Pyydä tarjous

Riveriasta oppisopimuksella vakituiseen työsuhteeseen

Facebook
18.12.2020 | Koulutus ja opiskelu

Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria tarjoaa nuorille toimivan väylän yhdistää opinnot työllistymiseen. Seuraavassa kaksi Riverian asiakasyritystä, Porokylän Leipomo ja HKScan, kertovat kokemuksistaan sekä tarpeistaan oppisopimuskoulutukseen liittyen. Porokylän Leipomo tekee jatkuvaa yhteistyötä Riverian kanssa ja on saanut sitä kautta tarvitsemaansa täydennystä ammattilaistarpeisiinsa. Vuonna 1983 perustettu perheyritys jatkaa edelleenkin oman perheen omistuksessa, toimien nyt jo toisessa sukupolvessa. Leipomon liikevaihto on noin 18 miljoonaa euroa ja henkilökuntaan kuuluu noin 130 työntekijää.

– Meillä on Lieksassa hieman pienempi leipomo, joka leipoo gluteenittomia tuotteita ja Nurmeksessa toimii pääpaikkamme, ns. perusleipomo, jonka ehdottomana päätuotteena on ruisleipä. Ruisleipä on meidän ylivoimaisesti myydyin tuote. Päätoimipaikkojemme lisäksi meillä on muutama myymäläleipomo kauppojen yhteydessä Joensuussa ja Kouvolassa, toimitusjohtaja Erik Kärki esittelee. Suurin osa Porokylän Leipomon työntekijäkunnasta on luonnollisestikin leipureita. Kärki mainitsee, että vuosien varrella on oppisopimuskoulutettu henkilökuntaa muihinkin tehtäviin, kuten henkilöstöhallinnon ja logistiikan puolelle sekä työnjohtajiksi.

– Nyt on menossa useammallakin leipurilla leipurimestarin koulutus, joka on leipurin ammatin ns. ylin aste. Yrityksen haasteena on ollut löytää riittävästi työntekijöitä, koska leipurikoulutusta järjestetään sen toimialueella nykyisellään vähänlaisesti.

– Viime vuosina Riveria on panostanut tähän alueeseen hyvin mukavasti. Tilannehan ei tietysti hetkessä parane, eikä ammattilaisia ole tarjolla edelleenkään riittävästi. Jos laitamme leipurin paikan hakuun, siihen ei tule kovin montaa hakemusta. Tämä johtuu siitä, että alueella ei ole koulutettu leipureita kovin pitkään tasaisella tahdilla. Kuopiosta ja Joensuusta ei tulla kovin helposti tänne maakuntiin töihin. Tilanne on Kärjen mukaan kuitenkin pikkuhiljaa parantunut ja Porokylän Leipomoon on haettu töihin jopa hieman kauempaakin.

– Ehkä meidän leipomon tunnettavuus on hiukan parantunut, kun meille tullut leipureita myös Joensuun ja Kuopion alueilta. Kuten muillakin aloilla, parhaille tekijäharjoittelijoille löytyy kyllä nopeasti töitä, se on hyvin tyypillinen tapa työllistyä meille.

Jatkuvaa yhteistyötä Riverian kanssa

– Oppisopimuskoulutuksiin liittyvä yhteistyömme Riverian kanssa on jatkuvaa. Tälläkin hetkellä meillä on puolenkymmentä oppisopimusopiskelijaa. Joustava oppisopimus mahdollistaa nykyisellään sen, että koulussa jo osittain suoritettu tutkinto voidaan jatkaa loppuun oppisopimuksella, Kärki kiittelee. Oppisopimuksen aikana opiskelijoille maksetaan palkkaa, joten se on siinäkin mielessä järkevät tapa kouluttautua uuteen ammattiin. Porokylän Leipomo tarjoaa myös harjoittelupaikkoja, vaikka se sitookin paljon työpanosta ja vaatii erityistä huolellisuutta, että leipomon laatutaso saadaan pidettyä vakaana.

– Harjoittelujakso on monesti luonteva tapa tutustua työntekijöihin ja rekrytoida heidät taloon tarpeen vaatiessa.

Porokylän Leipomossa luotetaan valmentajan rooliin

– Tuotannossamme tehdään edelleen hyvin paljon käsityötä, siksi työntekijöiden sitoutuminen ja ammattitaito korostuvat. Leipurin työ on myös raskasta, joten pyrimme henkilöstöetujen kautta panostamaan terveysasioihin parhaan kykymme mukaan.

– Tuemme työntekijöidemme työkykyä mm. hierontaedulla ja maksimimäärällä liikuntaseteleitä, joka tarkoittaa 400 euroa vuodessa/henkilö. Työntekijöillämme on myös terveysturvavakuutukset, että hoitoon pääsy olisi tarvittaessa mahdollisimman nopeaa. Kärki on huomannut, että nuoremmalle ikäpolvelle terveyteen liittyvät edut eivät ole yhtä motivoivia, kuin varttuneemmille tekijöille.

– Olemme pyrkineet löytämään nuorempia tekijöitä motivoivia henkilökuntaetuja ja uskon että vuosien varrella sinnekin löytyy jotain sopivaa. Millenniaali-sukupolvelle työn merkitys on Kärjen mukaan isossa roolissa. Työelämä on ainakin alkuvaiheessa enemmänkin kokeilua kuin sitoutumista. Kokeiluiden kautta halutaan miettiä omaa uraa ja mahdollisuuksia oppia uutta.

– Meilläkin on mahdollista kehittyä, meillä pääsee uralla eteenpäin ja tehdyllä työllä on merkitystä. Pyrimme tarjoamaan tekijöillemme motivoivia urapolkuja, joista pyrimme puhumaan jo rekrytointivaiheessa. Edustan itsekin millenniaalisukupolvea, enkä itsekään ajattele työelämää niin, että minun pitäisi olla saman työnantajan palveluksessa koko urani. Monesti yritys hyötyy työntekijöidensä aiemmista kokemuksista ja sitä kautta voidaan saada ihan uusia ideoita ja ajatuksia toiminnan kehittämiseen. Kärki näkee yksilölle tarjottavien haasteiden merkityksen keskeisenä.

– Jos emme työantajana pysty tarjoamaan kehittyvälle yksilölle riittävästi tämän haluamia haasteita, haluamme kannustaa tätä urallaan eteenpäin. En ajattele niin, että kaikki tekijät täytyisi saada sidottua meille pysyvästi. Meillä työskentelee useita henkilöitä, jotka ovat lähteneet välillä muualle ja tulleet myöhemmin takaisin töihin. Sekin on ihan ok.

Elintarvikeala tarjoaa mielenkiintoisia mahdollisuuksia

Elintarvikeala tarjoaa tekijöilleen vakaan ja mielenkiintoisen ympäristön työskennellä ja kehittää ammattitaitoaan. Vaikka ruokatrendit eivät vaihdukaan kovin nopeasti, on ala jatkuvassa muutoksessa.

– Maailmanmatkailu on lisännyt ymmärrystä erilaisiin elintarvikkeisiin. Elintarvikeala tarjoaa todella mielenkiintoisia asioita, pitkällä aikajänteellä kehityksen näkökulmasta, mutta samalla se on myös hyvin vakaa ala. Elintarvikealan koulutus ei varmasti mene hukkaan, Kärki painottaa.

Myös HKScanilla on tarvetta uusille tekijöille

Riverian kanssa yhteistyötä tekevä HKScan on johtava pohjoismainen ruokatalo, jolla on yli sadan vuoden kokemus vastuullisesta lihantuotannosta sekä laadukkaan raaka-aineen tuotteistamisesta. HKScanin tavoite on kasvaa monipuoliseksi ruokataloksi, joka vastaa myös jatkossa kuluttajien ja asiakkaiden tarpeisiin, valmistaen maistuvaa, terveellistä ja vastuullisesti tuotettua ruokaa. Vastuullisuuteen kuuluu ruoantuotannon kehittäminen koko arvoketjussa tiloilta kuluttajille.

Yrityksen kotimarkkinoihin kuuluvat Suomen lisäksi Ruotsi, Tanska ja Baltia. Yrityksen palveluksessa työskentelee yli 7000 ammattilaista ja tuotevalikoimaan kuuluvat siipikarjan-, sian- ja naudanliha sekä lihavalmisteet ja ateriat. Vahvoja tuotemerkkejä edustavat HK®, Kariniemen®, Via®, Scan®, Pärsons®, Rakvere®, Tallegg® ja Rose®. Pörssilistatun HKScanin liikevaihto vuonna 2019 oli 1,7 miljardia euroa.

– HKScanilla on Suomessa kuusi tuotantoyksikköä. Outokummun yksikössä keskitytään nautojen teurastukseen ja leikkuutoimintoihin. Outokummun yksikössä työskentelee lihanleikkaajia, teurastajia, elintarviketyöntekijöitä, esipaloittelijoita ja pakkaajia. Lisäksi työtehtäviä on jatkojalostus- ja lähetysosastoilla. Ammattinimikkeitä ovat mm. teurastaja, teurastamotyöntekijä, lihanleikkaaja ja kunnossapidon asentaja, Outokummun yksikön tehdaspäällikkö Timo Hakkarainen kertoo. Hakkaraisen mukaan tarvetta olisi erityisesti ammattitaitoisille lihanleikkaajille ja teurastajille.

Työntekijöissä HKScanilla arvostetaan elintarvikealan koulutusta sekä kykyä ja halua tehdä fyysisesti raskasta työtä ryhmässä. HKScan tekee Riverian kanssa oppisopimuskoulutukseen liittyvää yhteistyötä, joka mahdollistaa hyvän työpaikan pitkän kokemuksen omaavassa suuryrityksessä.

– Outokummun yksikössä tekijöillä on käytössään hyvät työvälineet ja laitteet. Itse työympäristö on tuotantoympäristö, jossa olosuhteet vaihtelevat viileästä lämpimään, riippuen osastosta. Tuotannon luonteen vuoksi työympäristö on usein märkä, tuotantokoordinaattori Mira Pasanen mainitsee.   Mikäli työskentelypaikkakunnalla ei ole väliä, on hyvällä ammattilaisella Pasasen mukaan hyvät työllistymismahdollisuudet.

Oppisopimuksella ammattiin

Riverian kautta HKScanille työllistynyt nuori ammattilainen, Ville Räsänen, kouluttautui liha-alan tutkinnon kautta teurastajaksi. Räsänen jäi kesätöiden kautta työskentelemään HKScanille, koska hän koki alan kiinnostavana. – Työskentelen teuraslinjan kaikilla työpisteillä, joten työni on monipuolista. Tarvittaessa pystyn työskentelemään myös lihaleikkaamon aputehtävissä. Parasta tässä työssä on oman käden jäljen näkyminen. Myös alan tulevaisuus näyttää hyvältä, koska lihansyönti tuskin loppuu ikinä. Riveriassa opiskelu oli helppoa, koska sain suoritettua tutkinnon näyttöjen kautta, eikä lähipäiviä juurikaan ollut, Ville Räsänen kiittelee. (Kuva: HKScan) 

www.riveria.fi

Artikkeli on julkaistu Opintomaailma 2020–2021 -lehdessä (Itä- ja Pohjois-Suomi).

Muita uutisia