Monien mahdollisuuksien Phillips-Medisize

Facebook
17.12.2020 | Koulutus ja opiskelu

Kontiolahdella kahden yksikön ja reilun 600 työntekijän voimin toimiva lääketeollisuuden alihankintayritys, Phillips-Medisize, on osa kansainvälistä Molex-konsernia. Yhtiö on hyvin vastaanottavainen uusille ajatuksille ja tekijöille, tarjoten tekijöilleen mahdollisuuden kehittyä ja kehittää. Seuraavassa esittäytyy kolme nuorta osaajaa, jotka ovat löytäneet toimivan yhteistyökuvion Phillips-Medisizen kanssa. Ensimmäinen nuori osaaja on oppisopimuksella tieto- ja viestintätekniikan perustutkintoa suorittava Roope Räty (17). Hän opiskelee ammattikoulussa datanomilinjalla ja tuli Phillips-Medisizelle ensimmäisen opiskeluvuoden syksyllä. Harjoittelupaikka avautui Rädyn äidin kautta.

– Olin harjoittelussa paikallisen IT:n alaisuudessa, eli käytännössä se tarkoitti mikrotukihenkilönä työskentelyä. Nyt viimeiset yhdeksän kuukautta olen työskennellyt oppisopimuksella. Työpaikka tarjoaa paljon kiinnostavaa tekemistä, Räty kertoo. Alun perin Venezuelasta kotoisin oleva David Sambrano (34) opiskeli kotimaassaan hetken aikaa mekaniikkainsinöörin tutkinto-ohjelmassa. Suomeen tultuaan hän haki Rivieran ammatilliseen koulutukseen, jonne hän pääsi opiskelemaan kone- ja tuotantotekniikan perustutkintolinjalle. Opinnoissaan hänellä on menossa nyt toinen vuosi.

– Aloitin koneistajan opinnoissa, mutta tänä vuonna siirryin asennuksen ja automaation osaamisalalle.

– Olin jo viime keväänä työharjoittelussa Medisizella. Aloitin täällä toisen harjoittelujakson syksyllä 2020. Tällä hetkellä leikkaan alumiiniprofiileita ja teen seinäsuojalevyjä. Opiskelen myös huoltoa, korjausta ja kokoonpanoa kuljetinhihnoihin liittyen. Työskentelisin hyvin mielelläni Phillips-Medisizella, mikäli siihen avauu mahdollisuus opintojeni jälkeen.

Opinnäytetyön kautta vakituiseen työsuhteeseen

Kolmas nuori osaaja on Karelia AMK:ssa konetekniikan insinööriksi opiskellut Aleksi Hakkarainen (28). Opinnäytetyön osalta Hakkarainen sai vinkin yrityksessä työskentelevältä kaveriltaan, että Phillips-Medisize voisi kiinnostua opinnäytetyön tekemisestä heille.

– Pääsin tekemään opinnäytetyön tänne. Kun alkoi näyttämään siltä, että opinnäytetyö valmistuu, sain täältä työpaikan. Siitä lähtien olen työskennellyt Phillips-Medisizella tuotantoinsinöörinä. Työtehtäviini kuuluu tuotannon tuki- ja toimihenkilönä toimiminen, jossa ovat yhteistyössä sekä tuotanto että kehitystoimi. Hakkarainen näkee työpaikkansa riittävän haastavana.

– Vaikka olen ollut töissä jo puoli vuotta, lähes joka päivä tulee uusia asioita ja uutta pähkäiltävää, joten työt ovat todella monipuolisia. Ei tässä hommassa tylsistymään pääse, hän naurahtaa.

Phillips-Medisizella on tarvetta eri alojen osaajille

– Toimimme täällä Kontiolahdella kahdessa eri yksikössä, Ensolantien ja Lammintien yksiköissä. Toimialamme on kemianteollisuus. Valmistamme muoviraaka-aineista lääkinnällisiä laitteita lääketeollisuuden yrityksille. Meillä on hurjat 151 eri tehtävänimikettä. Se ei tarkoita että täällä olisi niin monta erilaista työtehtävää, vaan osa nimikkeistä menee vaativuusluokittelun mukaan. Esim. tuotannon operaattoritehtävissä on tehtävän, kokemuksen ja osaamisen perusteella erilaisia operaattorinimikkeitä. Meillä on hyvin monipuolisia tehtäviä eri alojen ammattilaisille, ei pelkästään tuotannon tehtäviä.

– Roopekin on ihan eri alan osaaja, kuten itsekin olen, eikä minulla ei ole teknisen alan koulutusta. Meillä on työntekijöitä hyvin erilaisilla koulutustaustoilla. Meille on helppoa tulla töihin, kunhan työntekemiseen on oikea asenne, henkilöstö- ja viestintäasiantuntija Mari Vänskä-Ruotsalainen painottaa. Suurin osaajatarve on tällä hetkellä teknisen puolen tehtäviin, joihin mm. David Sambrano opiskelee. Tekijöitä tarvitaan mm. asettajiksi ja laadunvalvontaan tuotannon ruiskuvalu- ja kokoonpanolinjoille. Töitä on tarjolla myös huollon ja muottihuollon puolella.

– Kone- ja tuotantotekniikan opintolinjan opiskelijoille meiltä löytyy erilaisia töitä. Insinööreillekin on tarjolla monenlaisia työtehtäviä suunnittelu-, laatu- ja projektitiimeissä. Muotin valmistus on erityisosaamista vaativa toimiala, jonne kukaan ei voi tulla valmiina koulun penkiltä. Perusoppi haetaan koulunpenkiltä, mutta työssä tarvittava ammattitaito opitaan meillä, Vänskä-Ruotsalainen mainitsee. Insinöörinä työskentelevä Aleksi Hakkarainen komppaa Vänskä-Ruotsalaista.

– Koulussa oppii vain pintaraapaisun ja täällä Phillips-Medisizella pääsee oppimaan käytännössä sen loppuosan. Vänskä-Ruotsalainen rohkaisee nuoria tulemaan tutustumaan Phillips-Medisizeen jo peruskoulun aikaisilla TET-jaksoilla, jolloin päästään näkemään millaista työskentely käytännössä on. Yhtiöön pääsee tutustumaan myös ammattikoulun harjoittelujaksoilla sekä AMK- ja yliopistopuolelta opinnäytetöiden, harjoittelujaksojen ja diplomitöiden kautta.

Loistavat mahdollisuudet kansainväliseen uraan

– Meidän pääkonttorilla Yhdysvalloissa on ollut jo parikymmentä vuotta menossa rotaatioinsinööriohjelma, jonka puitteissa vastavalmistuneita insinöörejä palkataan puolentoista vuoden rotaatiojaksolle. Rotaatio-ohjelman aikana perehdytään yritykseen sekä kolmeen erilaiseen työtehtävään Vänskä-Ruotsalainen toteaa, että rotaatio-ohjelman jälkeen on hyvät mahdollisuudet työllistyä Phillips-Medisizelle.

– Nyt tätä ohjelmaa ollaan laajentamassa myös tänne Eurooppaan ja ensi vuoden kesällä on tarkoitus, että meille tulee ensimmäiset suomalaisista korkeakouluista vastavalmistuneet insinöörit töihin.

– Meillä oli vuoden alussa kaksi yhdysvaltalaista nuorta insinööriä vaihdossa ja jatkossa kansainvälinen vaihto on mahdollista kaikille meidän rotaatio-ohjelmaan osallistuville. Näin puolivuotisjaksoja voi työskennellä joko täällä Suomessa, meidän Euroopan yksiköistäTšekissä tai Irlannissa, tai Yhdysvalloissa. Myöhemmin ohjelmaan mukaan tulevat myös meidän Aasian ja Etelä-Amerikan yksiköt.

– Jos kansainvälistymiseen on mielenkiintoa, meidän rotaatio-ohjelman kautta voi lähteä kokeilemaan siipiään kansainvälisesti.

Oman ammattitaidon kehittämistä tuetaan

IT-puolella oppisopimustaan suorittava Räty kertoo, että hänellä on ollut hyvät mahdollisuudet kehittää osaamistaan.

– Olen ollut mukana sisäverkkohommissa ja verkon kytkennöissä. Minulla ei ollut mitään niihin liittyvää tietoa ja osaamista tänne tullessa, mutta täällä olen päässyt tekemään kytkentöjä ja oppimaan niistä. Olen opetellut mm. erilaisten verkkokytkimien konfigurointia. Hakkarainen komppaa Rätyä.

– Ei tarvitse kuin avata suunsa jos huomaa, että jotain osaamisen osa-aluetta tarvitsisi kehittää – jatkokoulutusta on tarjolla joustavasti. Itse pääsin mm. Lean Six Sigma Yellow Belt -koulutukseen. Jos tekijällä on halua kehittää taitojaan, siihen annetaan kyllä mahdollisuudet. Täällä on myös paljon yrityksen omia sisäisiä koulutuksia tiettyihin aihepiireihin liittyen. Myös David Sambrano kokee saaneensa tukea uuden opiskeluun.

– Olen päässyt oppimaan päivittäin uusia taitoja, mm. harjoittelemaan kuljetushihnojen korjausta. Kun pääsee oppimaan uusia asioita, se parantaa myös itseluottamusta. Esimieheni osaa opettaa ja ohjata minua todella hyvin, Sambrano kiittelee.

Hyvä työympäristö

– Jos harjoittelijana tuntuu, että kyseinen työtehtävä ei ole juuri se mikä kiinnostaa, täällä on todella paljon muitakin mahdollisuuksia, Räty kertoo. Hakkarainen painottaa työyhteisön monipuolisuutta ja ammattitaitoa.

– Jos ala kiinnostaa, tänne kannattaa kyllä tulla. Meillä pääsee oppimaan paljon uutta ja kysymällä saa lisätietoja.

Kannattaa olla yhteydessä suoraan henkilöstöosastoon

– Olemme aktiivisesti mukana oppilaitosten järjestämissä rekrytilaisuuksissa ja työelämäpäivillä. Näissä tilaisuuksissa kannattaa tulla juttelemaan, mutta aina voi olla yhteydessä myös suoraan meidän henkilöstöosastoon. Jos täällä sattuu työskentelemään jotain tuttavia, kannattaa sitäkin väylää hyödyntää. Lähtökohtaisesti erilaisia mahdollisuuksia voidaan lähteä selvittelemään henkilöstöosaston kautta, Vänskä-Ruotsalainen opastaa. Vänskä-Ruotsalaisen mukaan oma aktiivisuus on todella tärkeää työ- ja harjoittelupaikkojen haussa.

– Esim. Aleksin opinnäytetyön osalta räätälöimme hänelle opinnäytetyön aiheen, kun hän oli meihin yhteydessä. Samoin Roopen ja Davidin harjoittelupaikat sovittiin heidän omatoimisuuden perusteella. Oma aktiivisuus on todella tärkeässä roolissa. Meihin kannattaa olla rohkeasti yhteydessä, jonka jälkeen lähdetään selvittelemään miten hakijan osaaminen ja meidän tarpeet kohtaisivat. – Toistaiseksi tarpeet ovat kohdanneet erittäin hyvin.

www.phillipsmedisize.com

Artikkeli on julkaistu Opintomaailma 2020–2021 -lehdessä (Itä- ja Pohjois-Suomi).

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia