Päivölän opistossa suunta selville ja nippu opintoja kainaloon

Facebook
15.12.2020 | Koulutus ja opiskelu

Päivölän opisto Valkeakoskella tarjoaa monipuolisia opiskelumahdollisuuksia nuorille, jotka aikovat suunnata yliopistoon tai korkeakouluun, mutta jotka eivät ole ihan varmoja tulevasta alasta tai jotka eivät ole ensi yrittämällä saaneet tavoittelemaansa opiskelupaikkaa. 

– Olemme hyvä reitti yliopistoon tai korkeakouluun, tiivistää rehtori Hilma Lehtonen. 

– Opinnot Päivölässa eivät poista ensikertalaisen hakijan asemaa haussa. Päivölän linjojen opinnot ovat hyväksi luettavia yliopistossa tai korkeakoulussa. Tällaisia opintolinjoja ovat kauppatiede, oikeustiede sekä kuvataiteet ja arkkitehtuuri. Luonnontiedelinja preppaa pääsykokeisiin ja ylioppilastutkinnon arvosanojen parantamiseen. Uusi kyberliiketoiminta-linja avaa tien Jyväskylän yliopistoon ns. avoimen yliopiston väylän kautta.

Yliopistotason opintoja

Päivölän opiston kauppatieteen linjan opintojen suorittaminen antaa mahdollisuuden hakea Itä-Suomen yliopiston KTK- ja KTM- tutkinto-opiskelijaksi avoimen yliopiston väylän kautta. Kauppatietieteen linjalla opiskelevat Aleksander Ristiharju ja Noora Alvinen ovat tyytyväisiä sekä valitsemaansa alaan että Päivölän opistoon opiskelupaikkana.

– Halusin monipuoliselle alalle. Lisäksi työpaikan saanti kauppatieteellisen koulutuksen saaneelle on hyvin todennäköinen, toteaa Noora Alvinen.

– Päivölän opiston kauppatieteen linjan viime vuonna suorittaneista ja täältä Itä-Suomen yliopistoon hakeneista 100% pääsi sisään. Koin, että tämä on varma valinta, Alvinen lisää. Rehtori Hilma Lehtonen kertoo, että jokaisella linjalla on oma yhteistyöyliopistonsa.

– Opetus on monipuolista ja yliopistotasoista. 

Kauppatiede avaa monia ovia

Myös Aleksander Ristiharju suunnittelee pyrkivänsä Itä-Suomen yliopistoon avoimesta väylästä.

– Kauppatieteellisellä koulutuksella pääsee töihin monenlaisiin paikkoihin tai voi ryhtyä itse yrittäjäksi. Koulutus antaa kattavat valmiudet, ja suuntautumisvaihtoehtoja on useita, hän perustelee alanvalintaansa.

– Päivölän opistossa opetus on yksilöllistä ja laadukasta. Jos jossakin asiassa tarvitsee syvällisempää apua, niin sitä myös saa. Ryhmässä meitä on vain reilu kymmenkunta, joten opettajat pystyvät neuvomaan yksilöllisesti, Ristiharju toteaa.

– Jos yliopistosta ei opiskelupaikkaa heti saa, niin avoimen yliopiston opinnot Päivölässä ovat erittäin hyvä vaihtoehto. Avoimen puolelta yliopistoon menevä pääsee suoraan toiselle vuodelle, joten käytännössä vuoden aikana ei menetä mitään, Ristiharju jatkaa. Ristiharju ja Alvinen kehuvat Päivölän opiston vapaa-ajanviettomahdollisuuksia: opistolta löytyy mm. uima-allas, saunatilat, kuntosali ja biljardipöytä.

– Ryhmähenki on aivan mahtava, yhdessä opiskelemme ja vietämme vapaa-aikaa, Noora Alvinen mainitsee.

– Päivölän opisto sopii välivuotta viettävälle ja sellaiselle, joka miettii, olisiko esim. kauppatieteet se oma ala. Jos pärjää täällä, pärjää yliopistossakin, kiteyttää Alvinen.

Ensi askeleita luovalle alalle

Päivölän opiston kuvataidelinjan rinnalla toimii arkkitehtuuriopintoihin valmentava kuvataidepainotteinen opintolinja, jossa kehitetään opiskelijan valmiuksia sekä kuvataiteen että matematiikan alueella. Sauli Aulamon tavoitteena on arkkitehdin ammatti.

– Tiesin, että jokin luova ala sopii minulle. Näin lehdessä Päivölän opiston mainoksen, jossa mainittiin arkkitehtuuri ja tulin opiskelemaan. Tämä oli minulle juuri sopiva ratkaisu, olen tykännyt todella paljon.

– Opettajat ovat mahtavia ja osaavat hommansa todella hyvin. Jos jokin asia jää epäselväksi, opettajat auttavat ja selvittävät asian. Matematiikassakin käydään laskuja tarvittaessa läpi kädestä pitäen.

– Normaalioloissa opetus on meillä lähiopetusta. Siinä toteutuu kansanopistojen ajatus yhteisesti ja ohjatusti tapahtuvasta oppimisesta. Opettajat ovat sitoutuneita ja miettivät opiskelijoille tulevaisuuden askelmerkkejä. Täällä opiskelija saa tukea takuuvarmasti, korostaa rehtori Lehtonen.

Kuin perhe

Sauli Aulamon mukaan opetustilat ja -välineet ovat Päivölässä hyvällä tasolla.

– Koronan takia tilojen käyttöä on rajoitettu, mutta siinä on se hyvä puoli, että kuvaamataidon ja arkkitehtuurin opiskelijat asuvat nyt asuntolassa keskenään. Oma ryhmä on käynyt läheiseksi, olemme ikään kuin perhe. Rehtori Lehtonen huomauttaa, että Päivölään tulee opiskelijoita kaikkialta Suomesta.

– Sijaintimme on hyvä Hämeenlinnan ja Tampereen kainalossa, nopeiden kulkuyhteyksien varrella. Olemme rauhallisessa ja turvallisessa maaseutumaisessa ympäristössä. Sisäoppilaitos-tyyppinen ympäristö antaa nuorelle paljon eväitä tuleviin opintoihin ja kotoa pois muuttamiseen. Täällä solmitut ystävyydet ovat usein elämän mittaisia. Opiskelijat ovat motivoituneita ja ahkeria, yhdessä opiskeleminen on yleistä.

– Päivölän jälkeen olen suunnitellut hakevani Tampereelle, ja miksei muuallekin, opiskelemaan rakennusarkkitehdiksi. Arkkitehtuurissa Päivölä on uskomaton mahdollisuus siksikin, että täällä saa valmennusta alan pääsykokeisiin, Aulamo muistuttaa.

– Päivölän opistoon on helppo tulla opiskelemaan, täällä ei katsota opiskelijan elämäntilannetta tai ikää. Meidänkin ryhmässämme on eri-ikäisiä ja muutenkin keskenään erilaisia ihmisiä. Rehtori Hilma Lehtonen rohkaisee ottamaan yhteyttä opiston toimistoon ja opettajiin, jos opiskelu Päivölässä kiinnostaa.

– Kerromme mielellämme lisää ja mietimme kiinnostuneen kanssa yhdessä, mikä voisi olla paras valinta. Haluamme palvella ja heti ensimmäisestä yhteydenotosta lähtien henkilökohtaisesti ja yksilöllisesti.

Matematiikkalinjalta kahdessa vuodessa lakki päähän! 

Jo käsitteeksi muodostunut Päivölän Matematiikkalinja on suunnattu tieteestä ja teknologiasta kiinnostuneille peruskoulunsa päättäville nuorille. Matematiikkalinjalla yhdistyvät lukio-opinnot (Valkeakosken Tietotien lukio) ja matemaattisten aineiden opinnot. Opiskelijoiden viikot kuluvat opiskelujen lisäksi Päivölä Student Innovation Labissa eli PSIL:ssa, matematiikkalinjalaisten omassa työharjoittelupaikassa, ohjelmistotekniikan ja kehitysprojektien parissa.

– Päivölän matematiikkalinjalle tullakseen ei tarvitse olla huippulahjakas, korostaa rehtori Hilma Lehtonen.

– Oleellista on kiinnostus ja motivaatio. Linjalla matematiikan opiskelu on tavanomaista koulumatematiikkaa laajempaa, käytännöllisempää ja yllätyksellisempää. Hilma Lehtosen mukaan matematiikkalinjan opiskelijat ovat samanhenkinen ja tiivis ryhmä, joka tekee enemmän kuin pelkästään opiskelee ja oppii.

– Heiltä syntyy innovatiivisuutta kekseliäisyyttä. Linja ja samalla lukio kestää kaksi vuotta, joten opiskelu on intensiivistä. Raskaaksi sitä ei kuitenkaan koeta, sillä opinnot ovat juuri sitä mitä matematiikkalinjan opiskelijat haluavat. Matematiikkalinjalla opiskellaan laajat matematiikan opinnot, runsaasti tietotekniikkaa, fysiikkaa ja kemiaa sekä halutessaan yliopistokursseja. Matematiikkalinja on alusta asti mitoitettu valmistamaan yliopistollisiin jatko-opintoihin ja työelämän tarpeisiin. Oppimisesta tulee silloin sekä haastavaa että hauskaa.

– Matematiikkalinjan käyneet lähtevät yleensä yliopistoihin matemaattisille aloille tai diplomi-insinööriopintoihin. Työllistymismahdollisuudet ovat erinomaiset, sillä matematiikan osaajista on pulaa. Matematiikkalinjalle hakeudutaan ilmoittautumalla yhdelle kolmesta tutustumisviikonlopuista, joiden aikana järjestetään pääsykokeet ja tutustutaan Matematiikkalinjan toimintaan. Tutustumisviikonloput järjestetään viikoilla 2, 4 ja 6/2021.

Artikkeli on julkaistu Opintomaailma 2020–2021 -lehdissä (Keski-Suomi, Etelä-Suomi).

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia