Sopivan pituisia koulupäiviä ja laadukasta opetusta

Facebook
02.12.2022 | Koulutus ja opiskelu

Helsingin Uuden yhteiskoulun lukio on juuri oikean kokoinen lukio, jossa on myös kuvataidelinja. Lukion kuusijaksojärjestelmä mahdollistaa lyhyemmät koulupäivät, joten opiskelijoilla jää riittävästi aikaa koulupäivien jälkeiseen palautumiseen. Lukio sijaitsee maantieteellisesti keskellä Helsinkiä. Liikkuminen on siis hyvin joustavaa joka suuntaan.

– Meille hakeutuvien määrä on noussut vuosittain. Viime vuosina hakijamäärien kasvu on näkynyt myös reiluna keskiarvorajan nousuna, rehtori Katri Hirvonen toteaa.

Kuusijaksojärjestelmä parantaa hyvinvointia ja jaksamista

Helsingin Uuden yhteiskoulun lukiolla on käytössään kuusijaksojärjestelmä, jota ei monestakaan pääkaupunkiseudun lukioista löydy. Kuusijaksojärjestelmän ansiosta suurin osa oppitunneista alkaa yhdeksältä ja päättyy jo klo 14:30.

– Kolme ainetta päivässä, 90 minuuttia kestävät oppitunnit ja kolmet läksyt päivässä, jolloin opiskelijalle jää mahdollisuus palautumiseen iltapäivällä. Oppituntien jälkeen voi olla vielä liikuntaa tai kuvataiteen erikoiskursseja. Tätä kautta olemme pystyneet pitämään huolta opiskelijoidemme hyvinvoinnista ja jaksamisesta. Opintojen tiivis rytmi mahdollistaa sen, ettei ekaluokkalaisille tule välttämättä lainkaan hyppytunteja.

Optimaalinen sijainti

– Meidän lukiomme välittömässä läheisyydessä on päärata, joka jakautuu varsinaiseksi pääradaksi ja lentokentälle meneväksi kehäradaksi. Pysäkille on ainoastaan 5–10 minuutin kävelymatka. Lukio sijaitsee aivan Kehä I:n vieressä, joten kaikki Kehä I:n bussit pysähtyvät lyhyen kävelymatkan päähän koulusta. Olemme maantieteellisesti keskellä Helsinkiä, joten tänne on hyvät liikenneyhteydet joka suunnasta. Meiltä on mahdollista käydä vierailuilla esim. Helsingin keskustassa 90-minuuttisten oppituntien aikana, Hirvonen muistuttaa.

Hyvä ilma ulkona ja sisällä

Koulu itsessään sijaitsee viihtyisällä alueella, joka tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet niin luonnossa liikkumiseen kuin urheiluunkin.

– Meidän vieressä virtaa Vantaanjoki, näinpä koulun ikkunoista voi nähdä rantaniityt. Pihlajamäessä on jylhiä kallioita sekä metsämaisemia ja tässä aivan vieressä on urheilupaikkoja, kuten tekonurmikenttä sekä omalla tontillamme sijaitseva kuplahalli. Kuplahallista löytyy talvikäytössä oleva jalkapallokenttä.

– Oppilaitoksemme tilat ovat todella toimivat ja sisäilma-asiatkin ovat kunnossa. Koulurakennus on terve ja valoisa.

Monipuolinen kuvataidelinja

Helsingin Uuden yhteiskoulun lukiossa on yleislinjan lisäksi kuvataidelinja.

– Meillä on koulukohtaisia kursseja, joten kuvataidetta on tarjolla monipuolisesti – kuvataidelinjalla käytetään perinteisiä menetelmiä, kuten maalaamista, piirtämistä ja savitöitä sekä moderneja menetelmiä, joihin kuuluu mm. digitaalista kuvankäsittelyä sekä yhdistelmätekniikoita.

Hirvonen kertoo, että lukion kuvataidelinjalle otetaan ainoastaan 18 opiskelijaa.

– He suorittavat ihan tavallisen lukion, mutta sen lisäksi tarjolla on reilu määrä koulukohtaisia kuvataiteen kursseja.

Tasa-arvon puolestapuhuja ja edelläkävijä

Helsingin Uuden yhteiskoulun lukio on perinteikäs Lucina Hagmanin yli 120 vuotta sitten perustama koulu.

– Tämä oli yksi ensimmäisistä kouluista, jossa tytöt ja pojat opiskelivat saman opetussuunnitelman mukaisesti. Siitä tulee myös nimeemme sana yhteiskoulu. Kun kävimme läpi arvokeskustelua, sieltä nousi edelleenkin esille samoja arvoja. Yhdenvertaisuus on meille tärkeää, eli henkilön tausta tai henkilökohtaiset ominaisuudet eivät saa millään tavalla vaikuttaa siihen, että kohtelisimme opiskelijoitamme eriarvoisina. Huolenpito on yksi tärkeä asia. Muun muassa opiskelurytmistä näkyy, että pidämme opiskelijoidemme hyvinvoinnista huolta. Täällä tunnemme opiskelijamme nimeltä ja he ovat meille muutakin kuin arvosanoja. Tärkeää on myös yhteisöllisyys, Hirvonen kertoo.

Kehitysmyönteinen ja joustava koulu

– Vaikka olemme vanha ja perinteikäs koulu, olemme myös hyvin kehitysmyönteinen. Tämä on pienehkö yksityiskoulu, joten pystymme vastaamaan ajan haasteisiin ketterästi ja lyhyellä varoitusajalla.

Hirvonen mainitsee, että pari vuotta sitten astui voimaan uusi opetussuunnitelma.

– Siinä koulumme erityispiirteet näkyvät esimerkiksi Hyvinvointi-opintojaksossa, joka pitää sisällään psykologian, terveystiedon ja opinto-ohjauksen opintoja. Opintojakson aikana opiskellaan valtakunnallisesti sovitut sisällöt ja samalla vahvistetaan lukiolaiseksi kasvamista. Myös tässä toteutuu koulumme slogan: Inhimillisesti – tavoitteista tinkimättä!

Koulun suosio on Hirvosen mukaan kasvanut vuosi vuodelta.

– Pian pystymme ottamaan lukioomme entistä enemmän opiskelijoita, kun koulun tontille valmistuu uusi modernien oppimisympäristöjen lisärakennus.

huyk.fi

Instagram

Facebook

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia