennellyt Premetecillä puolisentoista vuotta. Yritys tuntee minut ja minä yrityksen.

Ensimmäisen kerran Leevi tuli Premetecille keväällä 2022 harjoittelujaksolle.

– Siinä vaiheessa opintoja piti päättää, meneekö hitsaajaksi vai koneistajaksi. Olin opettajille vinkannut, että koneistajan ammatti kiinnostaisi ehkä enemmän. Opettajat tarjosivat Premetecillä ollutta koneistajan harjoittelupaikkaa. Päätin kokeilla sitä ja unohdin hitsaajan uran. Tulin tänne harjoitteluun katsomaan, että mikä on meininki, ja sillä tiellä olen edelleen. Kesän 2022 olin Premetecillä kesätöissä ja siitä lähtien olen ollut täällä oppisopimuksella.

CNC-koneistajan tehtävät vaihtelevat työvuorojen välillä ja työvuoron aikanakin sen mukaan, mikä projekti on meneillään.

– Jos on uusi ajo, koneelle tehdään sitä varten ohjelma. Välillä voidaan vaihtaa asetusta. Kun ajo on ajettu, vaihdetaan työkalut, kiinnitykset ja niin edelleen. Ajamista pitää seurata, työstetyt kappaleet täytyy mitata ja tarkistaa sekä vaihtaa uudet kappaleet työstettäväksi. Vaihtelevuus tekee työstä mielenkiintoista.

– Jos yhdellä koneella on menossa pitkä ajo, joka ei vaadi jatkuvaa seuraamista, voi koneistaja käyttää samaan aikaan toistakin konetta, joskus jopa kolmatta.

Leevi Luukkonen kertoo, että työvuoron kesken on hyvä yhteishenki.

– Porukka on tiivis. Toisen vuoron kanssa pääsee rupattelemaan vuoronvaihdon aikana ja käymään tilannetta läpi.

Leevillä on edessä varusmiespalvelukseen meno tammikuussa 2024. Sen jälkeen hänellä on tarkoitus palata Premetecille ja mahdollisesti myöhemmin opiskella lisää.

– Ainakin haluaisin osata käyttää mahdollisimman montaa meillä olevaa laitetta ja mahdollisimman hyvin.

Leevi Luukkonen arvelee, että työmahdollisuudet eivät metallialalta katoa mihinkään tulevaisuudessakaan.

– Vaikka automaatio yleistyy, jonkun täytyy aina ohjelmoida kone, valvoa sen työtä ja tarkistaa työn jälki. Muutamassa vuodessa asiat tuskin tulevat hirveästi muuttumaan, joten metalliala on turvallinen valinta.

Leevi kannustaa hakeutumaan sille alalle, joka oikeasti kiinnostaa.

– Jos löytyy motivaatiota ja työllistymisen halua, niin metalliala on erinomainen vaihtoehto.

www.premetec.fi | LinkedIn | Facebook

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia