UPM:llä innoittajana on monipuolinen ja sopivan haastava työympäristö

Facebook
27.11.2023 | Koulutus ja opiskelu

Suomalainen metsäteollisuusteollisuusyritys UPM tarjoaa monipuolisia uramahdollisuuksia lukuisten eri ammattialojen edustajille. HSEQ-päällikkönä UPM:n Seikun sahalla työskentelevä Heidi Valtonen ja UPM:n Joensuun vaneritehtaan kehitysinsinöörinä työskentelevä Aki Hiltunen kertovat omasta urastaan ja ajatuksistaan UPM:llä työskentelystä.

UPM:n Seikun sahalla HSEQ-päällikkönä työskentelevä Heidi Valtonen vastaa sahan turvallisuus-, ympäristö- ja laatuasioista. Valtonen aloitti UPM:llä noin vuosi sitten, mutta kokemusta erilaisista HSEQ-töistä hänelle on ehtinyt karttua lähes 15 vuoden ajalta mm. ydinvoima- ja offshore-alalta sekä autotehtaalta.

– Valmistuin Raumalta tuotantotalouden insinööriksi vuonna 2009. Viime vuonna opiskelin työn ohessa ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon projektijohtamisen linjalta, Valtonen kertoo.

UPM:n Joensuun vaneritehtaalla työskentelevä Aki Hiltunen toimii kehitysinsinöörin tehtävissä. Hiltunen on kulkenut polun tuotannon työntekijästä vuoroinsinööriksi ja siitä edelleen kehitysinsinööriksi. Töiden ohessa hän suoritti myös ylemmän AMK-tutkinnon.

– Olen työskennellyt Joensuun vaneritehtaalla nyt kahdeksan vuotta, mutta metsäalalla olen ollut isäni mukana jo kuusivuotiaasta lähtien. Sydän sykkii vahvasti metsäalalle edelleen, Hiltunen naurahtaa.

Hiltusen toimenkuvaan kuuluu koneiden ja laitteiden tuotantomäärän seuraaminen sekä niiden kehittäminen ja edellä mainittuihin kokonaisuuksiin liittyvien kehitysprojektien vetäminen. Olennaisena osana työtä ovat myös erilaiset ongelmanratkaisutehtävät. Tehtäväskaala on laaja, joka on Hiltusen mielestä hieno asia.

Aki Hiltunen

Yhteistyötaito on tärkeässä roolissa

Hiltusen mukaan kehitysinsinöörin tehtävissä tarvitaan ennen kaikkea yhteistyötaitoa ja kykyä tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa, koska yksin olisi mahdotonta hallita hyvin isoja kokonaisuuksia. Yhdessä tekemisen merkitys on tärkeää tiedostaa.

– Isommassa kuvassa liikuttaessa, työssä tarvitaan organisaatiotaitoja ja kokonaiskuvan hallintaa, että on riittävää kyvykkyyttä suodattaa oikeaa tietoa ja ymmärtää kokonaisuuden merkitystä. Myös kärsivällisyyden merkitys korostuu, koska kehittämisessä on joskus paljonkin viivettä ja välittömiä tuloksia on vain harvoin saatavilla.

Valtonen mainitsee, että kokonaisuuksien hallinta on myös HSEQ-päällikön tehtävissä hyvin olennainen taito, koska puhutaan todella laajasta työnkuvasta.

– Koska työtehtävät voivat olla osin hyvinkin pirstaleisia, tarvitaan kykyä hahmottaa isoa kuvaa. Näissä tehtävissä on oltava aitoa kehittämisen halua ja intoa.

Valtosen mukaan hänen työtehtävissään tarvitaan erityisesti oma-aloitteisuutta ja kykyä kantaa vastuuta omasta vastuualueestaan. Tehtävien priorisointikyvykkyyden lisäksi korostuvat hyvät sosiaaliset taidot.

– Laatuasioiden osalta ominaisuuksina korostuvat erityisesti tarkkuus ja järjestelmällisyys.

Koulutustausta ei ole esteenä työllistymiselle

– HSEQ-puolella on se hieno juttu, että sinne ei ole mitään tiettyä koulutustaustaa, jota tehtävien hoitaminen vaatii. Tälle alalle voi päästä oikeastaan ihan millä koulutuksella tahansa. Tärkeintä on aito kiinnostus HSEQ-asioihin ja kehittämistoimintaan. On tärkeää oppia itse sekä kehittää omaa osaamistaan aktiivisesti.

Valtonen mainitsee, että tarjolla on paljon vapaaehtoista täydennyskoulutusta.

Hiltusen mukaan kehitysinsinöörin työ kulminoituu hyvin vahvasti haluun kehittää itseään sekä työympäristöä.

– Jos työantaja katsoo, että korkeakoulututkinto on tärkeä, sellainen on varmasti mahdollista suorittaa työn ohessa. Työntekijän kiinnostuneisuus ja aito halu tekemiseen on keskeisin tänne työllistymiseen vaikuttava seikka.

Omat mielenkiinnon kohteet on tärkeää tiedostaa

Valtonen kannustaa hakemaan itseään kiinnostaviin työpaikkoihin UPM:llä. Hakemuksessa hän opastaa perustelemaan tehtävään soveltuvuutta omien luonteenpiirteiden ja työmotivaation kautta, jotka ovat keskeisessä roolissa HSEQ-puolellakin.

Hiltunen painottaa, että hakuprosessissa kannattaa lähteä liikkeelle aina omista mielenkiinnon kohteista.

– Jos UPM tai metsäala ylipäänsä kiinnostaa, täällä on tarjolla hyvin paljon erilaisia työtehtäviä, niin tietotekniikan, markkinoinnin, kuin kone- laite-, metsätalousinsinöörinkin tehtävissä. Mitkään opinnot eivät poissulje mahdollisuuksia hakeutua metsäalalle. Kaikille halukkaille tekijöille, fiksuille ja filmaattisille, löytyy aina paikka.

Valtonen jatkaa kertoen, että HSEQ-alan työt eivät kovinkaan vahvasti toimialariippuvaisia, koska asiat ovat hyvin pitkälle samankaltaisia toimialasta riippumatta.

– Toki jokaisella toimialalla ja yrityksessä on omat haasteet ja erityisvivahteet, mutta jos perustieto löytyy ja työnkautta oppii tietyt perusjutut, HSEQ-alan töihin voi työllistyä toimialasta riippumatta.

Valtonen vinkkaa, että HSEQ-alalle on mahdollista kouluttautua ainakin ammattillisten oppilaitosten tarjoaman turvallisuusalan tutkintoväylän kautta. Myös jotkin ammattikorkeakoulut tarjoavat turvallisuusalan tutkintoa.

Heidi Valtonen

UPM:llä kannustetaan kehittymään

UPM:llä on Hiltusen mukaan hyvät uralla etenemisen mahdollisuudet. Hän neuvoo pyrkimään kohti omia mielenkiinnon kohteitaan.

– Jos haluaa olla urakeskeinen, se on kyllä mahdollista UPM:llä.

Valtonen lisää, että UPM:llä kannustetaan oman osaamisen kehittämiseen ja hyvistä työsuorituksista myös palkitaan – annetaan enemmän vastuuta.

– Sahoilla monet toimihenkilöt ovat tulleet sahalle työntekijärooliin ja sieltä nousseet pikkuhiljaa toimihenkilö ja päällikkö tehtäviin.

Hyvä työyhteisö saa kiitosta

– Ainakin meidän sahan oma työyhteisö on todella kiva ja hierarkiarakenne on todella matala. Hyvä yhteishenki on tietysti kaikkien etu, Valtonen toteaa.

Hiltunen sanailee, että hommia tehdään tosissaan, mutta ei kuitenkaan totisesti.

– Yhdessä työn tekeminen on kivaa ja tekemisessä on aina mukana pieni pilke silmäkulmassa. Omalle kohdalleni on sattunut vain hyviä työkavereita, ja eipä sen parempaa voi toivoa. Vaikka töissä on välillä niitä heikompiakin hetkiä, juuri tuo pilke silmäkulmassa saa hymyn huulille ja asioissa päästään eteenpäin.

Monta väylää tutustua UPM:n uratarjontaan

Sekä Valtonen että Hiltunen rohkaisevat hakeutumaan kesätöihin sekä hyödyntämään oppisopimusväylää, mikäli työskentely UPM:llä kiinnostaa. UPM:n toimintaan on mahdollista päästä tutustumaan myös työharjoittelun sekä lopputyöprojektien kautta.

Hiltunen suosittelee vahvasti oppisopimusvaihtoehtoa, ja jos valinnastaan ei ole vielä täysin varma hän opastaa tulemaan ensin kesätöihin.

– Meiltä saa oppisopimuskoulutuksen kautta levyalan perustutkinnon, joka on pääosin tekemällä oppimista. Toki luokkahuoneopetustakin on jonkin verran. Tämä soveltuu ihan kaikille, edeltävästä koulutustaustasta riippumatta.

Valtonen lisää, että olipa opiskeltava ala mikä tahansa, opiskelu kannattaa aina. Hän painottaa oikean asenteen merkitystä sekä aitoa halua kehittää omaa osaamistaan.

www.upm.fi/ura

Instagram | LinkedIn | YouTube | Facebook | X

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia